Weerpraatje van zaterdag 17 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Dit weekend zitten we nog onder invloed van lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden. Die sturen een aantal storingen onze kant op. De meeste neerslag daarvan zit telkens in de nacht en ochtend. Ook maandag hebben we nog invloed van lagedrukgebieden, maar vanaf dan krijgt het Azorenhoog steeds meer invloed op ons weer. Tegen het midden van de week loopt dat uit op de vorming van een apart hogedrukgebied in onze buurt. Naar het eind van de week toe trekt die kern door naar Scandinavië en zou er ook op de Atlantische Oceaan weer een hogedrukgebied komen te liggen. Als die evolutie doorzet – wat er steeds meer op begint te lijken – dan zijn we op weg om tegen het eind van de week opnieuw vol voor zomer te tekenen.

De voorbije nacht trok een eerder zwakke storing over onze regio met een paar liter water per vierkante meter. We hebben daar vandaag in eerste instantie nog wat last van. De staart van die storing ligt eerst nog over ons met vanochtend hier en daar nog wat regen of een achteropkomende bui. Grote hoeveelheden zijn dat zeker niet meer, maar er kan zeker nog tot in de tweede helft van de ochtend wat lokale nattigheid aan te pas komen. Vanmiddag is het droog en kan de zon proberen om wat door te breken, al is het zeker niet van harte. Er blijft toch vrij veel bewolking hangen bij maxima die desalniettemin toch vooraan de 20 graden zullen uitkomen. Daarbij staat een matige wind uit een zuidwestelijke hoek.

Vanavond komt een volgende storing binnen. De bewolking neemt opnieuw toe en later in de nacht gaat het van het zuidwesten uit weer regenen. De meeste regen valt landinwaarts en in het zuiden, de minste aan zee. De minima zijn dan in de regen opnieuw erg zacht en komen opnieuw niet veel lager uit dan rond een 15-tal graden tegen de ochtend.

Ook morgen starten we de dag vervolgens met perioden van regen, maar ook dan trekt die vrij snel weg en krijgen we in de loop van de ochtend alweer overwegend droge perioden. In de namiddag is eventueel nog een heel enkele lokale bui mogelijk, maar met wat zon erbij kunnen we ook dan alweer maxima noteren van vooraan de 20 graden. Tegen de late middag trekken zelfs brede opklaringen binnen vanaf de kust.

Maandag blijft het vervolgens nog wat  licht wisselvallig, maar door drukstijgingen knapt het weer duidelijk op. Er zijn dan uitgebreide zonnige perioden, afgewisseld met wolkenvelden. Er is daarbij een kleine kans op een bui met maxima die zich vooraan de 20 graden ophouden.

Ook dinsdag valt er eventueel nog een hele enkele bui, maar dat zal de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn. Het is dan licht tot wisselend bewolkt met vrij brede opklaringen. De temperaturen zitten ook dan rond een 20 tot 21-22 graden. 

Vanaf woensdag lopen de temperaturen geleidelijk verder op en kunnen we naar 22 tot 24 graden gaan. Het is dan droog met meer zon en vrij rustig zomerweer. De wisselvalligheid gaat er dan weer helemaal uit. Tegen het eind van de week ziet het er naar uit dat we weer helemaal naar zomerweer gaan.

Samenvatting voor vandaagEerst nog veel wolken met lokaal nog een bui of wat tijdelijke regen, maar grote hoeveelheden zijn het niet. Vanmiddag is het droog en kan er zelfs een waterig zonnetje proberen door te breken of is een kleine opklaring mogelijk. Maxima dan toch rond een 20 graden aan zee tot 21-22 elders bij een matige zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 17 augustus, 08.55 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut natuur van deze week heeft de prachtige tijger- of wespspin in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!