Weerpraatje van maandag 02 september:

Algemene luchtdrukverdeling

Een depressie met kern boven de Noorse Zee houdt bij ons een noordwestelijke tot westelijke stroming in stand. Vanuit het westen ontwikkelt zich een uitloper van het Azorenhoog tot over onze regio. Op de noordelijke flank van die uitloper lopen nog enkele zwakke storingen van west naar oost mee, maar veel meer dan tijdelijk eens wat meer bewolking levert dat niet op. Het Noorse laag ontwikkelt intussen een randstoring die tot een klein dochterlaag uitgroeit. Dat laag trekt woensdag zuidelijker over het Noordzeegebied en trekt een koufront mee tot over onze omgeving. Nadien breidt het Azorenhoog zich opnieuw uit naar het noorden en komen we in de tweede weekhelft op de noordelijke flank van dat hoog in een licht wisselvallig weertype terecht.

Voor vandaag ziet het er allemaal nog redelijk goed uit. We starten de dag met minima rond een 9 à 10 graden landinwaarts, aan zee is dat rond 12-13 graden. Het is licht  bewolkt tot zonnig om de dag te starten. Geleidelijk aan verschijnen er dan wat stapelwolken, maar tot buien komt het nergens. Het blijft de hele dag droog met een mix van wolken en zon. De meeste zon zit aan zee. Landinwaarts verschijnen er wat meer stapelwolken. De wind waait eerst zwak, later aantrekkend tot matig en komt uit een westelijke hoek. De maxima halen vanmiddag waarden rond 19 graden aan de kust tot een 21-22 landinwaarts.

Vanavond en vannacht verdwijnen de stapelwolken weer, maar die maken later plaats voor meer hoge bewolking die vanaf het westen komt binnenlopen. Die hangt samen met een zwak warmtefront wat morgenochtend passeert, maar zonder neerslag. De minima dalen daarbij tot rond 12-14 graden tegen de ochtend.

Morgen kunnen er dan eerst wel nog wat meer wolken zijn door de passage van dat inactieve warmtefront, maar dat levert enkel bewolking op, geen regen. De wind wordt dan weer meer zuidwest en voert weer wat zachtere lucht aan. In de loop van de dag komen er opklaringen, afgewisseld met wolkenvelden en dan kan het landinwaarts toch weer een 22, misschien net 23 graden worden.

Woensdag wordt het wat wisselvalliger. Er trekt dan in de loop van de voormiddag een wat meer actieve storing binnen met een periode van regen. Dat front is wat vertraagd in de verwachtingen ten opzichte van gisteren. Het zorgt in de loop van de ochtend voor binnenlopende regen en er kan toch wel overal tussen de 5 en 10 liter water per vierkante meter gaan vallen. Waarschijnlijk wordt het pas na de middag weer geleidelijk overal droog met dan in de late namiddag weer meer en bredere opklaringen. Veel meer dan een 17-18 graden zullen we dan niet halen. De wind waait daarbij in de ochtend toch ook eerst vrij krachtig, maar neemt na passage van de storing af.

Donderdag tot en met zaterdag krijgen we telkens een mix van (vrij veel) wolken, soms eens een enkele bui, maar ook perioden met wat zon. Erg wisselend dus. Het is dan wel wat koeler. De wind blijft westelijk en voert koelere oceaanlucht aan waarbij 18-19 graden het hoogst haalbare lijkt aan zee en eens een enkele 20 ‘er landinwaarts. Vooral naar het eind van de week en tegen volgend weekeind aan, lijkt er meer wisselvalligheid te komen met meer actieve buien. Ook aan zee en in het noorden is de kans op een bui wat groter.

Verdere vooruitzichten na zaterdag wijzen op een meer herfstig weertype met verder oplopende neerslagkansen en aanhoudend vrij koel weer dan.

Samenvatting voor vandaagLicht bewolkt tot zonnig in de ochtend met geleidelijk het opduiken van wat stapelwolken. Het blijft de hele dag droog. Maxima vanmiddag rond 19 graden aan de kust tot 21, lokaal 22 landinwaarts. Zwakke westelijke wind om de dag te starten die overdag matig gaat waaien.

Geert, maandag 02 september, 06.30 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut van deze week is een rustige met een fraaie zonsondergang:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!