Weerpraatje van donderdag 15 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Het blijft nog even wisselvallig. Een wegtrekkend lagedrukgebied beïnvloedt nog even ons weer vandaag. Het wordt op de voet gevolgd door een mobiele, snel doortrekkende wig van hoge luchtdruk die ons vanavond en morgen tijdelijk even in bescherming neemt. Vervolgens komt een nieuw lagedrukgebied van over de Britse Eilanden dichterbij dat in het weekeind ons weer gaat beïnvloeden. Dat wordt dan weer gevolgd door drukstijgingen na het weekeind. Volgende week zitten we dan tussen lage- en hogedrukgebieden in, waarbij de neiging tot meer invloed van de hogedruk gaandeweg de week steeds overtuigender wordt. Zoals het er nu naar uitziet zou er later deze maand best wel weer eens een blokkade in de steigers gezet kunnen worden. Zo goed als alle modellen zinspelen daarop, maar eerst moeten we nog een onstabiele fase doorworstelen.

De regenzone van de voorbije nacht is intussen weg getrokken en we zijn in een gebied met een mix van wolken en opklaringen terecht gekomen. Daarin zitten nog enkele verspreide buien. Nog tot een stuk in de middag is de vorming van een lokale bui niet uitgesloten, maar het zijn maar buien en die zijn tijdelijk en lokaal. Daarbij wisselen wolken en zon elkaar af. De meest brede opklaringen vinden we al snel aan de kust en die breiden zich later in de middag landinwaarts uit. Er staat aanvankelijk een vrij stevige westelijke wind die geleidelijk afneemt in de loop van de dag. De maxima zitten daarbij rond 19 graden aan de kust tot 20-21 landinwaarts.

Morgen is het eerst zonnig en rustig. Gaandeweg de dag verschijnen er meer wolken en krijgt de zon het moeilijker. De wind draait naar een zuid tot zuidwestelijke hoek en waait eerst zwak, later matig. Het blijft droog tot de avond met maxima vooraan de 20 graden. In de avond en nacht naar zaterdag loopt een storing binnen die voor perioden met regen gaat zorgen.

De storing van zaterdag wordt dus op de kaarten van vandaag een stuk vroeger ingetekend met in de vroege ochtend mogelijk nog wat regen, maar al snel droge perioden. Echt heel veel regen lijkt er trouwens nog steeds niet op dat eerste front te zitten en doordat het in deze verwachting sneller doortrekt, zouden we dan overdag best een langere droge periode krijgen.Pas in de late middag / avond volgt een tweede storing met regen. Sowieso blijft er zaterdag erg veel bewolking met maxima tussen 18 en 20 graden. De wind waait vrij stevig uit een westelijke tot zuidwestelijke hoek.

In de nacht naar zondag en zondagochtend hebben we dan eerst nog perioden met regen van die storing. Overdag klaart het zondag dan geleidelijk aan weer uit met een mix van wolken en zon en nog kans op een lokale bui. In de maxima verandert niet veel.

Begin volgende week blijft het licht wisselvallig, hoewel er toch een trend naar meer stabiliteit en weer meer droge dagen met wat hogere maxima lijkt in te zitten (zie bespreking algemeen vooraan de tekst).

Samenvatting voor vandaag: Eerst nog veel bewolking, maar geleidelijk aan toch ook opklaringen die breder worden naarmate de dag vordert. Er is kans op het voorkomen van een enkele bui, maar die kans wordt kleiner met het vorderen van de dag. Maxima rond 20 graden bij een eerst nog stevige, later afnemende westelijke wind.

Geert, donderdag 15 augustus, 10.30 uur.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

De nieuwe minuut natuur van deze week heeft de prachtige tijger- of wespspin in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!