Weerpraatje van donderdag 26 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds beheerst een flink lagedrukgebied ons weer. Het ligt met centrum tussen Schotland en IJsland en blijft daar voorlopig liggen; al nadert het geleidelijk aan wat meer richting de Britse Eilanden. Daarrond cirkelen storingen en buienlijnen die ons weer beïnvloeden. In de loop van de komende dagen ontwikkelen zich ook telkens nieuwe randstoringen rond dat laag die nog zeker tot en met de eerste helft van volgende week ons weer blijven bepalen. Het blijft dan ook wisselvallig met regelmatig perioden van regen en/of buien. Het laag houdt bij ons wel een vrij zachte zuidwestelijke aanvoer in stand. Later in de week zou eventueel tijdelijk meer invloed van hogedruk tot bij ons kunnen geraken, maar dat scenario wordt eigenlijk steeds minder waarschijnlijk en als het doorgaat, zal het niet lang duren vooraleer nieuwe Atlantische lagedrukgebieden de regie weer overnemen.

Het laag stuurt vandaag een paar storingen onze kant op. In de vroege ochtend trekt een warmtefront voorbij met eerst wat regen, maar geen grote hoeveelheden. Nadien krijgen we dan een meest grijze dag met veel bewolking en weinig of geen ruimte voor de zon. Er kunnen ook verspreid over de dag nog perioden met wat regen voorkomen, maar ook weer geen grote hoeveelheden. Het blijft wel de hele dag wat regenachtig en regen is nooit ver weg. Het is daarbij vrij zacht. We starten rond een 15 graden en het kan vanmiddag uiteindelijk een graad of 19 worden. Daarbij staat ook een flinke zuidwestelijke wind. Tegen de late middag komt dan een koufront binnen dat met wat meer intense regen van west naar oost trekt. Daar kunnen enkele felle buien op zitten.

Vanavond trekt de regen dan snel weg naar het oosten en de nacht verloopt grotendeels droog, al neemt tegen de ochtend de kans op een bui weer toe. Het blijft vrij stevig waaien uit west tot zuidwest al neemt de wind wel wat af bij minima die tegen de ochtend rond een 12 tot 13 graden gaan zitten.

Morgen is er weer meer ruimte voor de zon, afgewisseld met wolkenvelden en ook weer enkele verspreide buien. Zeker in de ochtend zijn er nog brede zonnige perioden, in de namiddag komt er wat meer bewolking en neemt de kans op een bui of wat regen toe. De temperaturen vallen weer terug op een 18 tot 19 graden als hoogste waarden bij een wat meer west georiënteerde wind.

De vooruitzichten voor het weekeind zijn een stuk minder geworden. Zo wordt ook zaterdag een erg wisselvallige dag waarbij er in de loop van de dag gemakkelijk een aantal verspreide buien kunnen vallen. Er komt ook vrij veel wind te staan met opnieuw flinke uitschieters en veel meer dan een 18 tot 19 graden halen we daarbij voorlopig niet.

Op zondag is een volgende storing aan de beurt die in de loop van de dag van het westen uit binnenloopt. Er zijn veel wolken en weinig zon en gaandeweg de dag duiken er dan ook perioden met regen op. Het blijft vrij stevig waaien uit steeds een west tot zuidwestelijke hoek en de maxima maken altijd maar pas op de plaats. Ze geraken niet veel hoger dan rond 18 graden.

Maandag en dinsdag gaat de wisselvalligheid door. Steeds nieuwe storingen worden aangevoerd met perioden van regen of buien en er staat ook telkens vrij veel wind. Die draait geleidelijk naar een meer westelijke hoek waardoor de temperaturen geleidelijk aan wat minder hoog gaan uitkomen. Later in de week kan het stabieler worden, maar dat is nog geen zekerheid.

Samenvatting voor vandaag: Grijs en regenachtig. Na wat vroege ochtendlijke regen op een warmtefront, blijft het de hele dag grijs en bewolkt met kans op wat lichte regen. In de late namiddag trekt een actief koufront door met activerende neerslag, eventueel in de vorm van enkele felle buien. Het is wel zacht met temperaturen tot rond 19 graden en een felle zuidwestelijke wind met flinke uitschieters. 

Geert, donderdag 26 september, 06.35 uur.

 

Bij herfstweer horen uiteraard ook paddestoelen. De reuzenzwam is een soort die je op vele plekken ziet. Het is een enorm grote zwam:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!