Weerpraatje van dinsdag 10 september:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten nog steeds op de noordoostelijke flank van (een uitloper van) het Azorenhoog. Dat levert ons vrij rustig weer op. De komende 48 uur trekt een depressie met kern bij IJsland geleidelijk in noordoostelijke richting. Het is een lagedrukgebied dat is ontstaan uit de resten van orkaan Dorian. Het daaraan verbonden frontensysteem trekt vooral morgen van west naar oost in zeer verzwakte vorm over onze regio. Het Azorenhoog trekt zich dan ook tijdelijk meer westelijk terug om vanaf donderdag weer meer naar het oosten te trekken. Daarbij passeert donderdag nog een zwak warmtefront, verbonden aan een ander lagedrukgebied dat ontstaan is uit de resten van die andere ex-orkaan Gabrielle. Tegen het weekeind komen we volledig onder invloed van het Azorenhoog met enkele mooie nazomerse dagen tot gevolg. Waarschijnlijk kantelt het hoog later volgende week naar een meer noord-zuid gerichte positie boven de Britse Eilanden waardoor dan weer koelere lucht zou kunnen binnenlopen, maar dat is nog niet zeker.

Vandaag ziet er voor onze regio zeker weer niet slecht uit. Alles lijkt een beetje op gisteren. Net als maandag, start de dag weer fris met temperaturen die landelijk daalden tot rond een 6 à 8 graden. Na zonsopkomst lopen die snel weer op en vanmiddag noteren we dan rond een hoogste waarde van een 18 tot een 20-tal graden. Daarbij is het eerst volop zonnig met slechts enkele wolken. Gaandeweg de dag verschijnen er dan geleidelijk weer een aantal wolkenvelden en die nemen langzaam toe naar de avond. Er staat daarbij eerst een zwakke wind uit het zuiden die geleidelijk wat aantrekt gedurende de dag.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe en daarmee ook de kans dat er hier of daar een drupje regen valt. Geen grote hoeveelheden (hoe kan het anders …). De minima blijven dankzij de bewolking wel een stuk hoger zitten dan de voorbije nachten en gaan niet onder de 10-12 graden dalen. De wind blijft ook matig waaien uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek.

Morgen trekken die zwakke storingen dan van west naar oost door onze regio. De bewolking overheerst de hele dag en hoewel er lange droge perioden zijn, kan er ook sporadisch al eens wat lichte regen vallen. Zeker in de eerste helft van de ochtend is dat nog mogelijk. Later wordt het droog en knapt het weer geleidelijk weer wat op. Uiteindelijk volgt in de middag weer meer bewolking met opnieuw kans op wat lichte regen of een bui. De maxima zitten ondanks de vele wolken net onder de 20 graden. Er is wel tijdelijk wat meer wind. Die waait tijdens passage van de storingen matig boven land, vrij krachtig tot zelfs krachtig aan zee.

In de tweede helft van de week wordt het stabieler en zachter. De wind gaat weer meer naar een zuidwestelijke richting en er wordt weer wat minder koele lucht aangevoerd. Storingen worden dan wat verder op afstand gehouden. Op donderdag trekt nog een totaal verzwak warmtefront door, verbonden aan die andere ex-orkaan Gabrielle (zie ook bespreking hogerop) en dat is de voorste begrenzing van een stuk zachtere lucht waarin we vanaf donderdag terechtkomen.

Vrijdag en het komende weekeind leveren ons vrij zacht en vrij zonnig tot zonnig nazomerweer op. De temperaturen gaan weer omhoog en zitten overdag telkens gemakkelijk vooraan de 20 graden kunnen zelfs tot 22-23 graden oplopen. Zondag mogelijk nog iets meer. Er is telkens veel zon bij een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen.

Begin volgende week is een overgang naar koeler weer de meest voor de hand liggende optie, maar het kan ook anders uitpakken. Er is nog redelijk wat onzekerheid in die verwachting.

Samenvatting voor vandaagDe dag start net als gisteren vrij koel, maar vanmiddag noteren we dan 18 tot 20 graden. Er is veel zon, al komen er geleidelijk aan ook wel wat wolkenvelden binnen. Het is daarbij rustig met een zwakke tot hoogstens matige wind uit zuidwest tot zuidelijke hoek.

Geert, dinsdag 10 september, 06.35 uur.

 

Kijk je in de nieuwe minuut van deze week mee naar de reeën?

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!