Weerpraatje van zondag 25 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zeer groot en uitgebreid, sterk hogedrukgebied, bepaalt ons weer. De kern ervan ligt in de buurt van de Baltische Staten en trekt geleidelijk aan oostwaarts. Het hoog zorgt voor een aanvoer van zeer warme lucht vanuit het zuiden. Storingen zitten voorlopig op een verre afstand. Boven Frankrijk en Centraal Europa vormen  zich wel wat thermische laagjes die daar lokaal voor een onweersbui kunnen zorgen. Voorlopig blijven die ver van onze regio, maar het oosten van het land zou eventueel wel met zo’n bui kunnen te maken krijgen. In de loop van maandag en dinsdag komt dan vanuit het westen een storing geleidelijk aan dichterbij, maar die lijkt ons niet voor woensdag te bereiken. Het zou pas op donderdag zijn dat die van west naar oost doortrekt met een paar verspreide regen- of onweersbuien. Tegen eind van de week / het weekeind neemt een nieuw hogedrukgebied de regie alweer over. Waarschijnlijk vormt zich dan een nieuwe blokkade met alweer aanvoer van hitte! Het zou best wel eens kunnen dat we het nieuwe schooljaar ook met tropische hitte inzetten! Zeker als we het Europese weermodel volgen … Ter info hieronder de pluimverwachting. We zien de lopende hittegolf (een reeks van minstens 5 dagen van 25 graden waarvan minstens 3 met 30 graden). Daarna de tijdelijke ‘afkoeling’ op woensdag en donderdag waarna tegen het weekeind opnieuw 30’ers in de weerpluim verschijnen. Dit is lang niet zeker, maar toch opmerkelijk en de trend is er wel …

We noteren intussen vandaag op vele plekken de tweede tropische dag met maxima die al snel weer richting 30 graden oplopen en landinwaarts op de meeste plekken geen enkele moeite hebben om daar overheen te gaan. Vanmiddag komen we op grote schaal uit op een 31 tot 32 graden. Gisteren zaten vele plaatsen al op 30-31. Enkel aan zee is het wat minder extreem. Daar noteren we desalniettemin toch ook maxima van een 27-28 graden. Daar valt dan in de loop van de middag wel een zeebriesje in.

Die zeebries is iets om de komende dagen ook telkens rekening mee te houden. Check hier nog eens hoe dat mechanisme precies in elkaar steekt: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Elders blijft de wind vandaag zwak veranderlijk tot zuidelijk. Het moet wel gezegd dat door de zwakke wind de zeebries tegen de late middag / vooravond iets verder landinwaarts kan geraken dan gisteren. Dat het daarbij zonnig is met enkel een veeg hoge sluierwolken zal wel niet meer hoeven gezegd te worden.

Vanavond en vannacht is het dan opnieuw helder. Er komt nog steeds wat sluierbewolking voor, maar heel weinig. De minima dalen daarbij net als de voorbije nacht tot rond een zwoele 15 tot 17 graden hangen. In de steden is dat nog wat meer. Er kan zich tegen de ochtend ook wel wat verspreide nevel vormen.

Morgen blijft de zomer stevig in het zadel zitten. Dat wordt ook een zeer warme en tropische dag in onze regio met maxima die weer gemakkelijk oplopen richting de 30 graden en uiteindelijk vooraan de 30 zullen uitkomen. Daarmee halen we dus op maandag op veel plekken al het criterium voor een hittegolf binnen. Dat zou zelfs best een lokale 32-33 kunnen worden … Tegen de avond komen er mogelijk  wel wat meer wolken. Die hangen samen met die Franse thermische laagjes die dichterbij komen. Tot buien lijkt het echter bij ons nog helemaal niet te komen.

Ook op dinsdag wordt het opnieuw zeer warm met maxima die weer geen enkele moeite hebben om eind de 20 en vooraan de 30 graden uit te komen. Het zeer warme signaal blijft in de kaarten zitten voor dinsdag. Zeker in de zuidelijke regio’s van West-Vlaanderen blijven enkele piekwaarden tot 34 graden opduiken … Die 35 komt dus toch weer in de buurt en zou de komende dagen toch links of rechts zo maar mogelijk kunnen zijn. In elk geval: voor die plekken die maandag nog geen hittegolf kregen, op dinsdag sluiten die zich aan. Alleen de kust en de kustregio (5-10 km landinwaarts) doen niet mee, maar ook daar kunnen zowel maandag als dinsdag de maxima eind de 20, rond de 30 graden uitkomen alvorens er telkens wat zeebries mee komt doen. Dinsdag kunnen we toch de vorming van een enkel lokaal warmte-onweer niet volledig uitsluiten tegen de avond.

Vanaf woensdag wordt het dan geleidelijk aan minder warm en gaat de grootste warmte stilaan minder worden. Niettemin wordt zeker ook woensdag nog een zomerse dag met zomerse maxima, mogelijk zelfs ook dan nog tropisch, maar dat zal een beetje afhangen van hoe snel en hoe veel bewolking er van het westen binnen loopt op nadering van een storing. Die zorgt zeker later op de dag voor een toenemende kans op een (onweers)bui.

Donderdag trekt dan een storing door met wolkenvelden en zonnige perioden, maar ook een aantal verspreide regen- en onweersbuien. De maxima zouden dan een stuk lager zitten, ergens tussen 20 en 25 graden.

Vanaf vrijdag zetten we dan alweer in op een zomers herstel met tegen het weekeind mogelijk alweer maxima die ver boven de 25 graden weten uit te komen. Zeker is dat nog niet, maar de trend is er wel … zie inleiding.

Samenvatting voor vandaag: Heet! Het wordt al heel snel tropisch warm met maxima die oplopen naar 30 tot 32 graden. In de kustregio iets minder, maar ook daar maxima van 28 graden. Later vanmiddag een invallende zeebries die de maxima wat aftopt. Zonnig, op een hoge sluierwolk niet te na gesproken.

Geert, zondag 25 augustus, 09.30 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

In de nieuwe minuut natuut van deze week, kijken we binnen op de eettafel van een familie zwanen:

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!