Weerpraatje van vrijdag 13 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Aanvankelijk zitten we nog met de passage van alweer een heel zwakke storing, horende bij een depressie in de buurt van Noorwegen die uit de restanten van ex-orkaan Gabrielle is ontstaan. Deze storing wordt op de voet gevolgd door flinke drukstijgingen doordat het Azorenhoog zich heel snel in onze richting uitbreidt. Dat komt dit weekend pal boven ons te liggen en zorgt dan voor een paar mooie volop nazomerse dagen. Het hoog breekt tegen zondag in twee stukken op. Het ene Europese deel trekt oostwaarts weg en lost geleidelijk aan op. Het westelijke deel trekt zich westelijk van de Britse Eilanden terug waardoor we begin volgende week in een koelere noordelijke stroming terechtkomen. Dat hoog komt dan via de Britse Eilanden tegen het midden van de week naar onze regio terug waardoor de koelere noordelijke stroming weer afgesneden wordt. Actieve storingen spelen in dit hele verhaal geen enkele rol zodat als er al eens wat neerslag valt, het weer allemaal tot enkele druppels beperkt blijft en dat al zeker voor de volgende zeven tot tien dagen …

Vandaag trekt er in de ochtend zo’n hele zwakke storing voorbij met vooral veel wolken. Er kan daarbij links of rechts al eens een handvol druppels vallen, maar dat is het dan ook weer. Nog voor de middag bereiken opklaringen de kust en vanmiddag krijgen we dan van het westen uit allemaal met brede opklaringen te maken. De wind waait daarbij vanochtend eerst nog matig boven land tot vrij krachtig aan de kust. Die draait geleidelijk naar noordwest en neemt vanmiddag in kracht af. Tegen de avond zit die in het noorden en waait dan nog maar zwak tot matig. Vanmiddag halen we daarbij dan maxima van rond een 18-19 graden aan zee tot rond 20-21 landinwaarts.

Vanavond en vannacht is het helder tot licht bewolkt en koelt het flink af. De minima kunnen landinwaarts tegen de ochtend gemakkelijk terugvallen op een 6 tot 8 graden, aan zee net iets meer. De wind valt zo goed als volledig weg.

Morgen is het dan zonnig. De wind is dan intussen naar een oostelijke hoek gedraaid en waait zwak tot matig. Met heel veel zon en aanvoer van zachtere lucht schieten de maxima omhoog en halen in de namiddag gemakkelijk waarden van rond een 20 tot 22 graden aan zee en in de kustregio. Landinwaarts kan dat gemakkelijk wat meer worden en daar noteren we dan maxima rond een graad of 23. Het is de hele dag rustig en zonnig.

Na opnieuw een vrij koele nacht met minima rond 8 tot 10 graden, kunnen we dan op zondag de warmste dag noteren. Met veel zon en een zwakke wind halen we dan in de namiddag maxima van rond 23 graden aan zee. Landinwaarts is dat rond een 24, lokaal zelfs 25 graden. De wind is eerst zwak en oostelijk tot zuidoostelijk, later wordt die variabel en draait uiteindelijk tegen de avond naar een westelijke hoek. De zon speelt de hele dag een grote rol, maar gaandeweg komen er toch geleidelijk aan wat wolken opzetten.

In de nacht naar maandag nemen de wolken toe en maandag is dan een wisselvalliger dag. De wind draait naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek en neemt weer wat toe. Daarmee kan een – hoe kan het ook anders – weer heel zwakke storing tot in onze omgeving doordringen en die zou dan eventueel op maandag weer een paar druppels regen kunnen veroorzaken. De temperaturen vallen terug op waarden rond een graad of 20.

Dinsdag en woensdag zitten we dan in die noordelijke stroming met een aanvoer van wolkenvelden, afgewisseld met brede opklaringen. De maxima zitten dan onder de 20 graden en blijven ergens rond een graad of 17 hangen aan zee, landinwaarts rond 18-19. Het blijft wel zo goed als droog of het zou eens een lokale drup moeten zijn.

In de tweede helft van de week komt het Azorenhoog geleidelijk aan weer dichterbij en neemt het aandeel van zon weer toe waarbij de temperaturen naar het eind van de week weer wat hoger gaan uitkomen.

Samenvatting voor vandaagWe starten de dag bewolkt met kans op een drupje regen. Geleidelijk aan komen er opklaringen en vanmiddag breekt de zon door. De wind draait naar noordwest tot noord bij maxima vanmiddag rond 18 tot 21 graden van west naar oost.

Geert, vrijdag 13 september, 06.30 uur.

 

Kijk je in de nieuwe minuut van deze week mee naar de reeën?

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!