Weerpraatje van dinsdag 03 september:

Algemene luchtdrukverdeling

We kunnen tijdelijk nog profiteren van een uitloper van het Azorenhoog, maar die is niet sterk genoeg om storingen volledig op afstand te houden. Er loopt een zwak warmtefront doorheen wat ons vandaag veel wolken bezorgt. De depressie boven de Noorse die dit front aanstuurt, komt morgen wat zuidelijker te liggen en duwt dan ook een koufront onze kant op. Vervolgens krijgen we in de tweede helft van de week met een wat meer uitgesproken westelijke circulatie te maken. Dit op de noordflank van het Azorenhoog waarbij de invloed van lagedrukgebieden geleidelijk groter wordt naarmate de week vordert. Tijdens en na het weekeind treden vrij grote verschillen op in de hoofdmodellen. Het Europese model laat het volgende week geleidelijk weer wat stabieler worden met meer invloed van hoge druk, terwijl het Amerikaanse ons regelrecht de herfst induwt met regen en wind. Eén en ander heeft veel te maken met de groter wordende invloed van ex-orkanen die beginnen meespelen. Vooral wat de restanten van (tegen dan al lang ex-)Dorian gaan doen zal een grote invloed op ons weer hebben. Komt die als depressie richting West-Europa of gaat die noordelijker koersen? In het eerste geval krijgen we inderdaad herfstig weer, in het tweede geval stabieler weer. De koers van dit systeem is echter momenteel nog veel te onzeker om daar al vaste uitspraken over te doen.

Vandaag hoeven we ons hoofd daar zeker nog niet over te breken. We hebben te maken met de passage van een zwak warmtefront. Dat trekt vanochtend over met veel wolken. De zon krijgen we dan ook eerst niet of maar moeilijk te zien. Het blijft wel droog of het zou moeten een enkele drup zijn die hier of daar valt. Vanmiddag wordt de bewolking minder dik en probeert de zon schoorvoetend wat door te breken. Dat is eerst moeilijk, maar geleidelijk aan komen er toch wel wat opklaringen piepen. De wind waait daarbij eerst aan de kust vanochtend matig tot vrij krachtig, vanmiddag afnemend naar matig. Boven land is die eerst zwak, later matig. Ze waait uit west tot zuidwest, later draaiend naar zuid. Daarmee wordt dan wel zachtere lucht aangevoerd dan gisteren. Ondanks de vele wolken halen we toch gemakkelijk maxima van rond een 21 tot 22 graden, ook aan zee.

Vanavond zijn er eerst een aantal bredere opklaringen, maar in de loop van de nacht neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe. Door de vele wolken blijft het opnieuw vrij zacht met minima rond 13 tot zelfs 15 graden. Zeker na middernacht trekt daarbij dan ook de wind aan uit een westelijke tot zuidwestelijke hoek.

Morgen komt tegen de ochtend een koufront aan de kust aan. De dag start waarschijnlijk nog net droog, maar de regen ligt morgen al vlak voor de kust en trekt ergens in de eerste uren van de ochtend binnen. Tegen halfweg de ochtend heeft de regen West-Vlaanderen al volledig veroverd en tegen de middag ook Oost-Vlaanderen. Aan het eind van de ochtend / rond de middag wordt het aan zee dan weer droger. Er volgen in de eerste helft van de middag dan nog een paar achteropkomende buien, waarna het dan volledig droog wordt vanaf de kust. Er kan tegen dan toch wel overal tussen de 5 en 10 liter water per vierkante meter gevallen zijn. In de tweede helft van de middag trekken de opklaringen dan landinwaarts. Veel meer dan een 17-18 graden zullen we morgen dan ook niet halen. De wind waait daarbij in de ochtend toch ook eerst vrij krachtig, maar neemt na passage van de storing af. Aan zee kunnen er morgenochtend wel eerst uitschieters zijn tot 50 km per uur uit west tot zuidwest. Na frontpassage draait die wind naar west tot noordwest en neemt flink af.

In de nacht naar donderdag is het dan eerst licht, later wisselend bewolkt en koeler met minima rond 9 tot 12 graden. Tegen de ochtend kunnen er op donderdag een paar buien binnenlopen.. Zeker aan de kust. Die trekken dan snel weg en de rest van de dag hebben we een licht wisselvallig weertype waarin wolken en opklaringen elkaar afwisselen met kans op een enkele bui, maar meestal is het droog. De wind blijft westelijk en voert koelere oceaanlucht aan waarbij 18-19 graden het hoogst haalbare lijkt.

Vrijdag tekent zich een zelfde weerbeeld af met een mix van wolken, opklaringen en een enkele bui. Het blijft koeler met maximaal een 18-19 graden. In de loop van de dag komt er meer bewolking en waarschijnlijk krijgen we dan in de nacht naar zaterdag met binnenlopende regen te maken.

Op zaterdag ligt er een storing in de buurt die voor wat regen of enkele buien kan zorgen, maar erg veel wordt dat niet en in de loop van de dag wordt het al snel droger en stabieler. Het blijft wel koel met maxima van aanhoudend maar 18-19 graden.

Na zaterdag zijn de vooruitzichten erg onzeker: zie inleiding.

Samenvatting voor vandaagEerst zwaar bewolkt tot betrokken. De zon heeft het moeilijk en komt maar in de loop van de dag schoorvoetend tevoorschijn. Het is wel zacht en droog met maxima vanmiddag van 20 tot 22 graden. De wind zit in een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek, is eerst matig tot vrij krachtig, maar neemt geleidelijk wel wat af.

Geert, dinsdag 03 september, 06.50 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut van deze week is een rustige met een fraaie zonsondergang:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!