Weerpraatje van woensdag 11 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een depressie die van IJsland naar Noorwegen trekt, beïnvloedt vandaag ons weer. De depressie is ontstaan uit de resten van ex-orkaan Dorian en het frontensysteem daaraan verbonden trekt vandaag in erg verzwakte vorm van west naar oost over onze regio. Ten westen van ons ligt nog altijd het Azorenhoog, maar dat trekt zich tijdelijk wat terug. Morgen volgt dan nog een zwak front verbonden aan die andere ex-orkaan, Gabrielle. Tegen vrijdag breidt het Azorenhoog zich weer tot over onze omgeving uit en zorgt dan voor enkele fraaie nazomerse dagen. Na het weekeind trekt het zich dan weer westwaarts terug, maar dat lijkt in de laatste berekeningen niet zo uitgesproken te worden als het er eerst naar uitzag zodat we ook volgende week nog een aantal fraaie nazomerdagen krijgen. Op termijn zou het Azorenhoog zelfs weer dichterbij komen. Dat betekent voor onze regio vooral één ding: weinig of geen neerslag en dat alweer zeker voor een termijn van een week tot tien dagen vooruit …

Vandaag kan er eventueel wel wat lichte neerslag vallen, maar het is amper de moeite van het vermelden waard. Vanochtend is er al veel bewolking. Die hoort bij de doortocht van een zwak warmtefront met veel wolken en tijdelijk kans op een drupje regen. De minima zijn veel minder gezakt dan de vorige nachten en de dag start al met temperaturen van 12 tot 14 graden. Daar komt ondanks de bewolking snel wat bij want we zitten in zachte lucht. Overdag kan het gemakkelijk 19 graden worden. Daarbij staat wel een uitgesproken zuidwestelijke tot zuidelijke wind die aan zee per momenten krachtig kan worden. Boven land waait die matig tot vrij krachtig. In de late middag kan er eventueel opnieuw wat lichte regen aan te pas komen bij de doortocht van een tweede zwakke storing, maar ook dat zal geen grote hoeveelheid opleveren.

Vanavond en vannacht wordt het dan wisselend bewolkt en droog. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af. De wind neemt af en de minima dalen tegen de ochtend tot rond een 10 graden landinwaarts en rond de 12 graden aan de kust.

Morgen trekt dan in de loop van de dag nog een totaal verzwak warmtefront door, verbonden aan die andere ex-orkaan Gabrielle (zie ook bespreking hogerop) en dat is de voorste begrenzing van een stuk zachtere lucht waarin we vanaf donderdag terechtkomen. Er is ook morgen dus weer veel bewolking, al komt ook de zon van tijd tot tijd zeker eens piepen. De wind waait dan nog matig boven land, aan de kust misschien tijdelijk nog eens vrij krachtig en het blijft zacht met maxima tot rond een 20-tal graden.

Vrijdag en het komende weekeind leveren ons vrij zacht en vrij zonnig tot zonnig nazomerweer op. De temperaturen gaan weer omhoog en zitten overdag telkens gemakkelijk vooraan de 20 graden kunnen zelfs tot 22-23 graden oplopen. Zondag mogelijk nog iets meer waarbij we lokaal zelfs dicht tegen een zomerse 25 graden zouden kunnen belanden. Er is telkens veel zon bij een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen.

Begin volgende week is een overgang naar wat minder warm weer aan de orde, maar zoals het er nu naar uitziet wordt het niet heel koel. De maxima blijven ook dan gemakkelijk rond of boven de 20 graden hangen. Later in de week wordt het mogelijk zelfs weer warmer. In elk geval staan herfstingrediënten weinig tot niet op de menukaart en regen al helemaal niet.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken en redelijk wat wind. Aan zee kan die zelfs vrij krachtig tot krachtig gaan waaien. Er is kans op eens wat tijdelijke lichte regen, vooral in de late middag, maar het stelt amper wat voor. Ondanks de wolken halen we toch een zachte temperatuur van rond 19 graden.

Geert, woensdag 11 september, 06.30 uur.

 

Kijk je in de nieuwe minuut van deze week mee naar de reeën?

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!