Weerpraatje van dinsdag 24 september:

Gisteren begon om 9.50 uur in de ochtend de astronomische herfst, net zoals elk jaar keurig op de 23ste dus. Het blijft een hardnekkig misverstand (dat ook op vele plekken nog altijd verkeerd aangeleerd wordt, helaas) dat die op 21 september zou beginnen, maar dat is dus niet waar. Ik legde al eens eerder uit hoe dat komt, wie dat miste, kan de video hier nog eens herbekijken:

 

Er is wel een verschil met de weerkundige seizoenen. Die lopen telkens over drie vaste maanden. Zo begint de weerkundige herfst altijd op 1 september en loopt tot en met 30 november. Dat is louter voor het gemak. Omdat de astronomische seizoenen telkens verschillend starten en eindigen, is het bijna onmogelijk daar statistieken op los te laten, vandaar dat louter voor het gemak, alle weerkundige seizoenen telkens drie volle maanden tellen.

Algemene luchtdrukverdeling

Een Brits lagedrukgebied bepaalt ons weer. Het is ontstaan uit de resten van ex-orkaan Humberto en zal nog de hele week pas op de plaats maken en ons weer in herfstige zin bepalen. Rond het laag worden regenzones en buienlijnen aangevoerd die over onze omgeving trekken. De invloed van het laag wordt gaandeweg de week wel geleidelijk aan wat minder, maar blijft toch nog tot en met het weekeind aanwezig. Na het weekeind lijken er weer drukstijgingen aan te komen en wordt dit herfstige intermezzo waarschijnlijk alweer even opgebroken voor enkele stabielere, rustigere en uiteraard weer droge dagen.

Vandaag krijgen we een bewolkte en zachte dag. De voorbije nacht zijn de temperaturen al zeer zacht gebleven en we beginnen de dag dan ook met hoge waarden op de thermometers van een 15-16 graden. Die zachte lucht wordt door het Britse lagedrukgebied onze regio binnen geblazen met een zachte zuidwestelijke wind. Die wind waait de hele dag matig tot vrij krachtig boven land, tot krachtig aan zee. Er kunnen uitschieters tot een 50-60 km per uur voorkomen. Het blijft wel de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken zodat de zon zich niet laat zien en de maxima dan ook niet verder profiteren van deze zachte lucht. Veel meer dan 18-19 graden halen we dan ook niet. Daarbij trekt in de loop van de dag ook een actieve storing door. In de ochtend valt er al wat lichte regen of motregen, maar vooral later vanochtend kan het intens gaan regenen op passage van een actief front. Het zwaartepunt van de neerslag valt eind van de ochtend, rond en begin van de middag. Later vanmiddag wordt het weer droger vanaf het westen, al blijft een bui zeker mogelijk.

Ook vanavond en vannacht blijft er kans op het voorkomen van een paar verspreide, lokale buien. Daarbij kan eventueel aan zee zelfs een donderklap voorkomen. Het is daarbij dan wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen. Een verder matig waaiende zuidwestelijke wind blijft vrij zachte lucht aanvoeren met minima rond een 14-tal graden.

Morgen krijgen we dan een wisselvallige woensdag te verwerken. Dat wordt dan een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. Die buien komen eventueel in lijnen zodat er verspreid over de dag enkele perioden met buien zijn. Daar kunnen best wel enkele pittige buien tussen zitten, ook weer met kans op een donderklap. De maxima blijven aan de koele kant en zullen ook morgen niet veel meer halen dan een hoogste waarde van 18-19 graden. Er blijft ook redelijk wat wind staan uit het zuidwesten.

Donderdag zal dan weer een regenzone door de omgeving trekken met opnieuw perioden van regen en wind. Die regenzone lijkt wel een stuk minder actief dan het exemplaar dat vandaag passeert, zodat de perioden met regen beperkter zullen zijn. Het blijft wel grijs en vrij winderig met maxima die dan weer een graadje hoger kunnen uitkomen.

Op vrijdag is er weer meer ruimte voor zon, afgewisseld met wolkenvelden en ook weer enkele verspreide buien. De temperaturen blijven pas op de plaats maken en geraken niet of moeilijk aan de 20 graden.

In het weekeind lijken de buien zich op zaterdag meer tot de kust zelf te beperken en zou het landinwaarts droog blijven terwijl op zondag dan weer een zwak front zou kunnen doortrekken. Dat is echter allemaal nog vrij ver weg om daar nu al vaste uitspraken over te doen. We zien dat nog wel de komende dagen.

Samenvatting voor vandaagEen herfstige dag. Een regenzone trekt in de loop van de dag door de regio en het is zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen zon en een goed doorstaande zuidwestelijke wind. Maxima rond 18-19 graden. Tweede helft van de ochtend, rond en kort na de middag trekt een actief front door met perioden van intense regen.

Geert, dinsdag 24 september, 06.45 uur.

 

Aangezien we nu toch (toch zeker tijdelijk) naar herfstweer gaan, horen daar ook paddestoelen bij. De reuzenzwam is een soort die je nu al op vele plekken kan zien. Het is een enorm grote zwam:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!