Weerpraatje van woensdag 25 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied met kern tussen Schotland en IJsland beheerst ons weer. Het blijft de komende dagen ongeveer ter plekke liggen, waarbij de kern van het laag geleidelijk aan wat meer richting de Britse Eilanden en later richting Scandinavië koerst. Rond dit laag trekken storingen en buienlijnen mee en die komen één voor één onze richting uit. Daartussen zitten dan soms betere perioden. Naar het eind van het weekeind toe trekt het laag geleidelijk wat verder weg. We krijgen dan geleidelijk wat meer invloed van hogedrukgebieden, maar echt overtuigend is het voorlopig nog niet zodat ook begin volgende week toch nog wat invloed van storingen tot bij ons geraakt.

Vandaag wordt een wisselvallige dag. Er zijn al van in de ochtend een aantal buien actief en die trekken soms in lijnen door van west naar oost zodat het soms wel een langere periode wat kan regenen. De buien kunnen fel zijn. Zelfs een donderklap is mogelijk. Tussendoor zijn er dan ook wel betere perioden met bredere opklaringen waarbij de zon zich wel eens een tijd kan laten zien. De temperaturen geraken daarbij niet veel hoger dan tot rond een 18-tal graden als maximale waarde. Er staat ook veel wind uit een west tot zuidwestelijke richting. Die kan zeker aan de kust zelfs aantrekken tot een 5 à 6 Bft met uitschieters tot rond 60 km per uur. Ook boven land staat een bij momenten felle zuidwestelijke wind, al zijn de uitschieters daar wel iets minder.

Ook vanavond zijn nog verspreide buien mogelijk en vooral aan zee blijft de kans op een donderklap bestaan. Landinwaarts gaan de buien geleidelijk verdwijnen. In de nacht neemt de bewolking dan geleidelijk aan toe op nadering van een storing die morgen van west naar oost doortrekt. Tegen de ochtend volgt er dan ook weer wat regen of motregen. Het is andermaal een zachte en winderige nacht met minima die weer niet veel lager gaan uitkomen dan rond een 14-15 graden. 

Morgen zal dan weer een regenzone door de omgeving trekken met opnieuw perioden van regen en wind. In de ochtend al zijn er perioden met regen of motregen en het kan tot de late middag duren vooraleer de achterzijde van de storing ons bereikt. Toch regent het niet de hele tijd, er zijn tussentijds ook wel droge perioden. Het blijft wel grijs en vrij winderig met maxima die dan weer een graadje hoger kunnen uitkomen. Dat zou zelfs tot 20 graden kunnen zijn, ondanks de bewolking. Na de storing volgen dan in de avond en nacht naar vrijdag nog een paar verspreide buien.

Op vrijdag is er weer meer ruimte voor de zon, afgewisseld met wolkenvelden en ook weer enkele verspreide buien. De temperaturen vallen weer terug op een 18 tot 19 graden als hoogste waarden bij een wat meer west georiënteerde wind.

In het weekeind wordt het droger. Zo krijgen we op zaterdag nog maar enkele buien meer te verwerken, vooral aan de kust dan. Landinwaarts blijft het grotendeels of volledig droog. Zondag houden we het waarschijnlijk zelfs volledig droog. De maxima zitten op beide dagen rond ongeveer 18 tot 19 graden bij een wind die steeds uit een meest westelijke hoek komt en minder hard gaat waaien.

Samenvatting voor vandaagEen wisselvallige dag. Er trekken verspreid over de dag een aantal buien voorbij. Die zitten soms in lijnen gegroepeerd zodat het af en toe wat langer kan regenen, maar er zijn ook lange droge perioden waarbij ook de zon zich van tijd tot tijd laat zien, naast wolkenvelden. Het kan wel vrij stevig waaien, zeker aan de kust. Maxima daarbij rond 18 graden.

Geert, woensdag 25 september, 06.40 uur.

 

Aangezien we nu toch (toch zeker tijdelijk) naar herfstweer gaan, horen daar ook paddestoelen bij. De reuzenzwam is een soort die je nu al op vele plekken kan zien. Het is een enorm grote zwam:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!