Weerpraatje van vrijdag 16 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

We profiteren vandaag nog tijdelijk van de positieve invloed van een rug van hoge luchtdruk. Die schuift snel door en wordt op de voet gevolgd door een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het stuurt een aantal actievere fronten onze kant op die in de loop van de komende 24 uur door onze regio gaan trekken. In het weekeind zitten we onder invloed van dat Britse laag, maar de regenzones ervan trekken wel telkens vooral in de nachtelijke perioden voorbij zodat het er overdag telkens vrij goed uitziet. Vanaf maandag komen we meer onder invloed van uitlopers van het Azorenhoog die ons weer in positieve zin gaan beïnvloeden. In de tweede weekhelft vormt zich zelfs een apart filiaal boven onze omgeving.

Vandaag start de dag zonnig. Het blijft eerst nog een lange periode vrij zonnig, al schuiven er toch ook wel al vrij snel een aantal hoge wolkensluiers binnen. Die nemen toe naarmate de dag vordert. Uiteindelijk raakt het dan vanmiddag steeds verder en verder bewolkt op nadering van een regenzone die pas vanavond zal binnenlopen. De temperaturen kunnen daarbij eerst nog flink oplopen en halen al tegen het eind van de ochtend waarden die naar een 20-tal graden oplopen. Vanmiddag is het dan een 20-21 graden aan zee tot rond een nog iets hogere waarde van 22-23 graden landinwaarts. Daarbij staat een zwakke tot hoogstens matige zuidwestelijke en naar zuid draaiende wind.

Vanavond komt er dan regen van. Tegen een 7-8 uur vallen de eerste druppels in het westen en die breiden zich dan geleidelijk uit over de rest van de regio. In de nacht trekt dan een regenzone van west naar oost met perioden van regen. Het wordt geen groot waterballet, maar er kan tot de ochtend een 5-tal liter water per vierkante meter gaan vallen. In de regen is het erg zacht met minima die rond 16 tot 17 graden blijven hangen en een erg zwakke zuidelijke wind. Na middernacht trekt die wat aan en wordt zuidwest tot west.

Morgen ligt de staart van die storing in de ochtend nog even over onze omgeving, maar die trekt snel weg. Tegen halfweg de ochtend zou het ongeveer overal droog moeten zijn. De rest van de zaterdag verloopt dan in wisselend tot zwaar bewolkte omstandigheden, maar toch kan er ook wel een klein zonnetje doorbreken. De temperaturen lopen daarbij gemakkelijk op naar een 20 tot 22 graden want we zitten in relatief vrij zachte lucht. De wind zit daarbij in een westelijke hoek en waait matig. Tegen de late middag neemt de bewolking opnieuw toe en daarmee tegen de avond dan weer de regenkansen. 

In de nacht naar zondag komt een volgende storing binnen en gaat het later in de nacht van het zuidwesten uit weer regenen. De meeste regen valt landinwaarts en in het zuiden, de minste aan zee. De minima zijn dan in de regen opnieuw erg zacht.

Ook zondag starten we de dag vervolgens met perioden van regen, maar ook dan trekt die vrij snel weg en krijgen we in de loop van de ochtend alweer overwegend droge perioden. In de namiddag is eventueel nog een heel enkele lokale bui mogelijk, maar met wat zon erbij kunnen we ook dan alweer maxima noteren van vooraan de 20 graden.

Begin volgende week blijft het nog wat  licht wisselvallig, maar door drukstijgingen knapt het weer duidelijk op. Er zijn zowel maandag als dinsdag uitgebreide zonnige perioden, afgewisseld met wolkenvelden. Er is daarbij een kleine kans op een bui met maxima die zich vooraan de 20 graden ophouden.

Later in de week lopen die temperaturen geleidelijk weer wat op en kunnen we naar 22 tot 24 graden gaan. Het is dan droog met meer zon en vrij rustig zomerweer. De wisselvalligheid gaat er dan weer helemaal uit.

Samenvatting voor vandaagEerst veel zon. Gaandeweg de dag komt er geleidelijk meer en meer bewolking opzetten op nadering van een storing, maar het blijft nog tot de avond droog. Het is vrij zacht met maxima die landinwaarts tot wel 23 graden kunnen oplopen. Daarbij staat een zwakke tot matige naar zuidwest tot zuid draaiende wind. Vanavond en vannacht volgt er regen.

Geert, vrijdag 16 augustus, 06.45 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut natuur van deze week heeft de prachtige tijger- of wespspin in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!