Weerpraatje van donderdag 12 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een depressie, ontstaan uit de resten van ex-orkaan Gabrielle, trekt vandaag via de Noordzee naar het oosten weg. De daaraan verbonden, zeer zwakke storingen, beïnvloeden nog de eerste 24 uur ons weer, vooral met veel bewolking. Morgen trekken die weg en schuift het Azorenhoog snel onze kant op. Dat zorgt dan in het weekeind voor rustig, zonnig en zacht nazomerweer. Dat hoog splitst zich begin volgende week in twee; een Europees deel wat snel verzwakt en een deel dat zich boven de Britse Eilanden nestelt. Het Britse deel krijgt dus de overhand en zorgt ervoor dat in de eerste helft van de week wat minder warme lucht vanuit het noorden binnensijpelt. Later in de week komt dat hoog ook weer onze richting uit. Op wat gedruppel na, blijft het dan ook aanhoudend structureel zeer droog.

We zitten vandaag eerst nog met een aanvoer van erg vochtige lucht met veel bewolking. Die hoort bij een zeer zwak warmtefront wat dan weer verbonden is met die depressie op de Noordzee. Er kunnen daar eens een paar druppels (mot)regen uit vallen, maar meestal is het gewoon droog. Als er iets valt, is het zeer weinig. De bewolking blijft wel overheersen, al is een poging van de zon om er deze ochtend eens lokaal door te geraken, niet uitgesloten. Vanmiddag lijkt haar dat wel te gaan lukken en kan het hier en daar toch tijdelijk eens wat opklaren. De maxima halen ondanks de wolken tegen de iddag toch gemakkelijk waarden die tegen de 20 graden aan zitten terwijl we de dag starten met een zwakke zuidwestelijke tot zuidelijke wind. Later wordt die dan matig. Vanmiddag kan het daar waar de opklaringen wat breder worden, gemakkelijk een 21 tot 22 graden worden.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend zwaar bewolkt. Naar de ochtend toe wordt de bewolking zelfs weer dikker en valt er tijdelijk weer een enkele bui of eens wat verspreide lichte regen of motregen. De nachtelijke minima blijven onder de bewolking vrij hoog zitten en dalen niet veel verder dan tot rond een 15-tal graden.

Morgen starten we opnieuw bewolkt. Dan trekt in de ochtend nog een erg zwak koufront door de regio waarbij er tijdelijk ook weer eens een drupje regen of een buitje kan vallen, maar het blijven allemaal bijzonder kleine hoeveelheden. In de ochtend al wordt het volledig droog en breekt de bewolking van het noorden uit open. Met een naar noord draaiende wind wordt dan drogere lucht aangevoerd en met een mix van wolken en opklaringen halen we dan in de namiddag maxima rond een 20-tal graden.

Het komende weekeind leveren ons vrij zacht en vrij zonnig tot zonnig nazomerweer op. De temperaturen gaan weer omhoog en zitten overdag telkens gemakkelijk vooraan de 20 graden kunnen zelfs tot 22-23 graden oplopen. Zondag mogelijk nog iets meer waarbij we lokaal zelfs dicht tegen een zomerse 25 graden zouden kunnen belanden. Er is telkens veel zon bij een zwakke tot matige wind uit eerst oostelijke, later meer zuidelijke richtingen.

In de eerste dagen van volgende week is een overgang naar wat minder warm weer aan de orde, maar zoals het er nu naar uitziet wordt het niet heel koel. De maxima blijven ook dan gemakkelijk rond of boven de 20 graden hangen. Later in de week wordt het mogelijk zelfs weer warmer. In elk geval staan herfstingrediënten vanaf zaterdag weinig tot niet op de menukaart en regen al helemaal niet.

Samenvatting voor vandaagVeel bewolking, zeker in de ochtend. In de namiddag zou de zon al eens een poging kunnen wagen om door te breken, maar dat lukt niet of nauwelijks. Het is wel zacht met maxima rond 20 graden en op een spatje regen na, houden we het droog.

Geert, donderdag 12 september, 06.25 uur.

 

Kijk je in de nieuwe minuut van deze week mee naar de reeën?

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!