Weerpraatje van dinsdag 17 september:

Vooraf: wie nog twijfelde over wat er zaterdagavond boven Oost-Vlaanderen te zien was, het was een weerballon die op grote hoogte in stukken brak. Meer info hierover via deze link: https://youtu.be/jcER6Oi_Jx8

Algemene luchtdrukverdeling

Een Brits hogedrukgebied domineert de Europese weerkaart. Het zorgt voor een koelere noordelijke stroming waarin een aantal totaal verzwakte frontjes meetrekken. Die zorgen enkel voor wolkenvelden. Het hoog komt de komende dagen geleidelijk aan wat dichterbij. Tegen het weekeind spreidt het zijn vleugels over onze omgeving uit om dan tegen het eind van het weekeind naar Oost-Europa weg te trekken. Hierdoor draait tegen het eind van de week de koelere noordelijke stroming weer naar een (zeer) warme zuidelijke hoek. Na het weekeind proberen lagedrukgebieden dichterbij te komen, maar door nieuwe drukstijgingen in onze buurt, acht ik die kans van slagen voorlopig heel erg klein. Het blijft dus ook met andere woorden droog.

Vandaag krijgen we een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. Gedurende de dag zijn er dikwijls brede opklaringen aanwezig met flink wat zon, maar even zo goed perioden met wolkenvelden. De wind waait daarbij uit het noorden en voert koelere lucht aan met maxima rond een 18 graden aan de kust tot rond een 19 graden landinwaarts. De 20 zal voor vandaag net te hoog gegrepen zijn. Die noordelijke wind waait meest zwak tot matig.

Vanavond en vannacht is het dan een stuk koeler. In de van oorsprong koele lucht krijgen we tegen de ochtend met brede opklaringen, een vrij frisse minimum temperatuur voorgeschoteld. Die kan landinwaarts en in het open veld tot rond een 5-6 graden dalen. In steden en aan de kust houden we het enkele graden hoger.

Morgen is het net als vandaag aankijken tegen een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Er kan tijdelijk in de loop van de dag wel weer meer bewolking binnenlopen op passage van een zwak warmtefront. Ook dat levert echter geen neerslag op en we houden het ook dan volledig droog. De temperaturen zitten steeds rond dezelfde waarden bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Tegen donderdag schuift het Britse hoog geleidelijk aan weer dichterbij en neemt het aandeel van zon weer toe waarbij de temperaturen naar het eind van de week weer wat hoger gaan uitkomen. Ook dan wisselen zon en wolken elkaar af waarbij er tijdelijk wel al eens wat meer wolken kunnen passeren, maar het aandeel van de zon is er toch ook. We kruipen donderdag al naar de 20 graden toe en de meeste plekken gaan landinwaarts vooraan de 20 eindigen.

Vrijdag gaan we vlot over die grens en noteren we maxima van rond een 22 graden. Er blijft een zwakke wind staan die geleidelijk meer oost tot zuidoost wordt.

Tegen volgend weekeind ligt het hoog boven ons en krijgen we weer mooie nazomerse dagen met opnieuw hoge nazomerse temperaturen die weer naar 25 graden kunnen oplopen. Zondag zou dat zelfs richting 27-28 graden kunnen zijn. Er zit één valse noot in de weerkaarten en dat is het Amerikaanse model dat in de loop van zondag zelfs een paar regen- en onweersbuien laat ontstaan door de grote warmte. Toch iets om ergens in het achterhoofd te houden en even te kijken of dit de volgende runs ergens terugkomt of bijval krijgt.

Samenvatting voor vandaagWe krijgen een mix van wolken en zon. Het blijft droog bij een zwakke tot matige noordelijke wind. Aan zee kan die iets meer uitgesproken zijn. Maxima van 17-18 graden aan de kust tot rond 19 graden landinwaarts.

Geert, dinsdag 17 september, 06.35 uur.

 

September is het moment waarop de herfststijlloos of colchicums bloeien. Ze worden in de laatste minuut natuur voor het voetlicht gehaald:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!