Weerpraatje van vrijdag 23 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een erg sterk en erg omvangrijk hogedrukgebied bepaalt de Europese weerkaart. De kern ervan ligt aanvankelijk in de buurt van Wit-Rusland met een stevige uitloper over onze omgeving. De komende dagen verschuift het zwaartepunt van het hoog geleidelijk aan richting de Baltische Staten. Van daaruit houdt het over West-Europa een zuidelijke aanvoer in stand van erg warme lucht. Storingen worden voorlopig op een afstand gehouden en we krijgen zonnig en warm zomerweer. Begin volgende week proberen enkele storingen vanuit het westen dichterbij te komen, waarna een nieuw hogedrukgebied nadert. Hoe dit precies gaat evolueren is nog onzeker, maar de luchtdruk blijft ook later volgende week bij ons hoog.

Vandaag noteren we landinwaarts de tweede zomerse dag. Gisteren haalden we op heel veel plaatsen al gemakkelijk de 25 graden, vandaag gaat dit nog vlotter en sneller. We starten de dag wel opnieuw frisjes. Net als gisteren, zijn de minima in de langer wordende augustusnachten weer flink gedaald, maar met de zon erbij, wordt dit snel goed gemaakt. We halen al heel vlug de 20 graden waarna de 25 in de loop van de middag zo goed als overal neergehaald wordt. Uiteindelijk wordt het landinwaarts hier en daar zelfs 27 graden. Vlak aan zee zitten we wat lager en daar zitten de maxima rond 23-24 graden. In de kustregio is dat rond 25. Daar hoort opnieuw heel veel zon bij met wel af en toe wat sluierwolken. Deze markeren het binnenlopen van nog warmere lucht. Daarbij hoort een zwakke tot matige zuidwestelijke tot zuidelijke wind, aan de kust staat vanmiddag een zeebries. Die zorgt daar dan voor een beetje afkoeling.

Die zeebries is iets om de komende dagen ook telkens rekening mee te houden. Check hier nog eens hoe dat mechanisme precies in elkaar steekt: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Vanavond en vannacht is het dan opnieuw helder. Er komt nog steeds wat sluierbewolking voor en er staat net nog een ietsepietsie wind. Daardoor is de kans op vorming van nevel of mist heel wat kleiner en blijft het helder. De minima dalen daarbij minder dan de voorbije nachten en blijven rond 13 tot 14 graden hangen.

Morgen blijven we onder de vleugels en bescherming van dat forse hogedrukgebied zitten wat bij ons zorgt voor fraai zomerweer. Het is opnieuw erg zonnig met een zwakke tot matige zuidenwind. Het wordt dan nog warmer dan vandaag met maxima rond 28-29 graden, waarbij op diverse plekken ook meteen de 30 graden in de loop van de middag aangetikt zal worden. Aan zee is het dan ook zomers met maxima van 25 tot 27 graden, al worden die later wel weer wat afgetopt door een zeebries.

Na een zeer zachte nacht met minima rond 15 tot 17 graden, krijgen we zondag nog hogere maxima. Die komen dan landinwaarts eigenlijk overal uit rond tropische waarden van 30 tot lokaal, zeker in de steden, zelfs maxima rond 32 graden. Het blijft zonnig en zomers met een zuidelijke bries. Aan zee opnieuw kans op een zeebries.

Maandag blijft de zomer stevig in het zadel zitten. Dat wordt ook een zeer warme dag in onze regio met maxima die weer gemakkelijk oplopen richting de 30 graden en uiteindelijk vooraan de 30 zullen uitkomen. Er blijft erg veel zon met een zwakke tot matige zuidelijke wind. De kans op een zeebries is dan wat kleiner, maar of ze er komt zal afhangen van details. In elk geval wordt het ook aan zee zeer warm met maxima eind de 20, mogelijk rond 30 graden. Mogelijk verschijnen er aan het eind van de middag wel wat meer wolken.

In de nacht naar dinsdag is een bui boven zee niet onmogelijk. Dat zou zelfs een onweersbui kunnen zijn. Er ligt een storing dicht in de buurt die via de Noordzee naar het noorden trekt. Overdag is die op dinsdag verdwenen en wordt het opnieuw zeer warm met maxima die weer geen enkele moeite hebben om eind de 20 en vooraan de 30 graden uit te komen. Het zeer warme signaal voor dinsdag lijkt wat minder te zijn geworden, maar tropische maxima rond de 30 graden zijn zo goed als zeker. 

Vanaf woensdag wordt het dan geleidelijk aan minder warm en gaat de grootste warmte stilaan minder worden. Niettemin wordt zeker ook woensdag nog een zomerse dag met zomerse maxima. 

Samenvatting voor vandaag: Hoog zomers! Met heel veel zon lopen de maxima gemakkelijk op richting 25 graden en meer landinwaarts om uiteindelijk rond 27 graden uit te komen. Aan zee noteren we 23-24 graden. De wind is zwak en zuid tot zuidwestelijk met aan zee later vanmiddag een zwakke zeebries. Er zijn gedurende de dag wel af en toe wat sluierwolken aanwezig.

Geert, vrijdag 23 augustus, 06.30 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

We laten de tijgerspin van vorige week voor wat hij is en kijken deze week in de nieuwe natuurminuut naar één van onze grootste motten:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!