Weerpraatje van dinsdag 20 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Vanuit het westen komt een uitloper van het Azorenhoog onze kant op. Die uitloper groeit heel snel uit tot een nieuw apart hogedrukgebied dat zich boven onze omgeving nestelt. Dat hoog trekt dan tegen het weekeind geleidelijk aan richting de Baltische Staten. Door deze evolutie komen we in een warme stroming terecht met opnieuw aanvoer van erg warme en droge landlucht. Storingen worden vanaf morgen dan ook weer op ruime afstand gehouden.

Vandaag is nog een laatste overgangsdag naar deze nieuwe zomerse periode die er zit aan te komen. Vanochtend is eventueel nog een laatste bui mogelijk in de kustregio. Die verdwijnt vrij snel, maar dan duiken er in de loop van de (latere) ochtend boven land weer een aantal stapelwolken op en die kunnen dan ook weer uitgroeien tot een laatste lokale bui. Die trekken dan in de loop van de middag weg naar het oosten, waarna de opklaringen vanaf de kust zich kunnen uitbreiden en weer steeds breder worden. De maxima zitten daarbij rond ongeveer dezelfde waarden als gisteren en noteren rond een graad of 20 vlak aan zee. Landinwaarts is dat een graadje meer. De west tot zuidwestelijke wind waait daarbij meest matig.

Vanavond valt de wind snel en grotendeels weg. Ook de nacht verloopt rustig en droog. Het is dan licht bewolkt tot helder met minima die tegen de ochtend wel flink kunnen wegzakken. Landinwaarts kan dat lokaal zelfs tot een 7-8 graden zijn. Aan zee zitten de minima tegen de ochtend rond een graad of 10. Er kan zich eventueel wat nevel of mist vormen.

Morgen beginnen we aan een (lange) reeks van zomerse dagen. Morgen lopen de temperaturen verder op en kunnen we landinwaarts al naar 22 tot 24 graden gaan. Het is dan droog met meer zon en vrij rustig zomerweer. De buien zijn dan helemaal verdwenen uit het weerbeeld en de wisselvalligheid gaat er dan weer helemaal uit. Ook de wind neemt fors af en is zwak en wat veranderlijk van richting met een voorkeur voor het zuidwesten tot het zuiden. Aan zee is er kans op een zwakke zeebries. Daar halen we maxima rond 21-22 graden.

Donderdag en vrijdag lopen de temperaturen verder op en kunnen dan al gemakkelijk richting en zelfs over de 25 graden gaan oplopen. Het blijft dan ook weer droog. Dat nieuwe hogedrukgebied ligt dan met kern vlak boven onze regio en zorgt voor erg rustig weer met een zwakke, meestal veranderlijke wind met een voorkeur voor richtingen tussen oost en zuid. Dat zorgt er wel voor dat er aan zee telkens een zwakke zeebries kan opduiken. Vrijdag kan het landinwaarts al gemakkelijk 26 tot 27 graden worden.

Ook volgend weekeind blijven we onder de vleugels en bescherming van dat nieuwe hoog zitten wat bij ons zorgt voor fraai zomerweer met zowel zaterdag als zondag erg warme dagen waarbij we naar zondag toe mogelijk zelfs richting een 30-tal graden kunnen gaan …

Begin volgende week houdt het Europese model de zomer stevig in het zadel wat volgens dat model zelfs mogelijk op een nieuwe hittegolf uitloopt met enkele dagen van 30 graden en meer. Het is bijzonder opmerkelijk dat het Amerikaanse model daar helemaal niet in volgt en integendeel veel koelere lucht laat binnenlopen. Eén en ander is enkel een gevolg van een andere ligging van het Europese hogedrukgebied op die weerkaarten. Even afwachten wie van de twee gelijk zal krijgen, maar het Europese heeft duidelijk meer steun.

Samenvatting voor vandaagIn de loop van de dag nog een allerlaatste bui. Die trekt tegen de avond weg. Maxima rond ongeveer dezelfde waarden als gisteren van 20 graden aan zee tot 22 landinwaarts bij een duidelijk afgenomen wind uit west tot zuidwest.

Geert, dinsdag 20 augustus, 06.30 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

We laten de tijgerspin van vorige week voor wat hij is en kijken deze week in de nieuwe natuurminuut naar één van onze grootste motten:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!