Weerpraatje van vrijdag 20 september:

Algemene luchtdrukverdeling

We hebben te maken met een sterk hogedrukgebied dat de komende drie dagen van noordwest naar zuidoost over onze regio trekt. Het zorgt voor een paar mooie nazomerdagen met zomers randje. Het hoog trekt snel zuidwaarts door waarna in de loop van zondag een eerste front vanaf het westen nadert. Dat trekt tegen het eind van de dag door onze regio waarna we dan volgende week in een westelijke stroming terechtkomen met aanvoer van storingen en buienlijnen. We krijgen volgende week dan ook een herfstig weertype in een doorzettende westelijke circulatie die zich op de Atlantische Oceaan ontwikkelt, aangejaagd door restanten van ex-orkanen.

Voor vandaag is er nog helemaal geen sprake van herfst. Het blijft rustig met een zwakke wind uit een noordoostelijke tot oostelijke, later zuidoostelijke hoek. Die voert zachtere lucht aan, maar de dag start wel nog fris. Vanochtend is het afgekoeld tot een 7-8 graden, maar eens de zon op, warmt die alles snel op en halen we vanmiddag dag maxima van 20 tot 22 graden. Die zon is er trouwens volop bij. Er passeren maar sporadisch eens een paar wolken.

Vanavond en vannacht is het helder tot licht bewolkt met minima die tegen de ochtend dan weer kunnen dalen naar een laagste waarde van een 8 à 10 graden. Eventueel duikt er lokaal wat nevel op. De wind valt grotendeels weg.

Morgen krijgen we dan een hele mooie nazomerse dag met opnieuw hoge nazomerse temperaturen die weer naar 25 graden en meer kunnen oplopen. Pieken rond 26-27 graden zijn zeker mogelijk, vooral in de steden en meer beschut is dat haalbaar. Er is veel zon, amper bewolking en de wind komt uit een zuidelijke hoek en waait matig. Ook morgenavond koelt het dan maar langzaam af en blijven de temperaturen nog lang op een erg aangenaam niveau hangen.

Dat wordt dan op zondag wel anders. Intussen is het duidelijk dat er een echte weersomslag zit aan te komen. In de ochtend drijven er dan al wat wolken over, maar zoals het er nu naar uitziet, verschijnen de eerste buien toch maar later in de middag en krijgen we nog een grotendeels zomerse dag. We krijgen dan dus in de ochtend nog veel zon, maar stilaan wordt dat toch meer een mix van wolken en opklaringen waarbij de temperaturen nog wel een sprintje kunnen trekken voordat in de namiddag een koufront arriveert van het westen uit. Een zuidelijke wind voert nog erg warme lucht aan en het zou dan toch misschien nog wel 25 graden kunnen worden landinwaarts, maar de bewolking en daarmee de buienkans neemt toe. Waarschijnlijk pas in de late namiddag vallen er dan een aantal verspreide regen- en onweersbuien. Die luiden dan een veel wisselvalliger periode in vanaf maandag. Ook in de nacht naar maandag blijft het dan bewolkt. Het front trekt dan met regen door onze regio.

In de eerste dagen van volgende week wordt het dan flink wisselvalliger. Storingen komen dichterbij en trekken ook over met perioden van regen of buien en veel meer wind. De maxima blijven daarbij eerst nog wel vooraan de 20 graden zitten, maar zitten duidelijk in de loop van de week in een dalende trend. De echte regen lijkt dus eindelijk aan de deur te kloppen, al zitten er ook nog wel redelijke perioden tussen. Zo zouden we dan maandag overdag wel nog profiteren van een mobiele wig van hoge luchtdruk waarbij de zon overheerst en het droog zou blijven met maxima vooraan de 20 graden.

Dinsdag en de dagen erna komen we dan volop in die westelijke stroming terecht met aanvoer van buien en fronten met zo goed als dagelijks een portie regen of buien, meer wind en lagere maxima.

Samenvatting voor vandaagVrij zonnig tot zonnig. Na een koele start, wordt het vanmiddag dan gemakkelijk 20 tot 22 graden bij een zwakke en naar zuidoost draaiende wind.

Geert, vrijdag 20 september, 06.35 uur.

 

September is het moment waarop de herfststijlloos of colchicums bloeien. Ze worden in de laatste minuut natuur voor het voetlicht gehaald:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!