Weerpraatje van zondag 18 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden, trekt geleidelijk noordwaarts richting Scandinavië. Het beïnvloedt met randstoringen nog ons weer. In de loop van de komende 48 uur breidt een uitloper van het Azorenhoog zich vanaf het westen uit over onze omgeving. Die uitloper krijgt de komende dagen een apart filiaal in onze buurt waardoor het weer tot rust komt en stabiliseert. Tegen het eind van de week trekt de kern van dat hoog richting Scandinavië en groeit uit tot een nieuwe blokkade op de weerkaarten. Voor ons betekent dat scenario de aanloop naar een nieuwe zomerse periode.

Vandaag is er van die evolutie nog niet te veel te zien. Vanochtend hebben we eerst nog last van een storing die de voorbije nacht ook al voor wat regen zorgde. Zoals verwacht, is ook daar geen grote hoeveelheid regen uit gevallen. Precies op schema zorgden beide regenzones (die van gisteren en vandaag) overal in de regio voor een hoeveelheid schommelend tussen 5 en 10 liter water in totaal per vierkante meter. De regen trekt vanochtend geleidelijk aan weg waarbij het vanaf de kust stilaan droger zal worden. Vanmiddag is het dan overal droog en klaart het geleidelijk aan ook wat op. Wel kan de zuidwestelijke tot westelijke wind dan aantrekken en matig tot vrij krachtig worden boven land, aan zee zelfs krachtig. Zeker tegen de late middag. De temperaturen lopen daarbij van 20 tot 22 graden op. Aan het eind van de middag zijn aan zee uitschieters van de wind mogelijk tot rond een 50-60 km per uur.

Ook vanavond staat er nog even redelijk wat wind, maar in de nacht neemt die dan toch weer sterk af. Eerst is het droog. Na middernacht lopen vanaf de kust een aantal verspreide buien binnen, mogelijk met een klap onweer. De minima dalen tot rond 13-14 graden aan zee en tot rond 12-13 graden landinwaarts.

Morgen blijft het vervolgens nog wat  licht wisselvallig, maar door drukstijgingen knapt het weer duidelijk op. In de ochtend moeten we wel nog rekening houden met een aantal verspreide buien. De meeste aan zee en in de noordelijke regio’s. Later zijn ook landinwaarts enkele verspreide buien mogelijk, zelfs met een klap onweer. De buiigheid vermindert wel sterk in de loop van de dag en uiteindelijk gaan die verdwijnen. De maxima zitten morgen rond of vooraan de 20 graden bij een meest matige westelijke wind.

Ook dinsdag valt er eventueel nog een hele enkele bui, maar dat zal de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. Het is dan licht tot wisselend bewolkt met vrij brede opklaringen. De temperaturen zitten ook dan rond een 20 tot 21-22 graden. 

Vanaf woensdag lopen de temperaturen geleidelijk verder op en kunnen we naar 22 tot 24 graden gaan. Het is dan droog met meer zon en vrij rustig zomerweer. De wisselvalligheid gaat er dan weer helemaal uit. Tegen het eind van de week ziet het er naar uit dat we weer helemaal naar zomerweer gaan.

Zo kunnen de maxima richting donderdag en vrijdag al gemakkelijk richting en zelfs over de 25 graden gaan oplopen. Het blijft dan ook weer droog. Het ziet er zelfs naar uit dat we vanaf dinsdag / woensdag opnieuw voor een heel lange droge periode vertrokken zijn. 

Samenvatting voor vandaagEerst nog perioden met regen, maar het wordt droger vanaf de kust. In de namiddag klaart het geleidelijk aan ook wat op. Maxima rond 20 tot 22 graden. Er komt wel later vandaag en zeker naar het eind van de middag toe, meer wind te staan uit het zuidwesten tot het westen. Aan zee tegen de vooravond mogelijk met uitschieters tot 50-60 km per uur.

Geert, zondag 18 augustus, 09.05 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut natuur van deze week heeft de prachtige tijger- of wespspin in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!