Weerpraatje van vrijdag 27 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied dat op de weerkaarten nog altijd in de buurt van Schotland ligt, meerbepaald net ten noordwesten ervan, blijft ons weer bepalen. Het blijft daar nog minstens tot en met het weekeind liggen en stuurt storingen en buienlijnen naar onze regio. Rond het laag ontstaan met de regelmaat van een klok randstoringen die telkens voor verhoogde regenkansen zorgen en vooral bij momenten ook voor erg veel wind. De stroming blijft daarbij voorlopig wel uit een vrij zachte zuidwestelijke hoek komen. Vooral zondag is het ook uitkijken naar een venijnige kleine randstoring die dan tijdelijk voor erg veel wind zou kunnen zorgen. Maandag profiteren we dan even van de invloed van een wig van hoge luchtdruk. Later in de week trekt het laag oostelijker door waarna door drukstijgingen boven de Britse Eilanden de stroming bij ons meer noord wordt en vanaf dinsdag veel koelere lucht naar onze regio afzakt.

Vandaag zitten we nog in een erg zachte zuidwestelijke tot westelijke stroming. Het is daarbij wisselvallig waarbij er vanochtend een mix is van soms brede opklaringen met ruimte voor wat zon, maar even zo goed perioden met veel wolken en enkele verspreide buien. Vanmiddag kunnen die buien intenser worden met zelfs kans op een lokale donderklap. De maxima lopen daarbij op naar een graad of 18, lokaal net 19. Daarbij staat er ook veel wind uit een westelijke tot zuidwestelijke, later zuidwestelijke richting. Tegen de late middag nadert nog een regenzone waarop de bewolking en de wind toenemen.

In de loop van de avond trekt die regenzone snel door naar het westen waarbij vooral in de vooravond die storing nog zorgt voor regen of buien. Later in de nacht gaat dat dan nog om een enkele bui. Er is tijdens en rond passage van die storing tijdelijk veel wind. Die kan aan zee zelfs tijdelijk tot 6-7 Bft aantrekken met uitschieters tot rond 60-70 km per uur. Later in de nacht zwakt die fors af en wordt meer westelijk met minima die tegen de ochtend dan dalen naar een graad of 12-13.

Ook morgen is het erg wisselvallig met in de loop van de ochtend al een aantal verspreide buien. Dat blijft ook morgenmiddag zo, al worden de buien dan geleidelijk aan wel wat minder. Met die kanttekening uiteraard dat het steeds om buien gaat en dat die niet de hele dag vallen en ook al niet overal. Er zijn zeker plekken die het grotendeels droog kunnen houden. De maxima maken pas op de plaats en zitten ook morgen weer rond een graad of 18. Daarbij valt op dat er ook morgen de hele dag erg veel wind blijft staan. Die blijft vrij krachtig waaien uit zuidwest, aan zee zelfs krachtig. Er kunnen uitschieters van 60-70 km per uur voorkomen.

In de nacht neemt dan de bewolking en wind toe en stijgen de regenkansen weer. De zondag wordt dan ook nog een flink stuk minder. Dan is een volgende storing aan de beurt die in de loop van de dag van het westen uit binnenloopt. Er zijn veel wolken en weinig zon en al van in de ochtend zijn er stevige perioden met regen. Die regen kan intens zijn en wordt begeleid door een forse zuidwestelijke wind. Die kan aan zee zelfs mogelijk hard tot stormachtig gaan waaien, 7-8 Bft. Er zijn forse rukwinden mogelijk die zelfs tot 80-90 km per uur kunnen halen. De maxima veranderen niet veel en zitten ook dan weer opnieuw rond een 18-19 graden.

Maandag krijgen we dan eventjes respijt. Na nog een aantal buien in de nacht en mogelijk ook nog vroege ochtend, profiteren we overdag tijdelijk van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Daarbij overheersen dan eerst de opklaringen met perioden van zon, later op de dag neemt de bewolking dan weer toe. Maxima nog steeds rond een zelfde 18-19 graden.

Dinsdag arriveert al een volgende storing met regen en wind waarna de wind meer noordwest tot noord wordt en er fors koelere lucht zit aan te komen tegen het midden van de week.

Samenvatting voor vandaag: Een wisselvallige vrijdag. We krijgen een mix van wolken en opklaringen. Daarbij spelen zowel de zon als buien mee. Gaandeweg de dag neemt de kans op buien toe en kunnen er ook steviger exemplaren vallen. Maxima rond ongeveer 18 graden. Tegen de late middag en vanavond trekt nog een storing door met erg veel wind en intensere neerslag.

Geert, vrijdag 27 september, 06.30 uur.

 

Bij herfstweer horen uiteraard ook paddestoelen. De reuzenzwam is een soort die je op vele plekken ziet. Het is een enorm grote zwam:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!