Weerpraatje van woensdag 04 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Ons weer wordt bepaald door een depressie met kern in de buurt van de Noorse zee en het Azorenhoog dat zich ten westen van de Britse Eilanden op de Atlantische Oceaan bevindt. Voorlopig is de depressie even aan zet. Ze breidt zich uit naar de noordelijke Noordzee en stuurt in de loop van de dag een paar (intussen opnieuw verzwakte) fronten onze kant op. Morgen krijgt een uitloper van het Azorenhoog weer meer greep op ons weer. In de loop van vrijdag nadert dan een volgend lagedrukgebied dat opnieuw een storing onze kant uit stuurt waarna de stroming dan zaterdag even iets noordelijker en nog wat koeler wordt, maar nadien breidt het Azorenhoog zijn invloed weer uit en krijgen we weer een herhaling van zetten. Dan is het afwachten wat de restanten van ex-Dorian gaan doen. Die lijken richting IJsland te trekken in de vorm van een dan intussen gewone depressie en het ziet er naar uit dat die daar voor anker zou gaan. 

Wat vandaag betreft, moeten we – helemaal in de stijl van 2019 – de neerslagverwachtingen alweer flink naar omlaag bijstellen. De fronten die vanochtend zouden gaan passeren, komen er wel degelijk aan, maar zijn weer wat in tijd vertraagd en … ook weer minder actief geworden. Het was te verwachten … De ochtend start nog, zeker landinwaarts, met brede opklaringen. Vanaf de kust neemt de bewolking wel toe en de eerste neerslag die zal ergens rond de klok van tien uur beginnen vallen aan zee. Vandaar trekt ze dan verder landinwaarts waarbij het front tussen 11 en 13 uur van west naar oost doortrekt. Eigenlijk zijn het twee frontjes. Een eerste occlusiefront, gevolgd door een tweede koufront. Voor en tijdens de fronten kan de zuidwestelijke tot westelijke wind eerst flink aantrekken. Boven land wordt die matig, aan zee vrij krachtig. Zeker aan de Oostkust kan die zelfs tijdelijk uithalen tot een 40-50 km per uur. Na frontpassage gaat die flink afnemen. Er valt in totaal maximaal 2 tot 5 liter water per vierkante meter. 

Na passage van die frontjes, draait de wind naar west tot noordwest en neemt af. Er zijn dan nog een paar verspreide buien mogelijk. Vooral tussen 3 en 5 uur vanmiddag is de kans op een lokale bui wat groter. De meeste kans op een bui, is er in het noorden. Veel plekken zien dan echter ook helemaal geen buien. De wind trekt dan tijdelijk weer wat aan, vooral aan zee. De temperaturen kunnen vandaag voor de fronten uit landinwaarts toch nog een sprintje trekken tot aan 20 graden. Aan zee lukt dat niet meer. Tijdens en na de doortocht van die frontjes, halen we nog een 17-18 graden.

Vanavond en vannacht koelt het dan flink af. In de koelere lucht dalen de minima tegen de ochtend naar een 10-tal graden. Aan zee rond 12 graden. De noordwestelijke wind trekt na middernacht weer wat aan nadat die in de avond afnam. Aan zee zou tegen de ochtend, zeker aan de Oostkust, tijdelijk een 5-6 Bft kunnen staan met enkele pieken tot 60-65 km per uur. Dat gaat gepaard met de komst van een paar verspreide buien, ook met zwaartepunt weer in het noorden.

Morgen kunnen er dan in de ochtend eerst een paar buien binnenlopen. Zeker aan de kust. Die trekken dan snel weg en de rest van de dag hebben we een licht wisselvallig weertype waarin wolken en opklaringen elkaar afwisselen met kans op een enkele bui, maar meestal is het droog. De wind blijft westelijk en voert koelere oceaanlucht aan waarbij 18-19 graden het hoogst haalbare lijkt. Aan zee maar een 17-18 graden. De wind die in de ochtend nog flink doorwaait, neemt gaandeweg de dag fors in kracht af.

Vrijdag tekent zich een zelfde weerbeeld af met een mix van wolken, opklaringen en een enkele bui. Het blijft ook dan wat koeler met maximaal een 18-19 graden aan zee, maar landinwaarts kan door een draaiing van de wind naar een wat meer zuidwestelijke richting, weer wat warmere lucht binnen lekken. Een graad of 20 moet zeker wel weer haalbaar zijn dan. In de loop van de dag komt er meer bewolking op nadering van een volgende (alweer niet al te actieve) front dat dan tegen de avond en in de nacht naar zaterdag voor perioden met eens wat regen of wat buien kan zorgen.

Op zaterdag ligt die storing eerst nog in de buurt. Die kan dan aanvankelijk nog voor wat regen of enkele buien zorgen, maar erg veel wordt dat niet en in de loop van de dag wordt het al snel droger en stabieler. Het is dan wel weer koeler met maxima van rond 17 tot 19 graden.

Zondag blijven we in vrij koele lucht zitten met maxima rond dezelfde waarden, maar het algemene weerbeeld ziet er zeker niet zo slecht uit. Afwisselend wolken en zon met slechts een kleine kans op een bui. Ook begin volgende week lijkt dat het weerbeeld te worden. Zowel maandag als dinsdag is het overwegend of helemaal droog. Wolken en zon wisselen af en de maxima zitten rond een 20-tal graden.

Samenvatting voor vandaagDe dag start droog, maar al gauw neemt de bewolking toe. In de tweede helft van de ochtend perioden met regen en die duren tot kort na de middag waarna het alweer droger wordt. Later in de middag nog kans op een enkele bui. Maxima voor de regen uit landinwaarts nog tot rond 20 graden, minder aan zee. De wind piekt rond passage van de regenfrontjes, neemt dan af en gaat van zuidwest naar noordwest om in de late middag weer wat aan te trekken.

Geert, woensdag 04 september, 06.45 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut van deze week is een rustige met een fraaie zonsondergang:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!