Weerpraatje van maandag 19 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Het lagedrukgebied dat ons de laatste tijd minder weer bezorgde, ligt intussen met kern boven de Noorse Zee. Het trekt daarbij geleidelijk verder richting het noorden. De stroming is bij ons vandaag en ook gedeeltelijk morgen nog anticyclonaal, dus een bui behoort voorlopig nog wel tot de mogelijkheden. Het hogedrukgebied van de Azoren schuift echter geleidelijk dichterbij en gooit een flinke uitloper onze richting uit die in de tweede helft van de week tot een op zichzelf staand filiaal uitgroeit. Dat nieuwe hoog houdt dan storingen op een afstand en zorgt ervoor dat we vanaf het midden van de week weer met volle zomerdagen te maken krijgen.

Vandaag is een enkele bui nog niet uitgesloten. Vanochtend vroeg al kan er aan de kust nog een lokale bui opduiken. Dat zou zelfs eventueel een onweerachtige bui kunnen zijn. Landinwaarts is het daarbij eerst nog droog en wisselen brede opklaringen en wat stapelwolken elkaar af. Gaandeweg de dag groeit ook landinwaarts de kans dat er een bui opduikt en wisselen we de rollen om. Aan zee wordt het dan vanmiddag vrij zonnig tot zonnig terwijl dan verspreid in de regio een enkele bui zou kunnen opduiken. Verder landinwaarts eventueel ook een onweerachtig exemplaar. De maxima lopen vanmiddag op naar een 20-21 graden aan de kust, terwijl dat landinwaarts een 21-22 graden kan zijn. Er staat daarbij overal een eerst zwakke, later matige west tot zuidwestelijke wind. Aan de kust kan die eventueel tijdelijk nog tot vrij krachtig aantrekken.

Vanavond verdwijnen de eventuele lokale buien weer snel. Het koelt dan geleidelijk af en de wind gaat liggen. Aan zee is er in de nacht wel weer kans op het voorkomen van een lokale bui. Zeker tegen de ochtend aan. De minima dalen daarbij naar waarden rond een 12-13 graden aan de kust tot 10-11 graden landinwaarts.

Ook morgen valt er eventueel nog een hele enkele verspreide bui, maar dat zal de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. In de ochtend is die kans daarop weer het grootste vlak aan zee terwijl in de namiddag landinwaarts de kans op een enkele lokale bui dan weer wat groter is. Het is echter meestal gewoon droog met een licht tot wisselend bewolkt weerbeeld met vrij brede opklaringen. De temperaturen zitten ook dan rond een 20 tot 21-22 graden bij een verder afzwakkende wind uit dezelfde west tot zuidwestelijke hoek als vandaag.

Woensdag lopen de temperaturen verder op en kunnen we naar 22 tot 24 graden gaan. Het is dan droog met meer zon en vrij rustig zomerweer. De buien zijn dan helemaal verdwenen uit het weerbeeld en de wisselvalligheid gaat er dan weer helemaal uit. Ook de wind neemt fors af en is zwak en wat veranderlijk van richting met een voorkeur voor het zuidwesten tot het zuiden. Aan zee is er kans op een zwakke zeebries.

Donderdag en vrijdag lopen de temperaturen verder op en kunnen dan al gemakkelijk richting en zelfs over de 25 graden gaan oplopen. Het blijft dan ook weer droog. Dat nieuwe hogedrukgebied ligt dan met kern vlak boven onze regio en zorgt voor erg rustig weer met een zwakke, meestal veranderlijke wind. Dat zorgt er wel voor dat er aan zee telkens een zwakke zeebries kan opduiken.

Ook volgend weekeind blijven we onder de vleugels en bescherming van dat nieuwe hoog zitten wat bij ons zorgt voor fraai zomerweer.

Samenvatting voor vandaag: Kans op nog een enkele bui aan zee in de ochtend. In de namiddag stijgt ook landinwaarts de kans op een enkele bui. De maxima zitten daarbij vanmiddag rond een 20-21 graden aan zee tot 21-22 landinwaarts. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke tot westelijke hoek en waait meest matig, aan zee soms nog vrij krachtig. 

Geert, maandag 19 augustus, 06.35 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

We laten de tijgerspin van vorige week voor wat hij is en kijken deze week in de nieuwe natuurminuut naar één van onze grootste motten:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!