Weerpraatje van donderdag 19 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een Brits hogedrukgebied is begonnen aan de oversteek naar Europa. Het hoog trekt de komende 24 uur met kern precies boven onze regio richting het oosten. Aanvankelijk is de stroming nog noord en worden daarin nog totaal verzwakte restanten van storingen meegesleurd, maar met het dichterbij komen en uiteindelijk doortrekken van het hoog, draait die stroming naar oost en uiteindelijk naar zuid. Dat hoog wordt tijdens het weekend verder naar het zuidoosten geduwd doordat er op de Atlantische Oceaan actievere depressies opduiken. Later volgende week verder aangejaagd door de restanten van ex-orkaan Humberto die tegen midden volgende week als actief lagedrukgebied onze regio zal bereiken. Een eerste front bereikt ons al in de loop van zondag, waarna de wisselvalligheid snel groter zal worden. Intussen zijn alle modellen ‘overstag’ en is er overal een duidelijke ommezwaai te zien naar hersftige omstandigheden vanaf maandag met lagere maxima (al vallen die zeker de eerste helft van volgende week nog best mee), perioden met regen en wind. Ter illustratie: de pluim van het Europese weermodel voor onze regio waarin duidelijk het omslagpunt van zondag op maandag te zien is:

Dé vraag is dan natuurlijk of dit een tijdelijke nattere periode zal worden, dan wel of hogedrukgebieden toch weer snel de regie zullen overnemen. Dat moeten we nog even afwachten natuurlijk.

Vandaag is daarbij eerst nog grijs. Er trekt vanochtend op de noordflank van het dichterbij komende hogedrukgebied nog een erg verzwakte storing mee. Daardoor krijgen we eerst veel wolken met zelfs in de ochtend nog kans op een enkele lokale drup. Het stelt echter bijzonder weinig voor en veel plekken houden het ook helemaal droog. Vanmiddag breekt de bewolking dan geleidelijk aan open en komt er meer ruimte voor de zon. Die opklaringen kunnen tegen de late middag een stuk breder worden. De temperaturen zitten vanochtend al snel rond een 15-tal graden en lopen vanmiddag verder op naar een graad of 20. Daarbij staat er eerst nog een zwakke wind uit veranderlijke tot noordelijke hoek, later kan die wat aantrekken uit het noordoosten.

Vanavond en vannacht komen er dan bredere opklaringen en klaart het zelfs volledig uit. De temperaturen kunnen in die opklaringen behoorlijk wegzakken en dalen gemakkelijk landelijk naar 5 à 7 graden. In steden en aan de kust is het net iets minder koud. Er kan daarbij zeker landelijk ook wat nevel of mist opduiken tegen de ochtend.

Morgen gaan we na het opruimen van wat ochtendlijke grijs, snel en vlot over de grens van de 20 graden en noteren we maxima van rond een 22 graden. Er blijft een zwakke wind staan die geleidelijk meer oost tot zuidoost wordt. Eerst is er daarbij nog wel wat bewolking, maar ook dat wordt gaandeweg de dag beter. Geleidelijk aan breekt de zon steeds meer en beter door en komen er brede opklaringen.

Zaterdag krijgen we dan een hele mooie nazomerse dag met opnieuw hoge nazomerse temperaturen die weer naar 25 graden en meer kunnen oplopen. Dat zou zelfs richting 27-28 graden kunnen zijn. Er is veel zon, amper bewolking en de wind komt uit een zuidelijke hoek en waait matig.

Dat wordt dan op zondag wel anders. Intussen is het duidelijk dat er een echte weersomslag zit aan te komen. In de loop van de nacht al zou er in onze regio eventueel al een enkele bui kunnen opduiken. Overdag krijgen we dan in de ochtend een mix van wolken en opklaringen waarbij de temperaturen nog wel een sprintje kunnen trekken voordat in de namiddag een koufront arriveert van het westen uit. Misschien halen we nog wel 23-24 graden, maar de bewolking en daarmee de buienkans neemt toe. In de namiddag vallen er een aantal verspreide regen- en onweersbuien. Die luiden dan een veel wisselvalliger periode in vanaf maandag (zie eerdere bespreking)

In de eerste dagen van volgende week wordt het dan flink wisselvalliger. Storingen komen dichterbij en trekken ook over met perioden van regen of buien en veel meer wind. De maxima blijven daarbij eerst nog wel vooraan de 20 graden zitten, maar zitten duidelijk in de loop van de week in een dalende trend. De echte regen lijkt dus eindelijk aan de deur te kloppen …

Samenvatting voor vandaagEerst grijs met kans op een enkele drup. Later opklarend en vanmiddag zelfs vrij brede opklaringen. Het wordt een 20-tal graden bij een naar noordoost draaiende en iets aantrekkende wind.

Geert, donderdag 19 september, 06.35 uur.

 

September is het moment waarop de herfststijlloos of colchicums bloeien. Ze worden in de laatste minuut natuur voor het voetlicht gehaald:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!