Weerpraatje van vrijdag 30 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een uitloper van het Azorenhoog die over ons uitgerol wordt, ontwikkelt zich vandaag en morgen tot een apart hogedrukgebied dat wel vrij snel oostelijk doorschuift. Daarachter breidt een lagedrukgebied zijn invloed uit. Het ligt eerst nog met kern in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden en schuift geleidelijk aan meer richting die laatste op. Aan de voorzijde van dat laag wordt eerst nog steeds warmere lucht aangevoerd, maar in de nacht naar zondag stuurt dat laag een koufront door onze omgeving. Daarachter komen we in gevoelige koudere lucht terecht. Begin volgende week breidt het Azorenhoog zich geleidelijk weer noordelijker uit. Daardoor komen we dan op de noordflank van dat Azorenhoog enkele dagen in een licht wisselvallig weertype terecht in een noordwestelijke stroming.

Vandaag zetten we verder in op dat zomerse herstel. De wind draait in de loop van de dag weer steeds verder van een westelijke / zuidwestelijke hoek naar een meer zuidelijke richting en er wordt weer wat warmere lucht aangevoerd met alweer op vele plekken een dikke 25 graden, zeker landinwaarts. Aan de kust noteren we vanmiddag maxima rond een 23 graden. Het is verder de hele dag droog met veel zon al schuiven er zeker ook de nodige sluierwolken binnen. Die hangen samen met een zwak warmtefront wat de voorste begrenzing vormt van nog zachtere lucht waar we morgen in terechtkomen.

Vanavond en vannacht is het rustig met nog steeds een aantal sluierwolken. De minima dalen geleidelijk aan en komen tegen de ochtend dan uit rond een laagste waarde van een 12-13 graden landinwaarts tot rond een 14 graden aan de kust.

Ook morgen kan het weer erg warm worden met dan zelfs opnieuw maxima die richting eind de 20 graden, misschien wel weer tot rond een lokale 30 graden kunnen oplopen. Zeker landinwaarts tikken we in de loop van de dag op diverse plekken gemakkelijk de 30 graden aan. Aan zee is het wat minder warm. Er is veel zon, maar in de loop van de dag verschijnen er toch ook wel enkele wolkenpartijen. De wind waait matig uit het zuiden.

In de nacht naar zondag trekt dan een koufront over, mogelijk met enkele buien. Veel zal dat echter niet voorstellen en vele plekken houden het gewoon zelfs weer helemaal droog. Zoals de zoveelste keer dit jaar, vindt de overgang naar – dit keer écht – koeler weer op veel plekken weer geruisloos plaats.

We komen dan zondag overdag in een wat steviger westelijke stroming terecht met een licht wisselvallig weertype. Wolken en opklaringen wisselen af met maxima die dan maar vooraan de 20 graden meer zitten. Mogelijk valt er in de vroege ochtend nog een buitje, maar de rest van de dag verloopt opnieuw droog.

Met dat weertype krijgen we dan de eerste septemberdagen te maken. Maandag en dinsdag is het licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. We zitten dan in minder warme lucht met maxima telkens vooraan de 20 graden. Een bui zou eventueel wel eens kunnen, maar zal toch de spreekwoordelijke uitzondering op de regel vormen.

Vanaf woensdag wordt het mogelijk iets wisselvalliger, maar veel neerslag zit er zeker niet aan te komen. Zoals het er nu naar uitziet, zou er in de loop van woensdag een zwakke storing passeren met wat lichte regen. Het wordt dan nog wat koeler.

Samenvatting voor vandaagOpnieuw zomers warm. De maxima gaan weer omhoog en halen landinwaarts alweer gemakkelijk een dikke 25 graden. Aan zee net iets minder. Er is veel zon, maar er komen ook wel een aantal sluierwolken voor en het is wat nevelig. 

Geert, vrijdag 30 augustus, 08.25 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

In de nieuwe minuut natuut van deze week, kijken we binnen op de eettafel van een familie zwanen:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!