Weerpraatje van zondag 29 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een kleine randstoring, horende bij het grotere laag dat ons al enige tijd parten speelt, trekt vandaag over de Noordzee naar het oosten. Daaromheen zitten diverse gebieden met regen en buien die één voor één over onze regio trekken. Het is dan ook bij tussenpozen nat door perioden met regen of buien. Het laag trekt ook een fors windveld met zich mee dat later op zondag door onze regio trekt. Op maandag krijgen we dan even een wat betere periode door een mobiele wig van hoge luchtdruk alvorens op dinsdag een volgende lagedrukgebied opnieuw regen en wind brengt. Na dit laag zorgen drukstijgingen boven de Britse Eilanden voor een tijdelijk meer noordelijke stroming met koelere lucht. Intussen moeten we onze ogen richten op Lorenzo: een orkaan – intussen van categorie 5! – die richting de Azoren trekt en daar in de loop van dinsdag zal aankomen. Waarschijnlijk zal die met grote kracht over de eilandengroep trekken en koerst dan richting West-Europa. Tegen dan is die al lang geen orkaan meer, maar het hangt af van waar de restanten precies zullen terechtkomen, hoe ons weer verder evolueert. Waarschijnlijk koerst de depressie daarna richting de Britse Eilanden waardoor dan tegen eind volgende week bij ons opnieuw een opstoot van warme lucht zou gaan plaatsvinden.

Vandaag moeten we ons aan een echte herfstdag verwachten. Regenzones en buienlijnen trekken over onze omgeving en zorgen periodiek voor regen of buien. Daar kunnen per momenten best pittige buien tussen zitten, ook weer met kans op een plaatselijke donderklap. In de ochtend overheerst daarbij de bewolking. In de namiddag wordt de kans op opklaringen geleidelijk aan groter, maar buien zijn nooit ver weg. Het gaat daarbij ook stevig waaien uit het zuidwesten. In de ochtend valt dat nog mee, maar vanmiddag trekt de wind verder aan. Eerst waait die uit zuidwest, later draaiend naar een meer westelijke richting. De wind kan aan zee tegen de late middag zelfs mogelijk hard tot stormachtig gaan waaien, 7-8 Bft. Er zijn forse rukwinden mogelijk die zelfs tot 80-90 km per uur kunnen halen. Boven land zijn er in de late middag en vanavond uitschieters tot een 70-80 km per uur mogelijk. We halen daarbij maxima rond een 18 graden.

Vanavond is er nog de hele avond erg veel wind uit een west tot noordwestelijke richting. Er kunnen nog altijd forse uitschieters voorkomen tot boven genoemde snelheden. Ook valt er geregeld nog hier en daar een bui. Na middernacht wordt het droger en neemt de wind geleidelijk af bij minima die tegen de ochtend naar een 13-tal graden dalen.

Morgen krijgen we dan eventjes respijt. Na nog een aantal buien in de nacht en mogelijk ook nog een enkele bui in de vroege ochtend, profiteren we overdag tijdelijk van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Daarbij overheersen dan eerst de opklaringen met perioden van zon, later op de dag neemt de bewolking dan weer toe. Maxima nog steeds rond een 18-tal graden. Een volgende storing bereikt ons dan pas in de avond en nacht naar dinsdag.

Dinsdag is daar dan al die volgende storing met regen en wind. We krijgen dan opnieuw een ontstuimige dag met een forse en weer flink aantrekkende zuidwestelijke wind. Daarbij zijn er andermaal perioden met regen en/of buien bij maxima die steeds rond een 18 graden blijven haperen. Er kan in de loop van de middag dan wat meer ruimte komen voor droge perioden, maar buien blijven mogelijk. De wind draait eind van de dag naar noordwest en voert dan fors koelere lucht aan.

Woensdag en donderdag worden koelere dagen. Een noordwestelijke tot noordelijke wind voert dan fors koelere lucht aan met maxima rond 15 graden en ook in de nachten koelt het dan sterk af. Buien blijven mogelijk, maar er is ook flink wat ruimte voor de zon.

Eind van de week is het dan uitkijken naar welke koers de restanten van ex-Lorenzo zullen gaan volgen, maar waarschijnlijk trekken die ten westen van ons langs waardoor de wind weer zuidwestelijk zal worden en zachtere luchtmassa’s ons weer kunnen gaan bereiken.

Samenvatting voor vandaag: Het wordt een onvervalste herfstdag met perioden van regen of buien en veel bewolking. Vanmiddag geleidelijk wat opklaringen, maar buien blijven mogelijk en de wind trekt fors aan. Die wordt zelfs stormachtig aan zee, krachtig boven land. Uitschieters daarbij van 70 tot 90 km per uur. We halen een 18-tal graden. Het zal pas na middernacht zijn als de – intussen meer westelijke wind – weer beduidend zal gaan afnemen.

Geert, zondag 29 september, 10.00 uur.

 

De nieuwe natuurminuut van de week heeft de befaamde buxusmot in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!