Weerpraatje van zaterdag 14 september:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten dit weekend onder de bescherming van een hogedrukgebied dat met centrum zo goed als over onze omgeving ligt. Het hoog breekt morgen dan geleidelijk op in twee stukken. Het ene Europese deel trekt oostwaarts weg en lost geleidelijk aan op. Het westelijke deel trekt zich westelijk van de Britse Eilanden terug waardoor we begin volgende week in een koelere noordelijke stroming terechtkomen. Dat hoog komt dan via de Britse Eilanden tegen het midden van de week naar onze regio terug waardoor de koelere noordelijke stroming weer afgesneden wordt. Actieve storingen spelen in dit hele verhaal geen enkele rol zodat als er al eens wat neerslag valt, het weer allemaal tot enkele druppels beperkt blijft en dat al zeker weer voor de volgende zeven tot tien dagen …

We zitten vandaag helemaal onder de bescherming van het hierboven genoemde hogedrukgebied. Het centrum ervan ligt pal boven onze regio en houdt storingen ver van ons weg. Na een wat koele start, kan de zon de temperaturen snel omhoog duwen en komen we vanmiddag uit rond mooie nazomerse waarden van een 22 tot 24 graden. Wolken spelen geen of amper een rol en er staat daarbij een zwakke, later matige wind uit een oostelijke tot zuidoostelijke richting. Het is met andere woorden prachtig nazomers weer en er valt weinig tot niets op aan te merken.

Vanavond en vannacht is het helder tot hoogstens licht bewolkt. De temperaturen kunnen in de heldere lucht tegen de ochtend wel weer dalen tot rond een 10 graden aan zee, landinwaarts net iets minder. Er kan wat lokale nevel gevormd worden en het is erg rustig.

Na opnieuw een vrij koele nacht, kunnen we dan morgen de warmste dag noteren. Met veel zon en een zwakke wind halen we dan in de namiddag maxima van rond 23 graden aan zee. Landinwaarts is dat rond een 24, lokaal zelfs 25 graden. De wind is eerst zwak en oostelijk tot zuidoostelijk, later wordt die variabel en draait uiteindelijk tegen de avond naar een westelijke hoek. De zon speelt de hele dag een grote rol, maar gaandeweg komen er toch geleidelijk aan wat wolken opzetten.

In de nacht naar maandag nemen de wolken van het noorden uit geleidelijk toe. Door het opbreken van het hoog, wordt de weg vrij gemaakt voor een heel zwakke storing die vanuit het noorden nadert waarachter dan minder warme lucht zit. 

Maandag is dan ook een wat wisselvalliger dag. De wind draait naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek en neemt weer wat toe. Daarmee kan een – hoe kan het ook anders – weer heel zwakke storing tot in onze omgeving doordringen en die zou dan eventueel op maandag weer een paar druppels regen kunnen veroorzaken of aanleiding geven tot een enkel plaatselijk buitje. De temperaturen vallen terug op waarden rond een graad of 20.

Dinsdag en woensdag zitten we dan in die noordelijke stroming met een aanvoer van wolkenvelden, afgewisseld met brede opklaringen. De maxima zitten dan onder de 20 graden en blijven ergens rond een graad of 17 hangen aan zee, landinwaarts rond 18-19. Het blijft wel zo goed als droog of het zou eens een lokale drup moeten zijn.

In de tweede helft van de week komt het Azorenhoog geleidelijk aan weer dichterbij en neemt het aandeel van zon weer toe waarbij de temperaturen naar het eind van de week weer wat hoger gaan uitkomen. Waarschijnlijk noteren we dan tegen volgend weekeind weer mooie nazomerse dagen met opnieuw hoge nazomerse temperaturen.

Samenvatting voor vandaagPrachtig nazomerweer. Er is veel zon en amper of geen bewolking. De temperaturen lopen fors op en halen vanmiddag waarden tussen 22 en 24 graden bij een zwakke tot matige oost tot zuidoostelijke wind.

Geert, zaterdag 14 september, 07.50 uur.

 

Kijk je in de nieuwe minuut van deze week mee naar de reeën?

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!