Weerpraatje van maandag 23 september:

Vandaag begint de astronomische herfst, meerbepaald om 9.50 uur deze ochtend. Die begint zoals elk jaar dus keurig op de 23ste september. Het blijft een hardnekkig misverstand (dat ook op vele plekken nog altijd verkeerd aangeleerd wordt, helaas) dat die op 21 september zou beginnen, maar dat is dus niet waar. De herfst begint dus ook dit jaar weer op 23 september. Om 9.50 uur om precies te zijn staat de zon loodrecht op de evenaar. Ik legde al eens eerder uit hoe dat komt, wie dat miste, kan de video hier nog eens herbekijken:

 

Er is wel een verschil met de weerkundige seizoenen. Die lopen telkens over drie vaste maanden. Zo begint de weerkundige herfst altijd op 1 september en loopt tot en met 30 november. Dat is louter voor het gemak. Omdat de astronomische seizoenen telkens verschillend starten en eindigen, is het bijna onmogelijk daar statistieken op los te laten, vandaar dat louter voor het gemak, alle weerkundige seizoenen telkens drie volle maanden tellen.

Algemene luchtdrukverdeling

We zijn terechtgekomen onder de invloed van een imposant lagedrukgebied. Het is ontstaan uit de restanten van ex-orkaan Humberto en ligt boven de Britse Eilanden. Het stuurt de komende dagen storingen en onstabiele lucht naar ons toe met regelmatig regen of buien. Aangezien het laag blijft liggen waar het ligt en niet echt oostelijk doortrekt, blijven we wel in een vrij zachte zuidwestelijke tot westelijke stroming zitten. Het laag kan niet verder oostwaarts omdat er boven Rusland en de Baltische Staten nog altijd een blokkerend hoog ligt. Het wisselvallige intermezzo zal waarschijnlijk niet heel lang duren want op termijn lijkt een nieuwe orkaan die op de Atlantische Oceaan tegen begin oktober zou verschijnen, bij ons weer voor een warmte-opstoot te kunnen zorgen. Dat komt omdat die nieuwe orkaan waarschijnlijk een vrij noordelijke koers zal zorgen en in haar kielzog warme lucht naar het noorden trekt.

Voor vandaag valt de wisselvalligheid trouwens best nog wel mee. Er zijn vanochtend brede opklaringen met flink wat zon, naast een aantal wolkenvelden. In het Kanaal liggen een paar buien klaar en die komen onze kant op zodat er later vanochtend hier en daar een enkele bui kan passeren. Veel zijn het er niet en ze zijn ook niet zo bijster actief. Vanmiddag overheersen de opklaringen dan ook weer en kan de zon zich weer flink late zien bij een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind. Die voert overigens nog altijd erg zachte lucht aan waarin we gemakkelijk 20 graden noteren aan zee tot 21-22 landinwaarts.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen, waarbij de bewolking gaandeweg wel toeneemt en daarmee ook de kans op wat lichte regen of motregen. Het is erg zacht met minima rond 14-15 graden en een matige zuidwestelijke wind.

Morgen wordt dan ook een herfstige dag. Een stevige zuidwestelijke wind die vrij krachtig tot krachtig waait aan zee en matig tot vrij krachtig boven land, voert een regenzone aan. In de ochtend is het al zwaar bewolkt tot betrokken met kans op eens wat verspreide regen, maar het is vooral in de namiddag dat een actief front doortrekt met perioden van intense regen. De temperaturen zitten desondanks ook dan nog steeds rond een 19 tot 20 graden.

Woensdag wordt dan een wisselvallige dag met een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. Het wordt dan wat koeler met maxima die dan moeite hebben om de 20 graden te halen.

Donderdag zal dan weer een actieve regenzone door de omgeving trekken met opnieuw intense perioden van regen en wind. Het koelt verder af.

Ook in de tweede helft van de week blijft het erg wisselvallig met zowel donderdag, vrijdag als tijdens het komende weekeind de nodige wisselvalligheid. Er passeren daarbij zo goed als dagelijks buien of regenzones, waarbij het wel nog de vraag zal zijn hoe actief die allemaal worden. Heel erg grote hoeveelheden lijken er niet direct bij te zijn, maar er valt wel regelmatig iets. De maxima zitten in een dalende trend, maar blijven toch vrij gemakkelijk 18-19 graden halen. Waarschijnlijk wordt het na het weekeind weer zachter en stabieler (zie inleiding).

Samenvatting voor vandaagWe krijgen een mix van brede opklaringen en wolkenvelden. In de loop van de ochtend kan een bui vallen, vanmiddag is het droog met naar de avond toe een toename van de bewolking. Maxima rond ongeveer 20 tot 22 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuidwest.

Geert, maandag 23 september, 06.35 uur.

 

En aangezien we toch naar herfstweer gaan, horen daar ook paddestoelen bij. De reuzenzwam is een soort die je nu al op vele plekken kan zien. Het is een enorm grote zwam:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!