Weerpraatje van maandag 16 september:

Vooraf: wie nog twijfelde over wat er zaterdagavond boven Oost-Vlaanderen te zien was, het was een weerballon die op grote hoogte in stukken brak. Meer info hierover via deze link: https://youtu.be/jcER6Oi_Jx8

Algemene luchtdrukverdeling

Het hoog dat ons een prachtig nazomers weekend bezorgde, is intussen in twee gesplitst. Eén deel trekt oostwaarts weg en lost op. Een ander deel trekt zich boven de Britse Eilanden terug. Daardoor komt de weg vrij voor een zwakke storing die vanuit het noorden tot bij ons doordringt. Het Britse hoog (het Azorenhoog) blijft even west van ons liggen waardoor we tijdelijk in een koelere noordelijke stroming terechtkomen. Met het vorderen van de week breidt dit hoog zich weer oostelijk uit naar onze omgeving. Tegen het eind van de week en komende weekeind schuift het over onze omgeving verder naar het oosten. Daardoor draait bij ons de stroming tegen het weekeind weer naar een warme zuidelijke hoek en krijgen we een herhaling van zetten van het voorbije weekend. Waarschijnlijk krijgen we daarna een overgang naar meer wisselvallig weer.

Vandaag breekt het hoog in stukken op en komt die zwakke storing van het noorden uit binnen. De ochtend zowel als de middag verlopen dan ook grotendeels bewolkt met weinig of geen zon op vele plaatsen. De grootste kans op een nog een tijdelijke opklaring zit in de ochtend in de zuidelijke delen van de regio. Van het noorden uit neemt de bewolking verder toe en er kan uiteindelijk hier en daar een drupje regen vallen. Zonder veel erg en het is zelfs niet eens of amper meetbaar. De zuidelijke regio’s houden het zelfs grotendeels of helemaal droog en ook elders is de neerslag amper die naam waardig. Daarbij staat een matige, eerst westelijke, later noordwestelijke en uiteindelijk noordelijke wind die matig waait. Die voert koelere lucht aan. De dag start rond 13-14 graden, maar veel hoger dan 17-18 tot 18-19 landinwaarts halen we niet. Langs de Frans-Belgische grens misschien nog net een graad of 20.

Vanavond komen er dan geleidelijk aan opklaringen tevoorschijn en de nacht verloopt wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen. Het blijft droog en de minima dalen tegen de ochtend landinwaarts tot rond een 6-8 graden, aan zee rond een graad of 8.

Morgen zitten we dan in die noordelijke stroming met een aanvoer van wolkenvelden, afgewisseld met brede opklaringen. De maxima zitten dan onder de 20 graden en blijven ergens rond een graad of 17 hangen aan zee, landinwaarts rond 18-19. Het blijft droog en de zon is flink van de partij. De opklaringen worden gaandeweg de dag zelfs steeds breder.

Woensdag kan er tijdelijk weer meer bewolking binnenlopen op passage van een zwak warmtefront. Ook dat levert echter geen neerslag op en we houden het ook dan volledig droog. De temperaturen zitten steeds rond dezelfde waarden bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

In de tweede helft van de week komt het Azorenhoog geleidelijk aan weer dichterbij en neemt het aandeel van zon weer toe waarbij de temperaturen naar het eind van de week weer wat hoger gaan uitkomen. Donderdag kruipen we al voorzichtig naar de 20 graden toe. Vrijdag gaan we daarover.

Tegen volgend weekeind ligt het hoog boven ons en krijgen we weer mooie nazomerse dagen met opnieuw hoge nazomerse temperaturen die weer naar 25 graden kunnen oplopen.

Samenvatting voor vandaagBewolkt. Het is zwaar bewolkt tot betrokken en er is kans op een enkele drup regen, maar amper of niet meetbaar. Het is koeler met maxima tussen 18 en 20 graden bij een matige westelijke wind, draaiend naar noord.

Geert, maandag 16 september, 06.30 uur.

 

September is het moment waarop de herfststijlloos of colchicums bloeien. Ze worden in de laatste minuut natuur voor het voetlicht gehaald:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!