Weerpraatje van woensdag 18 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Het hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zorgt bij ons nog altijd voor een noordelijke stroming. Van tijd tot tijd trekken daarin totaal verzwakte frontjes met bewolking mee. Het hoog komt vanaf morgen onze richting uit en trekt vrijdag van west naar oost met kern door onze regio. Daardoor wordt de noordelijke stroming de pas afgesneden en komen we tegen het eind van de week in een warme zuidelijke stroming terecht. Het hoog trekt vervolgens vrij snel verder zuidelijk weg zodat tegen het eind van het weekend oceaandepressies grip op ons weer proberen te krijgen. Hoe dit volgende week verder gaat en of dit ook echt gaat lukken, is onzeker. De diverse hoofdmodellen lopen vanaf zondag erg uiteen en er zijn grote verschillen tussen de vooruitzichten voor volgende week. Het Amerikaanse model gaat verder op de zeer wisselvallige en herfstige weg die het gisteren al zag vanaf zondag. Het Europese model draait wat bij richting de Amerikanen, maar is duidelijk veel minder enthousiast. Dit heeft opnieuw te maken met het aanwezig zijn van enkele ex-orkanen / tropische stormen op de Atlantische Oceaan. Die systemen leiden een eigen leven en laten zich moeilijk in een verwachting vangen, hetgeen de grote spreiding aan oplossingen verklaart.

Voor vandaag zijn er alvast geen onzekerheden. We zitten nog steeds in een koele noordelijke stroming met aanvoer van nu eens veel wolkenvelden, dan weer meer opklaringen.Van tijd tot tijd zien we dan ook de zon eens flink doorkomen, dan weer zijn het de wolkenvelden die overheersen. De wind blijft noordelijk en waait zwak tot matig terwijl de maxima getemperd blijven rond een 17 graden aan zee tot maximaal een graad of 19 landinwaarts. Daarbij neemt later op de dag de bewolking geleidelijk aan toe.

Vanavond en vannacht komen er gaandeweg steeds meer wolken opzetten op nadering van een zwak warmtefront van het noorden uit. De nachtelijke minima zitten daarbij dan rond een 8-9 graden landinwaarts en rond een graad of 10 aan de kust. Het blijft droog en de wind blijft zwak waaien uit een wat meer noordwestelijke richting.

Morgen blijft de bewolking nog een hele tijd overheersen door de aanwezigheid en passage van een zwak warmtefront. Neerslag levert dat niet op, we houden het droog of het zou eens wat hele hele lichte motregen moeten zijn die heel tijdelijk en heel lokaal eens kan opduiken. De maxima winnen een graadje en kunnen ondanks de bewolking richting een 20-tal graden gaan. Later op de dag kunnen er dan geleidelijk opklaringen doorbreken vanaf de kust. De wind zit eerst nog in een noordelijke, later noordoostelijke tot oostelijke hoek tegen de avond.

Vrijdag gaan we vlot over die grens en noteren we maxima van rond een 22 graden. Er blijft een zwakke wind staan die geleidelijk meer oost tot zuidoost wordt. Eerst is er daarbij nog erg veel bewolking, maar ook dat wordt gaandeweg de dag beter. Geleidelijk aan breekt de zon door en komen er brede opklaringen.

Tegen zaterdag ligt het hoog boven ons en trekt dan vrij snel zuidwaarts door waardoor de wind een zuidelijke hoek opzoekt. We krijgen dan weer een hele mooie nazomerse dag met opnieuw hoge nazomerse temperaturen die weer naar 25 graden en meer kunnen oplopen. Dat zou zelfs richting 27-28 graden kunnen zijn. 

De valse noot van gisteren die in het Amerikaanse model zat voor zondag krijgt vandaag echter meer bijval. Diverse andere modellen zien nu ook meer wolken en kans op een regen- of onweersbui, zelfs al van in de nacht naar zondag. We houden dus best voor zondag een grote slag om de arm waarbij het wel nog warm zal worden, maar waarschijnlijk door binnenlopende wolkenvelden niet meer zo warm als op zaterdag. We houden ook best rekening met een kans op het voorkomen van een aantal verspreide regen- en/of onweersbuien.

Begin volgende week wordt het dan wisselvalliger, waarbij opnieuw het Amerikaanse model erg wisselvallig is en de andere modellen veel minder. Even afwachten hoe dat evolueert en of ook hier de anderen gaan bijtrekken of omgekeerd …

Samenvatting voor vandaagOpnieuw een mix van wolkenvelden en opklaringen bij maxima tussen 17 en 19 graden. De noordelijke wind blijft zwak tot matig waaien. Aan het eind van de dag meer wolken. Het blijft droog.

Geert, woensdag 18 september, 06.35 uur.

 

September is het moment waarop de herfststijlloos of colchicums bloeien. Ze worden in de laatste minuut natuur voor het voetlicht gehaald:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!