Weerpraatje van zondag 22 september:

Neen, het is nog steeds geen astronomische herfst. Die begint zoals elk jaar pas op de 23ste september. Het blijft een hardnekkig misverstand (dat ook op vele plekken nog altijd verkeerd aangeleerd wordt, helaas) dat die op 21 september zou beginnen, maar dat is dus niet waar. De herfst begint in 2019 ook op 23 september om 9.50 uur om precies te zijn. Dan staat de zon loodrecht op de evenaar. Ik legde al eens eerder uit hoe dat komt, wie dat miste, kan de video hier nog eens herbekijken:

 

Er is wel een verschil met de weerkundige seizoenen. Die lopen telkens over drie vaste maanden. Zo begint de weerkundige herfst altijd op 1 september en loopt tot en met 30 november. Dat is louter voor het gemak. Omdat de astronomische seizoenen telkens verschillend starten en eindigen, is het bijna onmogelijk daar statistieken op los te laten, vandaar dat louter voor het gemak, alle weerkundige seizoenen telkens drie volle maanden tellen.

Algemene luchtdrukverdeling

Het hogedrukgebied dat ons enkele mooie dagen bezorgde, houdt het voor bekeken en we moeten onze blik westwaarts beginnen richten. We kunnen vandaag nog even van het hoog profiteren dat nog een warme zuidelijke stroming in gang houdt, maar het zingt zijn zwanezang en trekt snel weg. Van het zuidwesten uit komt een eerste koufront dichterbij dat later vandaag van zuid naar noord zal doortrekken. Daarna krijgen we dan morgen nog even een dagje respijt met een mobiele wig van hoge luchtdruk, maar vanaf dinsdag komen we onder de invloed van een imposant lagedrukgebied. Het gaat voor anker boven de Britse Eilanden en is ontstaan uit de restanten van ex-orkaan Humberto. Dat laag brengt een reeks storingen en buienlijnen met zich mee die vanaf dinsdag tot en met het eind van de week ons weer gaan bepalen.

Het is vandaag eerst nog erg zonnig en met die zon lopen de maxima snel op. Toch zijn er lokaal ook wel al wat wolkenvelden, maar neerslag is er in eerste instantie nog niet bij. Die wolken lossen grotendeels in de ochtend nog op, maar vanaf de middag niet meer. Dan komen er geleidelijk aan meer wolkenpartijen binnendrijven. Het wordt daarbij wel nog warm. De maxima kunnen nog gemakkelijk oplopen naar een 23-24 graden. Daarbij staat er wel redelijk wat wind uit het zuiden. Die kan zelfs matig tot vrij krachtig worden, zeker in het westen en aan zee. In de loop van de middag kan daar zelfs een 5 Bft komen te staan met uitschieters tot 6. In de tweede helft van de middag loopt dan een actieve buienlijn binnen! De buien vormen zich boven Frankrijk en onze omgeving en daar zou best een pittige onweerachtige bui kunnen tussen zitten. In de perioden tussen 16 en 20 uur trekt die buienlijn van west naar oost door onze regio en activeert ook verder terwijl ze passeert. Afhankelijk van de intensiteit van die buien, zullen de neerslaghoeveelheden flink verschillen van plaats tot plaats, maar er zijn zeker plekken die 10 tot zelfs 20 liter water per vierkante meter kunnen krijgen op een korte tijd. De buien kunnen ook gepaard gaan met zware rukwinden. Toch even iets om in de gaten te houden en van zodra de buien arriveren, daar toch alert op te zijn. Lokale overlast is niet onmogelijk.

Vanavond wordt het dan uiteraard snel rustig want die buien trekken snel weg waarna de nacht droog zal verlopen. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 10-12 graden bij een afzwakkende en naar zuidwest tot west draaiende wind.

Morgen is die storing al ver voorbij onze regio en kan het in de ochtend eventueel in het oosten van het land nog wat druppelen, maar hier bij ons is het droog. Er kan dan vervolgens gaandeweg de dag nog wel een enkele lokale bui opduiken, maar de meeste plekken houden het overdag droog met een mix van wolken en opklaringen. We halen nog maxima van vooraan de 20 graden bij een matige wind uit zuidwest die aan zee tijdelijk nog vrij krachtig kan worden. Tegen de avond en in de nacht naar dinsdag neemt de bewolking toe, gevolgd door regen.

Dinsdag komen we dan volop in die westelijke stroming terecht met aanvoer van buien en fronten met zo goed als dagelijks een portie regen of buien, meer wind en lagere maxima. Zo trekt in de loop van dinsdag een actief front, verbonden aan de depressie die uit de resten van ex-orkaan Humberto werd gevormd, met regen en wind door onze omgeving. Er kan een flinke scheut water vallen bij maxima die ondanks de wolken toch nog oplopen tot rond een graad of 20. Er staat ook de hele dag een stevige wind.

Woensdag wordt dan een wisselvallige dag met een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. Het wordt dan wat koeler met maxima die al moeite hebben om de 20 graden te halen.

Donderdag zal dan weer een actieve regenzone door de omgeving trekken met opnieuw intense perioden van regen en wind. Het koelt verder af.

Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig, koel en herfstig.  

Samenvatting voor vandaagWe sluiten de zomerse periode af met eerst nog snel oplopende maxima naar 23-24 graden, maar zeker vanaf de middag neemt de bewolking toe. Ook de zuidelijke wind neemt toe en gaat flink en vlagerig beginnen doorwaaien. In de late middag / vooravond trekt een actief koufront met felle buien door de regio, mogelijk met onweer en windstoten. Overlast is mogelijk.

Geert, zondag 22 september, 10.15 uur.

 

En aangezien we toch naar herfstweer gaan, horen daar ook paddestoelen bij. De reuzenzwam is een soort die je nu al op vele plekken kan zien. Het is een enorm grote zwam:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!