Weerpraatje van donderdag 22 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een sterk en vooral ook erg uitgebreid hogedrukgebied breidt zich verder uit over onze omgeving. Het bouwt zich op en strekt zich morgen uit van in de Golf van Biscaje tot over Polen. Vervolgens trekt het hoog in de loop van het weekeind met kern richting Scandinavië waar het een flink aantal dagen blijft liggen. Het hoog zet een zuidelijke aanvoer in gang van alweer eens bijzonder hete lucht die de komende dagen tot over onze regio aangevoerd wordt. Dat storingen in dit verhaal geen enkele rol spelen, hoeft niet te verwonderen. Het hogedrukgebied zorgt nog maar eens voor een totale blokkade op de weerkaarten. De vroegste mogelijke verstoring / verandering van weer staat pas voor de tweede helft van volgende week ingetekend.

De weersverbetering is al een paar dagen aan de gang, maar vandaag krijgen we daarbij ook meteen de eerste 25+ op de thermometers te zien. De temperaturen lopen na een frisse start van de dag pijlsnel op en noteren vanmiddag dan ook gemakkelijk rond een 23 graden aan zee, landinwaarts noteren we op vrij grote schaal al een 25’er. Lokaal is dat zeker nog een extra graadje meer. Daarbij schijnt de zon volop, al kan er ook al wel eens een enkele kleine stapelwolk passeren of eens wat hoge wolkensluiers. De wind is zwak en zit in een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Aan zee kan er vanmiddag tijdelijk een zwakke zeebries opduiken.

Die zeebries is iets om de komende dagen ook telkens rekening mee te houden. Check hier nog eens hoe dat mechanisme precies in elkaar steekt: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

Vanavond en vannacht is het dan opnieuw helder. Er zijn dan weer net als de voorbije nachten geen wolken meer en daardoor koelt het flink af tot rond een 12-13 graden landinwaarts, aan zee iets zachter. Er kan lokaal wat nevel opduiken, maar veel zal dat niet zijn. De wind valt daarbij grotendeels weg.

Morgen lopen de temperaturen verder op en kunnen dan al gemakkelijk flink voorbij de 25 graden gaan oplopen. Het blijft dan ook weer droog. Dat nieuwe hogedrukgebied ligt dan met kern vlak boven onze regio (zie bespreking bij de inleiding) en zorgt voor erg rustig weer met een zwakke, meestal veranderlijke wind met een voorkeur voor richtingen tussen oost en zuid. Dat zorgt er dan wel opnieuw voor dat er aan zee weer een zwakke zeebries kan opduiken. Vrijdag kan het landinwaarts al gemakkelijk 26 tot 27 graden worden.

Ook in het weekeind blijven we onder de vleugels en bescherming van dat nieuwe hoog zitten wat bij ons zorgt voor fraai zomerweer met zowel zaterdag als zondag erg warme dagen waarbij we zelfs zaterdag al mogelijk richting een 30-tal graden kunnen gaan … Zondag lukt dat zonder meer voor vele plekken. Ook in het weekeind is het daarbij zonnig en rustig.

Maandag tot en met woensdag blijft de zomer stevig in het zadel zitten. De maxima zouden zomaar op die drie dagen landinwaarts telkens met stip voorbij de 30 graden kunnen geraken. Daarbij lijken vooral maandag en dinsdag weer zeer hete dagen te kunnen worden met maxima die dinsdag zelfs landinwaarts mogelijk richting een 35 graden gaan … Bijzonder opmerkelijk eind augustus. Daarmee moeten we ook aanstippen dat tegen die tijd ook de nachten weer erg warm gaan worden met minima die weer richting 17 tot 20 graden gaan blijven. Zeker in de steden kan dat zelfs nog warmer zijn.

Samenvatting voor vandaagZomers! Met heel veel zon lopen de maxima gemakkelijk op richting 25 graden landinwaarts en richting 23 graden aan de kust. De wind is zwak en zuid tot zuidwestelijk met aan zee later vanmiddag een zwakke zeebries. Er zijn amper wolken of het moet een enkele stapelwolk of wat hoge sluierbewolking zijn.

Geert, donderdag 22 augustus, 06.25 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

We laten de tijgerspin van vorige week voor wat hij is en kijken deze week in de nieuwe natuurminuut naar één van onze grootste motten:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!