Weerpraatje van woensdag 28 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd ligt een sterk hogedrukgebied met kern in de buurt van de Baltische Staten. Het trekt geleidelijk aan verder richting Rusland. Tegenspeelster van dienst is inmiddels een Atlantisch lagedrukgebied dat in de buurt van IJsland voor anker ligt. Dat trekt de komende dagen geleidelijk aan met kern richting het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Intussen spelen bij ons een aantal Franse en Duitse thermische laagjes een rol. Samen met de groeiende invloed van het IJslandse laag zorgen ze ervoor dat er vanochtend een thermische vore van west naar oost trekt. Daarachter zit dan een koufront dat vanavond en vannacht geleidelijk van west naar oost zal trekken. Achter de vore zit al minder warme lucht, maar morgen komen we dan na het koufront in nog wat minder warme lucht terecht. Morgen en overmorgen zorgt een wig van hoge luchtdruk echter voor een snel zomers herstel waarbij we nog een paar mooie zomerdagen krijgen. Zaterdag kan aan de voorzijde van het intussen boven de Britse Eilanden aangekomen laag zelfs nog een opstoot van zeer warme lucht plaatsvinden. In de nacht naar zondag trekt dan een koufront door waarachter we zondag in veel koelere lucht terechtkomen. Alle zeer warme opties voor de eerste septemberdagen zijn intussen uit de modellen verdwenen. Aan de noordflank van het Azorenhoog krijgen we dan een reeks licht wisselvallige dagen met gematigde temperaturen, maar waarschijnlijk weer grotendeels of volledig droog.

Vandaag zitten we achter een thermische vore. Die trok in de  vroege ochtend van west naar oost geruisloos over het grootste deel van onze regio, maar is in het oosten van Oost-Vlaanderen wel geactiveerd. Daar ontstonden een aantal lokale, maar soms felle regen- en onweersbuien. Die trekken intussen verder oostelijk en wij komen eerst terecht in een gebied met nog veel bewolking. Geleidelijk aan komen er opklaringen tevoorschijn. Een meer zuidwest gerichte wind voert echter minder warme lucht aan met vanmiddag maxima aan zee rond een 23 tot 24 graden. Landinwaarts lopen die temperaturen van west naar oost op van 25-27 graden in West-Vlaanderen tot nog een lokale 28-29 in Oost-Vlaanderen. De dertig wordt niet meer gehaald. Er is daarbij een afwisseling van wolken en opklaringen en met het vorderen van de dag groeit de kans op een lokaal onweer, al zal dat maar erg lokaal zijn.

Vanavond moeten we rekening houden met een verder oplopende kans op het opduiken van een aantal felle regen- en onweersbuien, mogelijk met hagel, felle windstoten en lokaal veel regen. Het is echter de vraag waar die buien precies gaan ontstaan en of het er veel zullen zijn. Diverse modellen laten het koufront van komende nacht in het westen en aan zee intussen zo goed als geruisloos doortrekken met enkel een ruiming van de wind naar het westen. Later in de nacht trekt dan die storing verder en activeert waarschijnlijk wel landinwaarts opnieuw. Hoe meer naar het oosten, hoe groter de kans dat er later in de nacht toch wel een aantal fellere buien gaan ontstaan, maar het westen en de kust komen er waarschijnlijk zo goed als geruisloos door. Minima rond een 15 tot 16 graden.

Overdag trekt die storing op morgen snel door naar het oosten en krijgen we al snel weer brede opklaringen binnen vanaf de kust. Zeker in de namiddag is het gewoon weer vrij zonnig. Het is dan met een westelijker wind wel minder warm, maar toch halen we nog gemakkelijk maxima van rond 21-22 graden aan zee tot een 22-24 elders. Landinwaarts kan misschien hier en daar toch nog een 25 graden van de thermometers lopen. In elk geval blijft het op een nog achteropkomende buitje in de ochtend niet te na gesproken, overal weer droog. Er staat wel een westelijker wind die matig gaat waaien.

Vrijdag zetten we dan verder in op dat zomerse herstel. De wind draait dan weer van een westelijke naar een meer zuidelijke richting en er wordt dan weer warmere lucht aangevoerd met alweer op vele plekken een dikke 25 graden en meer landinwaarts. Het is droog met veel zon.

Ook op zaterdag kan het alweer erg warm worden met dan zelfs opnieuw maxima die richting eind de 20 graden, misschien wel weer tot rond een lokale 30 graden kunnen oplopen. Zeker landinwaarts. Aan zee is het wat minder warm. Er is veel zon, maar mogelijk valt er aan het eind van de dag toch een lokale bui. In de nacht naar zondag trekt dan een koufront over, mogelijk met enkele buien. 

We komen dan zondag overdag in een wat steviger westelijke stroming terecht met een licht wisselvallig weertype. Wolken en opklaringen wisselen af met maxima die dan maar vooraan de 20 graden meer zitten.

Met dat weertype krijgen we dan de eerste septemberdagen te maken.

Samenvatting voor vandaagNa passage van een thermische vore met in het oosten een aantal (onweers)buien, krijgen we eerst een bewolkte start van de dag. Geleidelijk aan komen er weer opklaringen en wordt het vanmiddag weer zomers warm met maxima van west naar oost oplopend van 23-24 graden tot 28-29 graden. De wind waait daarbij matig uit het zuidwesten. Aan het eind van de dag en vanavond en vannacht loopt de kans op (onweers)buien op.

Geert, woensdag 28 augustus, 09.30 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

In de nieuwe minuut natuut van deze week, kijken we binnen op de eettafel van een familie zwanen:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!