Weerpraatje van woensdag 21 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Het heeft er alle schijn van dat er een nieuwe hittegolf in de maak is. We bekijken even de pluim van het Europese weermodel voor onze regio in detail:

Voor het gemak heb ik er even twee rode lijnen op gezet: de onderste markeert de 25 graden grens, de bovenste de grens van de 30 graden. Het is duidelijk dat we alweer tekenen voor een zomerse periode van formaat en dat effectief de kans heel groot is dat we opnieuw naar een periode van hitte gaan. Zeer opmerkelijk want dat zou de derde hittegolf in één zomer betekenen en bovendien is het nu toch wel al eind augustus en dat maakt het des te opmerkelijker! De neerslagpluim heb ik er niet bij gezet want er is gewoonweg géén druppel regen te bekennen de komende tij (alweer …).

Eén en ander wordt in gang gezet door de vorming van een sterk hogedrukgebied. Dat bouwt zich vanaf vandaag op boven onze omgeving en komt de komende dagen boven het noordoosten van Europa te liggen. Van daar houdt het storingen op een verre afstand terwijl bij ons een zuidelijke stroming op gang komt van erg warme lucht. Storingen komen in het verhaal amper of helemaal niet voor. Die schampen af op het bastion van hoge druk en spelen geen verhaal van betekenis.

De flinke weersverbetering zet vandaag in. De kans op buien is helemaal verdwenen en de dag start helder met weinig of geen bewolking. Het is wel frisjes met minima die flink daalden, maar met de zon erbij, wordt het vanochtend al snel zachter. Vanmiddag lopen de maxima dan ook gemakkelijk op naar waarden van een 21-22 graden aan de kust tot rond 23 graden landinwaarts. Daarbij is het aan zee gewoon zonnig, boven land kunnen er wat kleine stapelwolken gevormd worden. De wind is zwak en zuidwestelijk. Aan de kust kan er een zwakke zeebries komen te staan.

Vanavond en vannacht is het helder. Er zijn geen wolken en het koelt af tot rond een 11 graden landinwaarts, aan zee iets zachter. Er kan lokaal wat nevel opduiken, maar veel zal dat niet zijn. De wind valt daarbij grotendeels weg.

Vanaf morgen gaan de maxima gemakkelijk richting 25 graden. Dat zal morgen nog niet overal het geval zijn, maar landinwaarts halen we die waarde toch al op vele plaatsen. Aan zee en in de kustregio zitten we dan rond maxima van en 23 graden. Net als vandaag zit de wind daarbij in een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek en waait zwak tot matig, aan zee kan dat tijdelijk noord zijn onder invloed van een zwakke zeebries. Er kunnen af en toe wel wat hoge sluierwolken opduiken, maar die hinderen de zon niet al te veel.

Vrijdag lopen de temperaturen verder op en kunnen dan al gemakkelijk flink voorbij de 25 graden gaan oplopen. Het blijft dan ook weer droog. Dat nieuwe hogedrukgebied ligt dan met kern vlak boven onze regio en zorgt voor erg rustig weer met een zwakke, meestal veranderlijke wind met een voorkeur voor richtingen tussen oost en zuid. Dat zorgt er wel voor dat er aan zee telkens een zwakke zeebries kan opduiken. Vrijdag kan het landinwaarts al gemakkelijk 26 tot 27 graden worden.

Ook volgend weekeind blijven we onder de vleugels en bescherming van dat nieuwe hoog zitten wat bij ons zorgt voor fraai zomerweer met zowel zaterdag als zondag erg warme dagen waarbij we zelfs zaterdag al mogelijk richting een 30-tal graden kunnen gaan … Zondag lukt dat zonder meer voor vele plekken. Ook in het weekeind is het daarbij zonnig en rustig.

Begin volgende week blijft de zomer stevig in het zadel zitten. De twijfels die er gisteren bij sommige modellen nog waren, zijn intussen zo goed als verdwenen en alle neuzen wijzen weer in één richting: hogedruk ohne ende … en dus weer een totale blokkage op de weerkaarten. Dat betekent tot ver in de week hoogzomerse maxima met zeer hoge temperaturen en veel zon. 

Samenvatting voor vandaagEen zeer fraaie zomerse dag met maxima die oplopen richting 21 tot 23 graden. Er is veel zon en enkel wat stapelbewolking landinwaarts. Aan zee is het zonnig. Er staat een zwakke zuidwestelijke wind, aan de kust in de namiddag tijdelijk een zeebriesje.

Geert, woensdag 21 augustus, 06.30 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

We laten de tijgerspin van vorige week voor wat hij is en kijken deze week in de nieuwe natuurminuut naar één van onze grootste motten:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!