Weerpraatje van zaterdag 21 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied met centrum in onze buurt, houdt een zuidelijke stroming in stand met aanvoer van erg warme lucht. Het hoog is geen blijver en trekt snel door naar het oosten. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert snel een storing en die gaat zondag in de loop van de dag van het westen uit binnenlopen. Daarna krijgen we dan volgende week met een westelijke aanvoer te maken. Storingen en depressies breken door naar West-Europa, geholpen door ex-orkaan Humberto die tegen dinsdag als gewone depressie boven de Britse Eilanden arriveert. Dat systeem slaagt erin om eindelijk nog eens een westelijke circulatie op de Atlantische Oceaan op gang te trekken, maar de vraag is hoe lang dat zal duren. Er zijn op sommige weerkaarten nu al op lange termijn tekenen te zien dat hogedrukgebieden weer pogingen doen om de heerschappij over te nemen.

Vandaag krijgen we voor de wisselvalligheid er aan komt, eerst nog een prachtige zomerse dag. Die start natuurlijk eerst wel weer fris, het is september, maar de temperaturen gaan in de ochtend al snel de hoogte in. Het wordt vanmiddag met veel zon uiteindelijk gemakkelijk tot een zomerse 24-25 graden aan zee terwijl we landinwaarts hier en daar tot rond een 26-27 graden kunnen geraken! Dat met heel veel zon, amper of geen wolken en een matige zuidelijke wind.

Vanavond en vannacht koelt het dan geleidelijk af met nog lang vrij hoge temperaturen. Die dalen dan langzaam naar de ochtend toe om uiteindelijk rond een 8-9 graden landelijk uit te komen en rond een 10-12 aan de kust. Het is daarbij helder tot hoogstens licht bewolkt. Tegen de ochtend kan er tijdelijk wat meer bewolking opduiken.

Morgen is het in de ochtend eerst nog vrij zonnig. Het Amerikaanse model blijft erbij dat er eventueel al een licht vooruitgeschoven buitje mogelijk is. Dat zou dan waarschijnlijk een lichte lokale bui op middelbaar wolkenniveau zijn, die niet zo veel zal voorstellen. De ochtendlijke wolken gaan dan wel weer voor een groot deel verdwijnen waarna de zon zich weer flink laat zien en het kwik toch weer kan opjagen naar een 24-25 graden. Dat houden we geen hele dag vol. Na de middag nemen de wolken toe en in de tweede helft van morgen middag komen er buien opzetten vanaf het westen. Eventueel met wat onweer erbij. Die buien gaan een storing vooraf die tegen de avond binnenloopt. De wind draait daarbij van zuid naar zuidwest en kan matig tot vrij krachtig worden aan de kust.

In de avond en nacht naar maandag trekt die storing door onze omgeving met een periode van regen en buien, eventueel van een donderklap vergezeld.

Maandag is die storing voorbij en kan het in de ochtend eventueel in het oosten nog wat druppelen. Er kan dan vervolgens nog een lokale bui opduiken, maar de meeste plekken houden het maandag overdag droog met een mix van wolken en opklaringen. We halen nog maxima van vooraan de 20 graden waarbij we overdag wel nog profiteren van een mobiele wig van hoge luchtdruk.

Dinsdag komen we dan volop in die westelijke stroming terecht met aanvoer van buien en fronten met zo goed als dagelijks een portie regen of buien, meer wind en lagere maxima. Zo trekt in de loop van dinsdag een front, verbonden aan de depressie die uit de resten van ex-orkaan Humberto werd gevormd, met regen en wind door onze omgeving. Het zou best een vrij actief front kunnen worden met redelijk wat regen.

Woensdag wordt dan een wisselvallige dag met een mix van wolken, opklaringen en enkele buien alvorens er dan op donderdag weer een actieve regenzone door de omgeving trekt. 

Samenvatting voor vandaagEen zomerse dag in september met veel zon, hoge zomerse maxima en een matige zuidelijke wind. Er is amper of geen bewolking en het wordt vanmiddag tussen 24 en 27 graden!

Geert, zaterdag 21 september, 08.35 uur.

 

September is het moment waarop de herfststijlloos of colchicums bloeien. Ze worden in de laatste minuut natuur voor het voetlicht gehaald:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!