Weerpraatje van zaterdag 28 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd beheerst een lagedrukgebied ons weer. De hoofdkern van het laag trekt het komende weekend van over de Britse Eilanden richting Scandinavië. Om dat laag heen wordt nog altijd met een stevige west tot zuidwestelijke stroming erg onstabiele lucht aangevoerd waarin buien en storingen meetrekken. Op zondag ontwikkelt zich een actieve randstoring bij dat laag en die trekt met kern over het midden van de Noordzee en zorgt bij ons dan tijdelijk voor erg ontstuimig weer met veel regen en wind. Maandag wordt dat laag gevolgd door een doortrekkende mobiele wig van hoge luchtdruk, maar tegen dinsdag komt daar alweer een volgende storing achteraan. Daarachter wordt dan tegen midden volgende week behoorlijk koelere lucht aangevoerd in een tijdelijke koelere en noordelijker stroming. Dat lijkt echter geen lang leven beschoren te zijn want tegen eind volgende week proberen drukstijgingen bij ons voor rustiger, droger en weer zachter weer te gaan zorgen.

Vandaag is het erg wisselvallig. Er zijn brede opklaringen, maar ook perioden met veel wolken en er kan van tijd tot tijd een bui opduiken. Dat kan lokaal best een pittige bui zijn. De meeste buien zitten op en aan zee, maar ook landinwaarts drijven er af en toe enkele voorbij. Er staat daarbij ook de hele tijd veel wind. Die blijft vrij krachtig waaien uit zuidwest, aan zee zelfs krachtig. Er kunnen uitschieters van 60-70 km per uur voorkomen. Later in de middag lijkt de buiigheid toch geleidelijk aan wat minder te gaan worden en kunnen er meer en langere drogere periodes zijn. De maxima lopen daarbij op naar een 18-tal graden als hoogste waarden.

Ook vanavond zijn nog enkele buien mogelijk. Zeker aan de kust. Daar blijft er ook kans op het voorkomen van een donderklap. In de loop van de nacht neemt de buiigheid geleidelijk af. De bewolking neemt daarbij tegen de ochtend dan wel weer toe bij minima rond 13 graden en nog altijd een flink doorstaande wind uit nog altijd diezelfde zuidwestelijke tot westelijke richting.

Morgen wordt dan ook nog een flink stuk minder. Dan is een volgende storing aan de beurt die in de loop van de dag van het westen uit binnenloopt en doortrekt. Er zijn veel wolken en weinig zon en al van in de ochtend zijn er stevige perioden met regen. Die regen kan intens zijn en wordt begeleid door een forse zuidwestelijke wind. Die kan aan zee zelfs mogelijk hard tot stormachtig gaan waaien, 7-8 Bft. Er zijn forse rukwinden mogelijk die zelfs tot 80-90 km per uur kunnen halen. De maxima veranderen niet veel en zitten ook dan weer opnieuw rond een 18-19 graden. In de late namiddag verschijnen er gaandeweg meer drogere perioden, maar enkele forse buien (ook weer met kans op een donderklap) blijven mogelijk.

Maandag krijgen we dan eventjes respijt. Na nog een aantal buien in de nacht en mogelijk ook nog vroege ochtend, profiteren we overdag tijdelijk van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Daarbij overheersen dan eerst de opklaringen met perioden van zon, later op de dag neemt de bewolking dan weer toe. Maxima nog steeds rond een zelfde 18-19 graden. Afhankelijk van de snelheid waarmee de volgende storing ons dan nadert, kan het in de late namiddag gemakkelijk alweer beginnen regenen.

Dinsdag arriveert al een volgende storing met regen en wind. Die timing is nog niet helemaal zeker. Het zou best kunnen dat die storing sneller doortrekt en dat we al vrij snel op dinsdag te maken krijgen met opklaringen, afgewisseld met een aantal buien. Na passage van die storing draait de wind naar west tot noordwest.

Woensdag en donderdag worden koelere dagen. Een noordwestelijke tot noordelijke wind voert dan fors koelere lucht aan met maxima rond 15 graden en ook in de nachten koelt het dan sterk af. Buien blijven mogelijk, maar er is ook flink wat ruimte voor de zon.

Samenvatting voor vandaag: Het wordt opnieuw een erg wisselvallige dag met net als gisteren een mix van wolken en opklaringen. Daarbij spelen zowel de zon als buien mee. Er kunnen lokaal forse buien vallen. Eerst en vooral aan zee en in de kustregio, later ook elders. Naar het eind van de dag lijkt de buiigheid af te nemen. Het wordt maximaal 17-18 graden met veel wind en van tijd tot tijd flinke uitschieters.

Geert, zaterdag 28 september, 09.50 uur.

 

Bij herfstweer horen uiteraard ook paddestoelen. De reuzenzwam is een soort die je op vele plekken ziet. Het is een enorm grote zwam:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!