Weerpraatje van zondag 15 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een gordel van hogedruk beïnvloedt nog even ons weer. Het hoog splitst zich in twee delen. Eén deel trekt richting Oost-Europa om daar de komende dagen helemaal te verdwijnen. Het andere deel (Azorenhoog) trekt zich westelijk terug boven de Britse Eilanden. Daardoor komt de weg vrij voor een storing die vanuit het noorden naar ons toe komt. Die storing vertraagt flink en zal pas morgen in de loop van de dag over ons trekken waarna we in een koelere noordelijke stroming terechtkomen. Daarna breidt het Azorenhoog zich gedurende de week heel langzaam weer oostwaarts uit. De stroming wordt naar het eind van de week toe steeds oostelijker en wanneer kern van het hoog tegen het eind van de week weer over ons komt te liggen, zelfs weer zuidelijk. We krijgen dus een volledige herhaling van zetten naarmate de week vordert met tegen volgend weekeind opnieuw zomerse toestanden op de weerkaarten.

Vandaag krijgen we dus ook al een mooie nazomerse dag. De temperaturen lopen vlotjes op en halen vanmiddag dan gemakkelijk waarden van een 24-25 graden landinwaarts. Aan zee is dat rond 22 tot 23 graden. De zon is er alweer volop bij, al verschijnen er gaandeweg de dag ook wel sluierwolken die vanuit het noorden naderen. Die hangen samem met dat zwakke koufront wat morgen pas doortrekt. De wind zit eerst nog een veranderlijke hoek, maar wordt gaandeweg de dag steeds meer duidelijk west en trekt geleidelijk ook wat aan naar de avond toe.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking geleidelijk aan verder toe vanaf het noorden, maar neerslag is er nog bij lange niet bij. Het blijft droog bij minima die onder de bewolking een stuk hoger blijven zitten en niet veel lager uitkomen dan tot rond een 10 tot 12 graden. De westelijke wind blijft daar toch matig bij waaien en gaat zeker niet volledig liggen.

Morgen is dan ook een wat wisselvalliger dag. De wind draait naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek en neemt weer wat toe. Daarmee komt dan die heel zwakke storing dichterbij en kan in de namiddag tot in onze omgeving doordringen. Er schiet weinig tot niets van over, enkel veel wolken, maar amper neerslag. Eventueel kan er later in de middag dan weer hier en daar een paar druppels regen vallen, maar amper meetbaar. De temperaturen vallen terug op waarden rond een graad of 20 landinwaarts. Aan zee halen we maar 18 graden meer. Er staat daarbij een koele noordelijke wind, maar veel meer dan matig gaat die niet waaien.

Dinsdag en woensdag zitten we dan in die noordelijke stroming met een aanvoer van wolkenvelden, afgewisseld met brede opklaringen. De maxima zitten dan onder de 20 graden en blijven ergens rond een graad of 17 hangen aan zee, landinwaarts rond 18-19. Het blijft droog en de zon is flink van de partij. De opklaringen worden gaandeweg die dagen zelfs steeds breder. We noteren we een paar vrij koele nachten want de lucht is van oorsprong vrij fris.

In de tweede helft van de week komt het Azorenhoog geleidelijk aan weer dichterbij en neemt het aandeel van zon weer toe waarbij de temperaturen naar het eind van de week weer wat hoger gaan uitkomen. We noteren dan tegen volgend weekeind weer mooie nazomerse dagen met opnieuw hoge nazomerse temperaturen.

Samenvatting voor vandaagPrachtig nazomerweer. Er komt geleidelijk aan wel sluierbewolking binnenlopen. De temperaturen lopen fors op en halen vanmiddag waarden tussen 22 en 25 graden bij een zwakke tot matige, eerst veranderlijke, later westelijke wind.

Geert, zondag 15 september, 09.10 uur.

 

September is het moment waarop de herfststijlloos of colchicums bloeien. Ze worden in de laatste minuut natuur voor het voetlicht gehaald:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!