Weerpraatje van maandag 26 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd beheerst een groot hogedrukgebied de Europese weerkaart. Het ligt met kern in de buurt van de Baltische Staten en verandert amper van plaats. Het zorgt voor een diepe zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Zowel boven Frankrijk als boven Duitsland vormen zich door de grote warmte thermische lagedrukgebiedjes waardoor de kans op een enkel lokaal hitte-onweer iets toeneemt. Tegen woensdag nadert een zwakke storing vanuit het westen. Die is verbonden aan een laag boven de Atlantische Oceaan. Die storing trekt tegen woensdagavond en donderdag overdag van west naar oost door. Daarmee wordt de hete lucht verdreven en komen we in minder warme, maar nog steeds zomerse lucht terecht. Op vrijdag stijgt de luchtdruk alweer heel snel door een nieuwe uitloper van het Azorenhoog die zich heel snel richting West-Europa ontwikkelt.

We krijgen daarbij vandaag op vele plekken al de derde tropische dag op rij. Na een erg zachte nacht, lopen de temperaturen vanochtend overal weer erg snel op en krijgen we al vanochtend snel de zomerse 25 graden grens in het vizier. We gaan daar snel en losjes over om dan vanmiddag landinwaarts met maxima te maken te hebben van 32 tot 33 graden. Lokaal misschien in stedelijke gebieden net nog een graadje meer. Aan zee halen we maxima van eind de 20 graden alvorens daar de zeebries weer opsteekt en de maxima aftopt. Landinwaarts staat er net als de voorbije dagen weinig wind of het is een zwakke zuidelijke bries.

Die zeebries is iets om de komende dagen ook telkens rekening mee te houden. Check hier nog eens hoe dat mechanisme precies in elkaar steekt: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Tegen de late middag en vanavond kunnen er vanuit Duitsland een aantal onweersbuien ook België binnenlopen. Een typisch geval van ‘Ostgewitter’. Dat zijn warmte-onweders die zich boven onze oosterburen vormen en dan met een zwakke zuidoostelijke stroming een stuk Vlaanderen kunnen binnenlopen. Het is niet onmogelijk dat een paar van die buien net tot de Oostvlaamse grens geraken en dat in die regio in de loop van de avond en nacht toch een lokale bui opduikt. Later in de nacht doven die dan uit. Het is daarbij opnieuw erg zacht met minima die vanavond zeer traag dalen en tegen de ochtend nog rond een zwoele 15 tot 17 graden hangen. In de steden is dat nog wat meer. Er kan zich tegen de ochtend ook wel wat verspreide nevel vormen.

Ook morgen wordt het opnieuw zeer warm met maxima die weer geen enkele moeite hebben om eind de 20 en vooraan de 30 graden uit te komen. We halen dan net als vandaag weer maxima van 31 tot 33 graden, lokaal nog een graadje meer. Voor die plekken die vandaag nog geen hittegolf kregen; morgen sluiten die zich aan. Alleen de kust en de kustregio (5-10 km landinwaarts) doen niet mee, maar ook daar kunnen de maxima eind de 20, rond de 30 graden uitkomen alvorens er telkens wat zeebries mee komt doen. Ook morgen kunnen we toch de vorming van een enkel lokaal warmte-onweer niet volledig uitsluiten tegen de avond.

Vanaf woensdag wordt het dan geleidelijk aan minder warm en gaat de grootste warmte stilaan minder worden. Niettemin wordt zeker ook woensdag nog een zomerse dag met zomerse maxima, mogelijk zelfs ook dan nog tropisch, maar dat zal een beetje afhangen van hoe snel en hoe veel bewolking er van het westen binnen loopt op nadering van een storing. Die zorgt zeker later op de dag voor een toenemende kans op een (onweers)bui. Zeker vanaf het tweede deel van de middag moet met een stijgende kans op enkele (onweers)buien rekening gehouden worden.

Donderdagnacht trekt dan die storing door met wolkenvelden en ook een aantal verspreide regen- en onweersbuien. Overdag trekt die storing snel door naar het oosten en krijgen we al snel weer brede opklaringen binnen vanaf de kust. Zeker in de namiddag is het gewoon weer vrij zonnig. Het is dan met een westelijker wind wel minder warm, maar toch halen we nog gemakkelijk maxima van rond 22-23 graden aan zee tot een 24-25 elders.

Vanaf vrijdag zetten we dan alweer in op een zomers herstel met zowel op vrijdag als tegen het weekeind weer zomerse temperaturen. Mogelijk halen die op zaterdag en zondag alweer dik zomerse waarden van 25 graden en meer.

Samenvatting voor vandaag: Opnieuw erg heet! Het wordt alweer heel snel tropisch warm met maxima die oplopen naar 31 tot 33 graden. In de kustregio iets minder, maar ook daar maxima van 28-29 graden. Later vanmiddag een invallende zeebries die de maxima wat aftopt. Zonnig, op een hoge sluierwolk niet te na gesproken. In de avond mogelijk wat wolken en een kleine kans op een warmte-onweer in het oosten van de regio.

Geert, maandag 26 augustus, 08.55 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

In de nieuwe minuut natuut van deze week, kijken we binnen op de eettafel van een familie zwanen:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!