Weerpraatje van maandag 09 september:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten op de noordoostelijke flank van het hogedrukgebied van de Azoren dat tot over de Britse Eilanden ligt. Op de flank ligt ook een storing, maar die komt amper dichterbij en blijft vandaag ten zuidwesten van ons haperen en lost daar geleidelijk aan op. Morgen krijgen we tijdelijk meer invloed van het hoog voordat het zich woensdag wat naar het westen terugtrekt. Op woensdag trekken enkele storingen door onze omgeving die verbonden zijn aan de intussen ex-orkaan Dorian. Die trekt dan als gewoon lagedrukgebied  van IJsland richting Scandinavië. Die storingen zijn erg verzwakt en ook al niet vrij actief. Een volgend lagedrukgebied, ontstaan uit de restanten van Orkaan Gabrielle, trekt in de tweede helft van de week ook ver ten noorden richting Scandinavië. Als reactie breidt het Azorenhoog zich in de tweede helft van de week uit in onze richting en zorgt tegen het eind van de week en volgend weekend voor mooie nazomerse dagen.

De week start vandaag aan de koele kant met minima die zijn gedaald naar een 6 tot 8-tal graden. Die temperaturen lopen eens de zon op is, snel op en komen dan vanmiddag uit rond maximale waarden van een 18 tot een 19-tal graden. Daarbij is er vrij veel ruimte voor de zon, al zitten er vanochtend ook links en rechts wel wat wolkenvelden. Vanmiddag komen er geleidelijk wat meer wolkenvelden, vooral hoge sluierwolken. Die zijn het talrijkst in het westen. Landinwaarts zijn er minder wolken. Ze hangen samen met die storing ten westen van ons die amper dichterbij komt. De wind waait eerst zwak, vanmiddag matig en draait geleidelijk van een westelijke naar een meer zuidwestelijke tot zelfs zuidelijke hoek.

Het blijft vanavond en vannacht rustig. De wind neemt snel af en gaat in de loop van de nacht bijna volledig verdwijnen. Het koelt opnieuw vrij snel af want we zitten in van oorsprong nog altijd koele lucht. Tegen de ochtend liggen de minima rond vergelijkbare waarden als vanochtend met een 6 tot 8-tal graden. Er kan daarbij lokaal eventueel wat nevel of een mistbank opduiken.

Ook morgen is het overwegend droog met zonnige perioden en wolkenvelden, waarbij de temperaturen geleidelijk weer wat oplopen. We halen dan maxima net onder of rond de 20 graden. De wind blijft in een zuidwestelijke tot zuidelijke richting zitten en waait zwak tot matig. De bewolking neemt op nadering van een storing wel geleidelijk aan wat toe. Tegen de avond en in de nacht naar woensdag kan er wat lichte regen vallen, maar weer geen grote hoeveelheden. Alles blijft telkens heel beperkt.

Woensdag trekt een tweetal zwakke storingen, verbonden aan de restanten van ex-Dorian (zie bespreking hogerop) door de regio met eerst veel wolken en wat lichte regen. Later wordt het droog en knapt het weer geleidelijk weer wat op. Uiteindelijk volgt in de middag weer meer bewolking met opnieuw kans op wat lichte regen of een bui. De maxima zitten ondanks de vele wolken net onder de 20 graden. Er is wel tijdelijk wat meer wind. Die waait tijdens passage van de storingen matig boven land, vrij krachtig aan zee.

In de tweede helft van de week wordt het stabieler en zachter. De wind gaat weer meer naar een zuidwestelijke richting en er wordt weer wat minder koele lucht aangevoerd. Storingen worden dan wat verder op afstand gehouden. Op donderdag trekt nog een totaal verzwak warmtefront door, verbonden aan die andere ex-orkaan Gabrielle (zie ook bespreking hogerop) en dat is de voorste begrenzing van een stuk zachtere lucht waarin we vanaf donderdag terechtkomen.

Vrijdag en het komende weekeind leveren ons vrij zacht en vrij zonnig tot zonnig nazomerweer op. De temperaturen gaan weer omhoog en zitten overdag telkens gemakkelijk vooraan de 20 graden kunnen zelfs tot 22-23 graden oplopen. Er is telkens veel zon bij een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen.

Samenvatting voor vandaagDe dag start vrij koel, maar vanmiddag noteren we dan 18 tot 19 graden. Er is veel zon, al komen er geleidelijk aan ook wel wat wolkenvelden binnen. De meeste in het westen. Toch blijft de zon tot aan de avond een grote rol opeisen. Het is daarbij rustig met een zwakke tot hoogstens matige wind uit zuidwest tot zuidelijke hoek.

Geert, maandag 09 september, 06.45 uur.

 

Kijk je in de nieuwe minuut van deze week mee naar de reeën?

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!