Weerpraatje van dinsdag 27 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Er verandert nog altijd niet veel aan de Europese weerkaart: nog steeds overheerst een groot hogedrukgebied. Het ligt met kern in de buurt van de Baltische Staten en verandert amper van plaats. Het zorgt voor een diepe zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Zowel boven Frankrijk als boven Duitsland vormen zich door de grote warmte thermische lagedrukgebiedjes waardoor de kans op een enkel lokaal hitte-onweer iets toeneemt. Dat was de voorbije nacht op verschillende plaatsen boven Nederland het geval, maar het zou ook zomaar bij ons kunnen gebeuren. Morgenavond nadert een zwakke storing vanuit het westen. Die is verbonden aan een laag boven de Atlantische Oceaan. Die storing trekt tegen woensdagavond en donderdag overdag snel van west naar oost door. Daarmee wordt de hete lucht verdreven en komen we in minder warme, maar nog steeds zomerse lucht terecht. Op vrijdag stijgt de luchtdruk alweer heel snel door een nieuwe uitloper van het Azorenhoog die zich heel snel richting West-Europa ontwikkelt en weer voor een paar zomerse dagen zorgt. Vanaf zondag lijken we meer onder invloed van oceaanstoringen te geraken, al zijn er ook andere oplossingen mogelijk.

Het wordt vandaag nogmaals een bijzonder warme dag. De warmste zelfs van deze reeks. De minima zijn de voorbije nacht op diverse plekken amper onder de 20 graden geweest of bleven daar zelfs boven steken. We starten de dag vandaag dan ook al direct met een aantal graden winst ten opzichte van de vorige dagen. Het is daarbij opnieuw erg zonnig, al hangt er duidelijk ook wel meer nevel in de lucht en is een beetje lokale bewolking die in de loop van de dag eens passeert, ook niet uitgesloten. De temperaturen schieten echter omhoog en halen vanmiddag gemakkelijk landinwaarts waarden tussen 31 tot 34 graden. Wie weet valt er toch links of rechts een lokale 35’er uit de bus, zeker in steden is dat niet onmogelijk. Aan zee halen de maxima waarden eind van de 20 graden, wie weet lokaal zelfs net even tot aan de 30 graden. Verder staat er weer een erg zwakke zuidelijke wind. Aan zee komt in de loop van de dag weer een zwakke zeebries te staan en worden de maxima daar dan weer afgetopt.

Die zeebries is iets om de komende dagen ook telkens rekening mee te houden. Check hier nog eens hoe dat mechanisme precies in elkaar steekt: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Vanavond lopen er dan hier en daar al eens een paar wolken binnen en ook vannacht is dat niet onmogelijk. Er is daarbij een kleine kans aanwezig dat dit lokaal op een hitte-onweer uitloopt. De minima blijven ook vanavond en vannacht zeer hoog en dalen op vele plekken ook weer niet of amper onder de 20 graden.

Morgen wordt zeker ook nog een zomerse dag met zomerse maxima, mogelijk zelfs ook dan nog tropisch, maar dat zal een beetje afhangen van hoe snel en hoe veel bewolking er van het westen binnen loopt op nadering van een storing. In de ochtend zijn er al duidelijk een aantal wolkenpartijen aanwezig die af en toe voor de zon schuiven. Niettemin lopen de maxima nog snel op en trekken die nog een spurtje naar waarden eind de 20 graden, maar 30 zullen we zeker niet overal meer halen. In de loop van de middag verschijnen er meer en meer stapelwolken en zeker in de tweede helft van de middag zorgen die voor een toenemende kans op een (onweers)bui. Dat kunnen lokaal erg felle buien zijn met alles op en aan! 

Ook morgenavond moeten we rekening houden met het opduiken van een aantal felle regen- en onweersbuien, mogelijk met hagel, felle windstoten en lokaal veel regen. Donderdagnacht trekt dan die storing door met wolkenvelden en ook nog een aantal verspreide regen- en onweersbuien.

Overdag trekt die storing op donderdag snel door naar het oosten en krijgen we al snel weer brede opklaringen binnen vanaf de kust. Zeker in de namiddag is het gewoon weer vrij zonnig. Het is dan met een westelijker wind wel minder warm, maar toch halen we nog gemakkelijk maxima van rond 21-22 graden aan zee tot een 22-24 elders.

Vanaf vrijdag zetten we dan alweer in op een zomers herstel. De wind draait dan weer van een westelijke naar een meer zuidelijke richting en er wordt dan weer warmere lucht aangevoerd met alweer een 25 graden landinwaarts. Ook op zaterdag kan het alweer erg warm worden met dan zelfs opnieuw maxima die richting de 30 graden kunnen oplopen. Zeker landinwaarts. Aan zee is het wat minder warm. Er is veel zon, maar mogelijk valt er aan het eind van de dag toch een lokale bui.

Vanaf zondag wordt het waarschijnlijk meer wisselvallig met lagere maxima, meer wolken en kans op een bui, maar zeker is die evolutie nog niet.

Samenvatting voor vandaag: We krijgen de heetste dag van deze reeks. De maxima kunnen oplopen tot 32 à 34 graden landinwaarts, tot eind de 20 aan zee. Veel zon, maar ook enkele wolken met kans op een lokaal hitte-onweer aan het eind van de dag en komende nacht. De wind is zwak zuidelijk, aan zee komt er in de loop van de dag een zeebries te staan.

Geert, dinsdag 27 augustus, 08.40 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

In de nieuwe minuut natuut van deze week, kijken we binnen op de eettafel van een familie zwanen:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!