Weerpraatje van maandag 30 september:

Algemene luchtdrukverdeling

We kunnen vandaag even profiteren van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Die wurmt zich tussen het naar Scandinavië wegtrekkende lagedrukgebied dat ons gisteren slecht weer bezorgde en een nieuw lagedrukgebied dat vanaf vanavond ons weer gaat beïnvloeden. Overdag trekt die wig van west naar oost en onderdrukt de buienneiging. Morgen zitten we dan onder invloed van dat nieuwe laag. Dat trekt dan vrij snel door waarna woensdag de luchtdruk boven de Britse Eilanden gaat stijgen. Daardoor komt er dan met een noordwestelijke stroming fors koelere lucht onze kant op. Tegelijk schuift (tegen dan ex-)orkaan Lorenzo vanaf de Azoren op de westelijke flank van dat Britse hoog naar het noorden. De restanten ervan worden opgenomen in een diepe depressie die zich vormt nabij IJsland. Dat laag duwt dan geleidelijk het Britse hoog tegen het eind van de week oostwaarts weg. In de loop van het weekeind breidt de invloed van dat laag zich geleidelijk aan ook over onze omgeving uit.

We krijgen dus vandaag even een wat betere dag voorgeschoteld. Er valt vanochtend hier en daar nog wel eerst even een laatste lichte bui, maar die gaan er snel uit. In de loop van de ochtend wordt het al snel overal helemaal droog en krijgen we steeds bredere opklaringen. Vervolgens krijgen we dan een tijdelijke betere periode met wat zon en temperaturen rond een 17 graden. De nijdige wind van gisteren waait vanochtend aan zee eerst nog wel stevig door, maar landinwaarts is die al fors minder geworden. Die zwakt gaandeweg de dag verder af. Eerst waait die uit noordwest tot west, maar draait tegen het eind van de dag weer naar een zuidwestelijke hoek. Tegen de late middag neemt de bewolking daarbij weer behoorlijk toe op nadering van een volgende storing.

In de avond neemt de bewolking snel verder toe op nadering van die storing die in de avond al snel voor perioden met regen zal zorgen. De wind wakkert daarbij verder aan uit zuid tot zuidwest. Ook vannacht moeten we rekening houden met perioden van regen of buien. Er staat veel wind. Die waait aan zee weer vrij krachtig tot krachtig, tijdelijk mogelijk zelfs hard. Boven land is dat matig tot vrij krachtig. Er zijn uitschieters van 40-50 km per uur boven land tot 60-70 aan zee. De minima dalen daarbij naar ongeveer 13-14 graden.

Morgen zitten we de hele dag onder de invloed van dat nieuwe lagedrukgebied met perioden van buien, regen en wind. Vooral in de ochtend, wanneer een actief regengebied van west naar oost trekt, kan er tijdelijk weer veel regen vallen. De rest van de dag houden we dan een zwaar bewolkte hemel waaruit regelmatig een aantal buien vallen of perioden met regen voorkomen. De wind is in de ochtend nog nadrukkelijk aanwezig, maar zwakt nadien wel wat af. We halen maxima daarbij rond een 18-tal graden.

In de avond en nacht naar woensdag volgt dan nog een vrij actief front dat van noord naar zuid trekt met opnieuw een periode van intense neerslag. Daarachter draait de wind naar noordwest en komt veel koelere lucht binnen. Die is onstabiel zodat er in eerste instantie in de nacht naar woensdag nog een aantal buien vallen.

Woensdag wordt dan een koeler dag. Een noordwestelijke tot noordelijke wind voert dan fors koelere lucht aan met maxima rond 15 graden. Buien blijven eerst nog mogelijk, maar fel lijken die niet te zijn en die gaan in de loop van de dag geleidelijk uitdoven vanaf het westen.

Ook donderdag is een koele dag. Die kan behoorlijk fris van start gaan want in de nacht naar donderdag gaan de minima flink dalen. Overdag is het dan droog met een wisselende, maar wel toenemende bewolking. We halen niet veel meer dan 14 tot 15 graden terwijl de wind dan gaandeweg wel weer meer west tot zuidwest gaat worden.

Op vrijdag komt dan een volgende storing binnen die in de loop van de dag voor perioden met regen zal zorgen en opnieuw iets zachtere lucht. Ook in het weekeind blijft het een komen en gaan van storingen. Zaterdag zou beter en droger worden, maar zondag is daar al een volgende storing die haar opwachting maakt. Voorlopig blijft de herfst dus aan zet en is er geen zicht op een eventueel nazomertje.

Samenvatting voor vandaag: Eerst nog een paar verspreide en lichte buien, maar al snel wordt het helemaal droog. De wind neemt verder af en overdag krijgen we een meest droge periode met ruimte voor wat zon. Later in de middag neemt de bewolking opnieuw toe bij maxima rond ongeveer 17 graden. De wind is west tot noordwest om de dag te starten en draait geleidelijk weer naar zuidwest gaandeweg de dag.

Geert, maandag 30 september, 06.30 uur.

 

De nieuwe natuurminuut van de week heeft onze befaamde buxusmot in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!