Weerpraatje van donderdag 05 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Tussen een wegtrekkend lagedrukgebied boven Scandinavië en het Azorenhoog staat bij ons een noordwestelijke stroming waarin eerst nog enkele buien meetrekken. De invloed van het Azorenhoog wordt van het westen uit snel groter en zorgt vandaag en morgen voor stabilisatie van de atmosfeer. Tegen vrijdagavond nadert een volgende (klein) lagedrukgebied de zuidpunt van Noorwegen / het noorden van de Noordzee. Dat laag trekt een front mee dat vrijdag op zaterdag doortrekt waarna we dan in het weekeind tijdelijk in een koelere onstabiele noordelijke stroming terechtkomen met buien. In de loop van zondag komt een uitloper van het Azorenhoog weer onze kant op en zorgt een herhaling van zetten op zondag en maandag weer voor stabilisatie. Tegen maandagavond is daar een volgend lagedrukgebied dat weer een storing door onze omgeving stuurt waarna dan later volgende week het Azorenhoog zelf dichterbij schuift met opnieuw stabielere omstandigheden.

Vandaag vallen er eerst een aantal verspreide buien. Wat West-Vlaanderen betreft, komen die niet veel zuidelijker dan rond de lijn Torhout-Waregem. Ten noorden daarvan zitten er eerst een paar (erg) verspreide buien. Ten zuiden daarvan zit er in de eerste uren van de ochtend ook wel een verdwaalde bui, maar die zullen daar vrij snel verdwijnen. In Oost-Vlaanderen zitten die over een groter deel van het grondgebied. Het zijn echter geen grote buien, dus ze duren niet lang en vallen lokaal. In de loop van de dag gaan die zich steeds noordelijke terugtrekken en zeker vanmiddag gaan de meeste buien uit het weerbeeld verdwijnen. De wind waait daarbij aanvankelijk vooral aan de (Oost)kust stevig door. Daar kan die vrij krachtig waaien uit noordwest. Landinwaarts is dat een matige wind, hoe dichter bij de kust, hoe meer wind. Ook die wind neemt in de loop van de dag overal flink af. Vanmiddag noteren we maxima rond een 18 tot 19-tal graden. We zitten vrij koele lucht, dus veel meer zal niet haalbaar zijn. 

Vanavond en vannacht zijn er geen buien meer en is en blijft het overal droog. De minima dalen fors. Tegen de ochtend is het nog maar een tiental graden aan zee. Landinwaarts daalt het kwik landelijk naar een 6-7 graden, in stedelijke gebieden is dat 8-9. Er kan wat nevel of een mistbank opduiken doordat het flink afkoelt.

Morgen ziet het er in eerste instantie niet zo slecht uit. Na een koele start van de ochtend met flink wat zon, krijgen we vervolgens de rest van de dag te maken met een mix van wolken en opklaringen. Het wordt morgen maximaal een 18-19 graden aan zee, maar landinwaarts kan door een draaiing van de wind naar een wat meer zuidwestelijke richting, weer wat warmere lucht binnen lekken. Een graad of 20 moet zeker wel weer haalbaar zijn dan. In de loop van de dag komt er meer bewolking op nadering van een volgende (alweer niet al te actieve) front dat dan tegen de avond en in de nacht naar zaterdag voor perioden met eens wat regen of wat buien kan zorgen.

Op zaterdag ligt die storing eerst nog in de buurt. Die kan dan aanvankelijk nog voor wat regen of enkele buien zorgen, maar erg veel wordt dat niet en in de loop van de ochtend wordt het al snel droger en stabieler. Later verschijnen er dan wel een aantal buien die van de Noordzee richting het zuiden trekken. Met een noordelijke wind komen die ook onze kant op en vooral in de namiddag valt er dan toch geregeld een bui. Dat zou best lokaal een pittig exemplaar kunnen zijn, zelfs met een donderklap. Het is dan wel weer koeler met maxima van rond 17 tot 18 graden. Tegen de avond verdwijnen de meeste buien, al kan aan zee nog wel een exemplaar opduiken. Het wordt dan wel ook weer een vrij koele nacht.

Zondag blijven we in vrij koele lucht zitten met maxima rond dezelfde waarden, maar het algemene weerbeeld ziet er zeker niet zo slecht uit. Afwisselend wolken en zon met nog slechts een kleine kans op een bui, vooral in de ochtend. Gaandeweg de dag verdwijnen ook de laatste buien en worden de opklaringen steeds breder met zeker in de namiddag flink wat ruimte voor de zon. Het wordt dan ook weer een graadje warmer.

Ook maandag lijkt dat het weerbeeld te worden. Wolken en zon wisselen af en de maxima zitten rond een 20-tal graden. In de loop van de dag neemt de bewolking wel toe op nadering van een storing die tegen de avond en nacht met wat regen doortrekt.

Vanaf dinsdag is het dan overwegend of volledig droog met zonnige perioden en wolkenvelden, waarbij de temperaturen geleidelijk weer wat oplopen naarmate de week vordert.

Samenvatting voor vandaagEerst nog verspreide buien, vooral in de ochtend. De zuidelijke en westelijke hoek van West-Vlaanderen heeft duidelijk veel minder buien te pakken. Elders verdwijnen die (erg) verspreide buien ook geleidelijk naarmate de dag vordert. Het is koel met maxima van 17 tot 19 graden. Aan zee waait het eerst stevig, elders is de wind zwak tot matig. In de loop van de dag wordt die overal matig uit westelijke richting. Komende avond en nacht snel afkoelend tot maar 6-8 graden tegen de ochtend, aan zee rond 10 graden.

Geert, donderdag 05 september, 06.35 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut van deze week is een rustige met een fraaie zonsondergang:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!