Weerpraatje van zondag 01 september:

Algemene luchtdrukverdeling

De voorbije nacht trok een zwakke storing, een koufront, van west naar oost door onze omgeving. Veel activiteit zat daar niet op. Vandaag komen we geleidelijk onder invloed van een wig van het Azorenhoog. Dat Azorenhoog breidt zich de komende dagen vrij noordelijk uit en wij komen de eerste helft van de week op de noordelijke flank ervan te zitten in een veel koelere noordwestelijke stroming. Op woensdag trekt een actieve koufront in de loop van de ochtend van west naar oost. Daarachter breiden Atlantische lagedrukgebieden langzaam hun invloed op ons weer wat meer uit wat vooral tegen het volgende weekeind zou kunnen uitlopen op meer wisselvalligheid. Echter blijft ook het Azorenhoog relatief dichtbij liggen zodat het zeker nog geen totaal herfstig weerbeeld wordt en er best nog wel vrij goede momenten tussen zitten, maar wel koeler. Heel veel neerslag lijkt er voor de hele week ook niet in te zitten, enkel woensdagochtend kan er wat meer regen van betekenis vallen.

Vandaag komen we eerst nog met veel wolken in aanraking. De ochtend start zwaar bewolkt tot betrokken, waarbij er gaandeweg geleidelijk opklaringen doorbreken. Het blijft droog. Vanmiddag komt er steeds meer ruimte voor de zon en krijgen we brede opklaringen, zeker aan zee. Landinwaarts duurt het wat langer voor de zon er goed doorkomt. De westelijke wind die zwak tot matig waait en geleidelijk matig wordt tot zelfs vrij krachtig aan de kust, voert koelere lucht aan. We halen niet veel meer dan 18-19 graden aan zee tot nog 20 landinwaarts.

Tegen de late middag neemt boven en aan zee de bewolking weer wat toe. Tegen de avond en vannacht is aan zee eventueel een geïsoleerde bui mogelijk. Op zee vormen zich dan namelijk gemakkelijk buien (zelfs met onweer) die richting de Nederlandse kust trekken en een enkel exemplaar kan misschien nog net onze kust meepikken. De Oostkust heeft nog de meeste kans daarop. Landinwaarts is het droog en licht bewolkt. De minima dalen tot rond 13-14 graden aan de kust en tot rond 10 graden elders. Er blijft eerst nog redelijk wat wind staan die geleidelijk afneemt in kracht.

Morgen is het dan licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. We zitten dan in minder warme lucht met maxima hoogstens vooraan de 20 graden landinwaarts, maar rond 18-19 graden aan de kust. Het blijft droog. De west tot noordwestelijke wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig.

Op dinsdag kunnen er wat meer wolken zijn doordat een inactief warmtefront doortrekt, maar dat levert enkel bewolking op, geen regen. De wind wordt dan weer meer zuidwest en dan kan het landinwaarts toch weer een 21, misschien net 22 graden worden.

Woensdag wordt het wat wisselvalliger. Er trekt dan in de loop van de voormiddag een wat meer actieve storing door met een periode van regen. Het front lijkt nu toch wat actiever aan te zetten met toch overal eerst een periode van nattigheid. In de loop van de ochtend al, wordt het snel weer droog en in de namiddag zijn er weer meer en bredere opklaringen. Veel meer dan een 18-19 graden zullen we dan niet halen. De wind waait daarbij toch ook eerst vrij krachtig, maar neemt na passage van de storing af.

Tijdens de tweede helft van de week krijgen we telkens een mix van (vrij veel) wolken, soms eens wat regen of een enkele bui, maar ookp perioden met wat zon. Erg wisselend dus. Het blijft wel koel. De wind blijft westelijk en voert koelere oceaanlucht aan waarbij 18-19 graden het hoogst haalbare lijkt aan zee en eens een enkele 20 ‘er landinwaarts. Vooral naar het eind van de week en tegen volgend weekeind aan, lijkt er meer wisselvalligheid te komen met meer actieve buien.

Samenvatting voor vandaagBewolkt om de dag te starten. Het is en blijft wel droog. Gaandeweg komen er opklaringen en vanmiddag is het dan wisselend bewolkt. Aan zee licht bewolkt. Het is gevoelig koeler; de zomerse lucht is weg en met een matige westelijke wind wordt veel koelere lucht aangevoerd met maxima van rond 18 tot 20 (21?) graden.

Geert, zondag 01 september, 08.50 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut van deze week is een rustige met een fraaie zonsondergang:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!