Weerpraatje van donderdag 29 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

De rol van het hogedrukgebied boven de Baltische Staten en Rusland voor ons weer is uitgespeeld. Het trekt verder oostelijk weg. De voorbije nacht trok bij ons een zwak koufront over wat in onze regio amper voor buien zorgde zodat de overgang naar koeler weer zo goed als geruisloos ging. Vanochtend passeert nog een zwak koufront, waarna overdag een uitloper van het Azorenhoog vanuit het westen snel nadert. Deze groeit uit tot een wig van hoge luchtdruk. Vervolgens komen we in de loop van het weekeind meer en meer terecht onder invloed van een Brits lagedrukgebied. Begin volgende week zitten we dan enkele dagen in een koelere noordwestelijke stroming op de noordelijke flank van het Azrenhoog.

Vandaag zitten we in minder warme lucht. De meest hete lucht werd gisteren al verdreven en de voorbije nacht trok nog een koufront door. In onze regio leverde dat  behalve een paar verspreide kleine buien, amper iets van neerslag op. Vele plekken hielden het zelfs helemaal droog. Vanochtend kijken we nu eerst aan tegen een mix van wolken en opklaringen met nog een kleine kans op een pietluttig buitje. Er trekt immers nog een zwak koufront door. In de loop van de dag worden de opklaringen daarachter dan weer steeds breder en komt de zon weer steeds meer tevoorschijn. De maxima halen daarbij vanmiddag dan waarden van een 22 graden aan de kust tot 23-24 landinwaarts. Op sommige plekken toch nog net weer tot een 25 graden. De wind waait daarbij matig uit west, later afzwakkend en draaiend naar zuidwest.

Vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder en koelt het duidelijk meer af dan de voorbije nachten. We gaan tegen de ochtend naar minima van een 11 tot 14 graden.

Morgen zetten we dan verder in op dat zomerse herstel. De wind draait dan weer van een westelijke / zuidwestelijke hoek naar een meer zuidelijke richting en er wordt dan weer warmere lucht aangevoerd met alweer op vele plekken een dikke 25 graden, zeker landinwaarts. Aan de kust noteren we morgen maxima rond een 23 graden. Het is droog met veel zon al schuiven er zeker later op de dag ook wel wat hoge sluierwolken binnen.

Ook op zaterdag kan het alweer erg warm worden met dan zelfs opnieuw maxima die richting eind de 20 graden, misschien wel weer tot rond een lokale 30 graden kunnen oplopen. Zeker landinwaarts. Aan zee is het wat minder warm. Er is veel zon, maar mogelijk valt er aan het eind van de dag toch een lokale bui. Merk op: op die plaatsen waar vandaag en morgen toch nog een 25 graden gehaald kan worden, loopt de hittegolf dus eigenlijk gewoon nog door tot en met zaterdag … We blijven dan immers een reeks dagen noteren van 25 graden, waarvan er minstens drie de dertig haalden … In de nacht naar zondag trekt dan een koufront over, mogelijk met enkele buien. 

We komen dan zondag overdag in een wat steviger westelijke stroming terecht met een licht wisselvallig weertype. Wolken en opklaringen wisselen af met maxima die dan maar vooraan de 20 graden meer zitten. Mogelijk valt er in de vroege ochtend nog een buitje, maar de rest van de dag verloopt opnieuw droog.

Met dat weertype krijgen we dan de eerste septemberdagen te maken. Maandag en dinsdag is het licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. We zitten dan in minder warme lucht met maxima telkens vooraan de 20 graden. Het blijft droog. Later in de week wordt het mogelijk iets wisselvalliger, maar veel neerslag zit er zeker niet aan te komen, dus de droogte gaat voorlopig gewoon door.

Samenvatting voor vandaagHet is vandaag licht wisselvallig met vooral in de ochtend nog vrij veel wolken. In de namiddag komt er meer zon. De temperaturen zitten tussen 21-22 graden aan de kust tot 23-24 landinwaarts met toch nog zeker op een aantal plaatsen ook 25. De wind is zwak tot matig, eerst west, later meer zuidwest.

Geert, donderdag 29 augustus, 08.55 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

In de nieuwe minuut natuut van deze week, kijken we binnen op de eettafel van een familie zwanen:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!