Weerpraatje van vrijdag 06 september:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten op de noordflank van een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren dat tot over de Britse Eilanden reikt. De komende 24 uur trekt een klein laag via de zuidpunt van Noorwegen en het noorden van de Noordzee naar het oosten. Dat laagje stuurt een zwak front over onze omgeving, waarbij de Azorenuitloper zich naar het westen terugtrekt en we in het weekeind in een koele noordelijke en onstabiele stroming terechtkomen. Geleidelijk aan schuift het Azorenhoog wel weer wat dichterbij, maar op maandag volgt er nog een zwakke uitloper van een storing. Daarna zou dan volgende week het hoog wel geleidelijk aan dichterbij schuiven met op termijn weer wat hogere temperaturen. Ondanks de invloed van wat storingen en buien tijdens de eerste dagen, blijft het opmerkelijk hoe weinig neerslag er effectief valt en in de berekeningen zit. 

Vandaag start de dag zoals voorzien erg koel. De temperaturen zijn vanochtend vroeg op veel plaatsen terug gelopen naar minima van rond een 6 tot 8 graden. Eens de zon op, lopen die temperaturen uiteraard snel op en vanmiddag halen we dan uiteindelijk maxima die rond een graad of 18 tot 19 zullen uitkomen aan zee. Landinwaarts is hier en daar een tik tegen de 20 graden niet uitgesloten. Eerst is het daar erg zonnig bij, maar gaandeweg loopt er wel bewolking binnen. Aan zee is dat al vrij snel het geval, landinwaarts volgen we. Vanmiddag is het dan wisselend bewolkt en tegen de late middag / vooravond is de bewolking dik genoeg om eventueel hier of daar al wat lichte regen of een bui te produceren. De wind is eerst west, maar wordt gaandeweg zuidwest en trekt geleidelijk aan tot matig à vrij krachtig tegen de avond.

Vanavond trekt een zwakke storing van west naar oost door. Dat kan gepaard gaan met wat lichte of matige regen of een bui. Later in de avond en in de nacht is het overwegend droog als is een enkele bui niet helemaal onmogelijk. De wind draait dan naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek en waait over het algemeen zwak tot matig, later matig. Minima daarbij tegen de ochtend rond een 8 tot 10-tal graden.

Morgen ligt die storing eerst nog in de buurt. Die kan dan aanvankelijk nog voor een enkele bui zorgen, maar erg veel wordt dat niet en in de loop van de ochtend wordt het al snel droger en stabieler. Later verschijnen er dan wel een aantal buien die van de Noordzee richting het zuiden trekken. Met een noordelijke wind komen die ook onze kant op en vooral in de namiddag valt er dan toch geregeld een bui. Dat zou best lokaal een pittig exemplaar kunnen zijn, zelfs met een donderklap. Het is dan wel weer koeler met maxima van rond 17 tot 18 graden. Tegen de avond verdwijnen de meeste buien, al kan aan zee nog wel een exemplaar opduiken. Het wordt dan wel ook weer een vrij koele nacht met enkel in de kustregio nog een paar verspreide buien.

Zondag blijven we in vrij koele lucht zitten met maxima rond dezelfde waarden, maar het algemene weerbeeld ziet er zeker niet zo slecht uit. Afwisselend wolken en zon met nog slechts een kleine kans op een bui, vooral in de ochtend. Gaandeweg de dag verdwijnen ook de laatste buien en worden de opklaringen steeds breder met zeker in de namiddag flink wat ruimte voor de zon. Het wordt dan ook weer een graadje warmer.

Ook maandag lijkt dat het weerbeeld te worden. Wolken en zon wisselen af en de maxima zitten rond een 20-tal graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel toe op nadering van een storing die tegen de avond en nacht met wat regen doortrekt.

Vanaf dinsdag is het dan overwegend of volledig droog met zonnige perioden en wolkenvelden, waarbij de temperaturen geleidelijk weer wat oplopen naarmate de week vordert.

Samenvatting voor vandaagNa een frisse start lopen de temperaturen op naar 18 tot 20 graden in de namiddag. Ook de bewolking neemt na een zonnige start snel toe bij een eveneens toenemende wind die naar een zuidwestelijke hoek trekt. In de late middag kan er wat lichte regen of een enkele bui opduiken.

Geert, vrijdag 06 september, 06.30 uur.

 

Kijk ook nog eens naar de laatste minuut natuur: een rustige en fraaie zonsondergang:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!