Weerpraatje van zaterdag 31 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een uitloper van het Azorenhoog die een apart filiaal van hogedruk gevormd heeft, houdt ons vandaag overdag nog heel even in bescherming, maar van over de Britse Eilanden nadert een Atlantisch laag. Aan de voorzijde daarvan wordt met een zuidelijke stroming nog een transport van heel warme lucht op gang gezet, maar dat is maar heel tijdelijk. In de loop van de middag trekt een vore over, waarachter de wind al meer westelijk wordt. Tegen morgenochtend passeert dan ook nog een vrij inactief koufront, waarna veel koelere lucht binnenloopt. De eerste helft van de week zitten we dan in een noordwestelijke stroming op de noordelijke flank van het Azorenhoog met licht wisselvallig weer. In de tweede helft van de week wordt de invloed van Atlantische lagedrukgebieden groter en trekken geleidelijk aan wat meer actieve storingen onze kant op.

We kunnen vandaag nog een voorlopig laatste keer profiteren van zomerse temperaturen want met september morgen op de kalender, lijkt het weer zich dan toch wel helemaal anders te gaan gedragen. Vandaag dus nog niet. De zon is aanvankelijk volop van de partij en stuurt het kwik snel omhoog naar waarden die vanmiddag met een zuidelijke wind ook aan zee zomers worden. De maxima zitten daar gemakkelijk rond een 25 tot 27 graden. Landinwaarts is dat nog wat hoger en noteren we gemakkelijk maxima van 28 tot 29 graden. Lokaal en zeker in de steden en in het oosten van onze regio, kan dat nog een tik tegen de 30 opleveren. Gaandeweg de dag komen er geleidelijk wel enkele wolkenvelden binnenlopen. De wind draait later in de middag geleidelijk wat meer van zuid naar zuidwest.

Tegen de avond is er wat meer bewolking en zou er eventueel landinwaarts een enkele lichte bui kunnen opduiken. De verwachting is dat dit vooral in het oosten van Vlaanderen gebeurt en niet bij ons, maar een enkele eventuele lichte bui landinwaarts is niet uit te sluiten. Doordat de wind meer west tot zuidwest wordt, koelt het wel geleidelijk af. In de nacht neemt dan de bewolking verder toe op nadering van een zwak koufront dat dan morgen tegen de ochtend doorloopt. Ook daar zit amper activiteit op. Misschien valt er wat lichte regen, maar die zal amper meetbaar zijn. De minima zitten tegen dan rond een 13 tot 15-tal graden.

We komen dan zondag overdag in een wat steviger westelijke stroming terecht met een licht wisselvallig weertype. Wolken en opklaringen wisselen af met maxima die dan maar vooraan de 20 graden meer zitten. Mogelijk valt er in de vroege ochtend nog een buitje, maar de rest van de dag verloopt opnieuw droog.

Morgen trekt dan in de heel vroege ochtend dat grotendeels inactieve koufront door met mogelijk een lokale spat regen, maar ook niet meer dan dat. Het is wel eerst zwaar bewolkt tot betrokken. Gaandeweg de ochtend breekt de zon geleidelijk aan weer door en in de namiddag is het dan vrij zonnig met een mix van wolken en brede opklaringen. Het is wel fors afgekoeld. Een matige westelijke wind, die aan zee soms vrij krachtig waait, voert koelere lucht aan. We halen daarbij nog maxima van rond de 19 tot 21 graden en zitten duidelijk in een veel koelere luchtsoort, wat voor het gevoel toch een groot verschil zal maken. Tegen de avond en in de nacht naar maandag is aan zee eventueel een geïsoleerde bui mogelijk. Op zee vormen zich dan namelijk gemakkelijk buien die richting de Nederlandse kust trekken en een enkel exemplaar kan misschien nog net onze kust meepikken.

Maandag en dinsdag lijkt het weer op die beide dagen erg op elkaar. Het is dan licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. We zitten dan in minder warme lucht met maxima op maandag hoogstens vooraan de 20 graden. Een bui zou eventueel wel eens kunnen, maar zal toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel vormen. Er staat op die beide dagen een west tot noordwestelijke wind. In de loop van dinsdag trekt die wat meer naar zuidwest en dan kan het landinwaarts toch weer een 21, misschien net 22 graden worden.

Woensdag wordt het wat wisselvalliger, maar veel neerslag zit er zeker niet aan te komen. Er trekt dan in de loop van de voormiddag een wat meer actieve storing door met kans op wat regen of een lokale bui, maar veel zal ook dat niet zijn. In de namiddag zijn er weer meer en bredere opklaringen. Veel meer dan een 18-19 graden zullen we dan niet halen.

Tijdens de tweede helft van de week neemt de neerslagkans toe. Van donderdag tot en met zaterdag lijkt er dagelijks toch een storing door te trekken, al levert dat zeker geen enorme neerslaghoeveelheden op. We krijgen dan telkens een mix van (vrij veel) wolken, soms eens wat regen of een paar buien en af en toe ook wat zon. Het blijft wel koel. De wind blijft westelijk en voert koelere oceaanlucht aan waarbij 18-19 graden het hoogst haalbare lijkt aan zee en eens een enkele 20 ‘er landinwaarts.

Samenvatting voor vandaagVandaag krijgen we nog een laatste zomerse dag. Landinwaarts zelfs met maxima eind de 20, lokaal zelfs tot 30 graden. De zon is er aanvankelijk volop bij met later op de dag geleidelijk ook enkele wolkenvelden. De wind is zuid, later in de middag draaiend naar zuidwest tot west.

Geert, zaterdag 31 augustus, 09.05 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

In de nieuwe minuut natuut van deze week, kijken we binnen op de eettafel van een familie zwanen:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!