Weerpraatje van zaterdag 07 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Tussen een laag boven het zuiden van Scandinavië en het hogedrukgebied van de Azoren dat tot over de Britse Eilanden reikt, staat bij ons een koele en onstabiele noordwestelijke stroming. Daarin trekken een aantal buien of buenlijntjes mee die de komende 24 uur ons weerbeeld bepalen. De aangevoerde lucht is ook koel van oorsprong. Van zondag tot en met woensdag ligt het Azorenhoog net west van of tot over de Britse Eilanden. Dat is net niet dicht genoeg om ons in bescherming te nemen voor uitlopers van zwakke storingen die van tijd tot tijd tot over onze omgeving weten door te dringen. Ten noorden van dat hoog staat een westcirculatie richting Scandinavië. Die wordt later in de week wat aangevuurd door ex-orkanen Dorian en Gabrielle die in deze westelijke stroming mee opgenomen worden. Door hun noordelijke koestert het Azorenhoog later in de week wel uitbreidingsplannen onze richting uit en wordt het dan waarschijnlijk zachter en stabieler.

Vandaag zitten we in een koele noordwestelijke tot noordelijke stroming. Daarmee wordt onstabiele lucht aangevoerd. Na een koele start van de dag met veel zon, duiken er al snel stapelwolken op. Ze worden aangevoerd vanaf de Noordzee, maar ontstaan ook gewoon boven land. In de eerste uren van de ochtend houden we het daarbij nog droog, maar dat houden we niet vol. Gaandeweg de dag duiken er buien op en dat kunnen vanmiddag zelfs gemakkelijk een paar felle exemplaren zijn. Zelfs een donderklap of wat korrelhagel is dan niet uitgesloten. Het zijn echter buien, dus die vallen zeker niet de hele dag en lang ook niet overal. De meeste buien zitten boven het noorden van de regio. Hoe westelijker en zuidelijker, hoe minder buien er zijn. Veel meer dan 17 tot 18 graden zullen we daarbij niet halen. De wind waait zwak tot matig boven land, aan zee matig, tijdelijk vanmiddag vrij krachtig, uit een noordwestelijke richting. 

Tegen de avond gaan de buien minder worden boven land, maar aan zee kan er nog gemakkelijk een bui opduiken die vanaf de Noordzee binnenloopt. De kans op een donderklap wordt minder, maar verdwijnt niet volledig. De minima dalen daarbij tegen de ochtend landinwaarts tot een 6 à 8 graden, aan zee rond een graad of 10-12. Er kan wat nevel of mist opduiken, zeker landinwaarts en landelijk.

Morgen blijven we in vrij koele lucht zitten met maxima rond dezelfde waarden in een nog altijd noordelijke tot noordwestelijke stroming met aanvoer van onstabiele lucht. Zeker in de ochtend valt er nog wel een aantal verspreide buien, al worden die geleidelijk wel minder. Gaandeweg de dag verdwijnen ook de laatste buien, al kan een enkele nog tot vrij laat in de middag doorgaan en worden de opklaringen steeds breder met zeker in de namiddag flink wat ruimte voor de zon. Het wordt dan ook weer een graadje warmer,maar veel meer dan een 18-tal graden zullen we toch niet halen.

Ook maandag lijkt dat het weerbeeld te worden. Wolken en zon wisselen af en de maxima zitten dan ook weer ent onder de 20 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel toe op nadering van een storing die later op de dag mogelijk voor een drup regen of een buitje kan zorgen. Veel zal het zeker niet worden.

Dinsdag is het dan overwegend of volledig droog met zonnige perioden en wolkenvelden, waarbij de temperaturen geleidelijk weer wat oplopen, maar ook dan zal het toch maar net rond of net onder de 20 graden zijn. Woensdag trekt in de loop van de dag weer een uitloper van een zwakke storing door met mogelijk weer een drupje regen of een bui.

In de tweede helft van de week wordt het stabieler en zachter. De wind gaat weer meer naar een zuidwestelijke richting en er wordt weer wat minder koele lucht aangevoerd. Storingen worden dan wat verder op afstand gehouden. 

Samenvatting voor vandaagNa een koele start krijgen we eerst brede opklaringen, maar ook al snel stapelwolken. Die groeien later vandaag uit tot een aantal verspreide buien. Daarbij zou zelfs een klap onweer of wat korrelhagel kunnen voorkomen. Maxima rond een hoogste waarde van 17-18 graden bij een koele noordwestelijke tot noordelijke wind.

Geert, zaterdag 07 september, 08.50 uur.

 

Kijk ook nog eens naar de laatste minuut natuur: een rustige en fraaie zonsondergang:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!