Weerpraatje van zaterdag 24 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds bepaalt een groot en sterk Europees hogedrukgebied de Europese weerkaart. Het ligt nog altijd met kern in de buurt van Wit-Rusland en heeft uitlopers tot over onze omgeving. De kern van het hoog trekt de komende dagen langzaam richting de Baltische Staten. Een tweede hoog heeft zich boven de Atlantische Oceaan vast geankerd en houdt daar de deur op slot voor eventuele lagedrukgebieden die van die kant zouden komen. Daardoor zitten wij in een zuidelijke aanvoer van erg warme lucht. Vanaf maandag daalt de luchtdruk wel geleidelijk in onze regio door invloed van thermische lagedrukgebieden die eventueel voor een enkele (onweers)bui zouden kunnen zorgen. Het blijft echter zeer warm. In de tweede weekhelft zijn de vooruitzichten onzeker en springerig doordat de precieze ligging van de kleine thermische lagedrukgebieden dan onzeker is, maar het meest waarschijnlijke scenario is een doorzetten van de zomerse warmte, maar op een minder hoog niveau dan de eerste dagen.

Gisteren en eergisteren waren op veel plekken landinwaarts al twee dagen met 25 graden meer. Dat is nog geen hittegolf. De officiële definitie daarvan is nog altijd: vijf zomerse dagen (25+) waarvan drie tropische (30+). Dat criterium zullen we de komende dagen zowel in Oost- als in West-Vlaanderen moeiteloos halen! Alleen vlak aan zee en in de kustregio lukt dat niet, maar ook daar is en blijft het hoog zomers! Vandaag zitten we in duidelijk veel warmere lucht dan de vorige dagen. De zon is er alweer volop bij, enkel geflankeerd door wat hoge sluierwolken, en stuurt het kwik al heel snel naar 25 graden en meer. Vanmiddag noteren we gemakkelijk op grote schaal 28 tot 29 graden met op heel wat plekken in de regio, in beide provincies, maxima die reeds 30 graden halen! Aan zee is dat een 26-27 graden. De wind is zwak zuid tot zuidwest, aan de kust staat vanmiddag een tijdelijke zeebries.

Die zeebries is iets om de komende dagen ook telkens rekening mee te houden. Check hier nog eens hoe dat mechanisme precies in elkaar steekt: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Vanavond en vannacht is het dan opnieuw helder. Er komt nog steeds wat sluierbewolking voor, maar heel weinig. De minima dalen daarbij minder dan de voorbije nachten en blijven rond een zwoele 15 tot 17 graden hangen. In de steden is dat nog wat meer.

Morgen krijgen we dan nog hogere maxima. Die komen dan landinwaarts eigenlijk overal uit rond tropische waarden van 30 tot lokaal, zeker in de steden, zelfs maxima rond 32 graden. Het blijft zonnig en zomers met een zuidelijke bries. Aan zee opnieuw kans op een zeebries.

Maandag blijft de zomer stevig in het zadel zitten. Dat wordt ook een zeer warme dag in onze regio met maxima die weer gemakkelijk oplopen richting de 30 graden en uiteindelijk vooraan de 30 zullen uitkomen. Daarmee halen we dus op maandag op veel plekken al het criterium voor een hittegolf binnen. De laatste weerkaarten tonen zelfs weer mogelijk wat hogere maxima voor maandag. Dat zou best een lokale 32-33 kunnen worden … Tegen de avond komen er mogelijk  wel wat meer wolken. Die hangen samen met die Franse thermische laagjes die dichterbij komen.

In de nacht naar dinsdag is een bui boven zee niet onmogelijk. Dat zou zelfs een onweersbui kunnen zijn. Er ligt dan een onweerachtige storing dicht in de buurt die via de Noordzee naar het noorden trekt. Het wordt wel een bijzonder warme nacht met minima van 17 tot 20 graden!

Overdag is die op dinsdag verdwenen en wordt het opnieuw zeer warm met maxima die weer geen enkele moeite hebben om eind de 20 en vooraan de 30 graden uit te komen. Het zeer warme signaal dat er voor dinsdag al eerder in de kaarten zat, lijkt nu ook weer wat aangescherpt te zijn met piekwaarden van 32 tot 34 graden … Die 35 komt dus toch weer in de buurt en zou de komende dagen toch links of rechts zo maar mogelijk kunnen zijn. In elk geval: voor die plekken die maandag nog geen hittegolf kregen, op dinsdag sluiten die zich aan. Alleen de kust en de kustregio (5-10 km landinwaarts) doen niet mee, maar ook daar kunnen zowel maandag als dinsdag de maxima eind de 20, rond de 30 graden uitkomen alvorens er telkens wat zeebries mee komt doen. Ook dinsdag kunnen we toch de vorming van een enkel lokaal warmte-onweer niet volledig uitsluiten.

Vanaf woensdag wordt het dan geleidelijk aan minder warm en gaat de grootste warmte stilaan minder worden. Niettemin wordt zeker ook woensdag nog een zomerse dag met zomerse maxima, mogelijk zelfs ook dan nog tropisch, maar dat moeten we later bekijken wanneer meer duidelijk wordt waar de druksystemen precies zullen komen te liggen.

Voor de tweede helft van de week zijn er onzekerheden; zie inleiding. Meest plausibele scenario is een verder zetten van zomerse warmte, waarbij de excessen er wel wat uitgaan.

Samenvatting voor vandaag: Zeer warm! Het wordt al heel snel zomers warm, later vanmiddag op vele plekken al tropisch. De zon is er volop bij met af en toe een sluierwolk. De wind is zwak en zuidelijk. Aan zee staat er later vandaag een tijdelijke zeebries en daar halen we maxima van 26-27 graden.

Geert, zaterdag 24 augustus, 09.00 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

We laten de tijgerspin van vorige week voor wat hij is en kijken deze week in de nieuwe natuurminuut naar één van onze grootste motten:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!