Weerpraatje van woensdag 14 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

We blijven voorlopig in een wisselvallig weertype zitten waarin lagedrukgebieden met storingen de dienst uitmaken. Die worden daarin afgewisseld door snel doortrekkende, mobiele wigjes van hoge luchtdruk. Vandaag neemt zo’n wig ons eerst nog in bescherming, maar die wordt snel gevolgd door een storing. Die blijft tot morgen in de namiddag ons weer bepalen, waarna dan vrijdag een nieuwe wig van hoge luchtdruk tijdelijk weer voor wat verbetering en stabilisatie zorgt. In het weekeind komt een nieuw lagedrukgebied over de Britse Eilanden te liggen en dat stuurt zaterdag al een paar storingen onze kant op. Zondag zitten we dan weer tijdelijk met een wig van hoge luchtdruk waarna dan begin volgende week de invloed van lagedrukgebieden weer groter wordt.

Vandaag begint de dag nog droog met brede opklaringen en flink wat zonneschijn, maar dat houden we niet vol. In de loop van de ochtend al zien we geleidelijk meer wolken binnenlopen vanaf het westen, maar het blijft daarbij wel nog droog. Vanmiddag neemt de bewolking verder toe en uiteindelijk wordt het zwaar bewolkt tot betrokken. Tegen de late middag / vooravond kan het beginnen regenen vanaf de kust. Daarbij halen we dan maxima van rond een 19 graden aan zee tot een 20-tal graden landinwaarts. De wind zit daarbij in het zuidwesten en trekt in de loop van de dag geleidelijk aan.

Tegen de avond wordt die wind dan matig tot vrij krachtig, zeker aan de kust. De regen verspreidt zich verder en ook vannacht is het overal regenachtig. Niet dat er een grote hoeveelheid valt, maar gedurende de nacht zijn perioden van regen mogelijk. De minima blijven onder de bewolking vrij zacht en zitten rond een zachte 13-14 graden zitten, een stuk hoger dan de voorbije nachten dus. Tegen het eind van de nacht gaan de droge perioden meer overheersen.

Morgen trekt de regen snel weg waarna we dan een wisselende bewolking krijgen met wolken en opklaringen. Toch blijft ook een bui mogelijk. De temperaturen kunnen dan oplopen tot waarden van rond of vooraan de 20 graden. Later op de dag zijn dan weer een aantal meer intense verspreide buien mogelijk. Daar zou zelfs zomaar weer een klap onweer kunnen tussen zitten. De wind blijft morgen in een westelijke hoek zitten en waait matig.

Ook op vrijdag is er kans op het voorkomen van een heel enkele lokale bui, maar die kans is maar klein en de da lijken veel plaatsen het toch weer gewoon droog te houden. De maxima zouden op vrijdag met een wat meer zuid zuidwestelijke wind, iets hoger kunnen geraken en zitten vooraan de 20 graden.

Op zaterdag komt een volgende storing binnen in de ochtend. Dit is ook weer een warmtefront, maar de activiteit en timing ervan zijn nog steeds niet helemaal zeker. Echt heel veel regen lijkt er op dat front niet te zitten, maar het zou wel kunnen dat het vooral aan de kust en n het noordwesten een groot deel van de dag druilerig is met perioden van wat lichte regen of motregen. Waarschijnlijk blijft het landinwaarts een stuk droger en ook aan zee kan er dan gaandeweg weer een drogere periode in zitten. Later in de middag volgt een tweede, actiever front met meer regen. Dan gaat het om een koufront dat zeker naar de avond toe intense perioden met regen kan meebrengen.

Zondag verloopt licht wisselvallig. Het is meest droog, maar een bui is niet onmogelijk. De temperaturen veranderen niet veel en zitten nog steeds rond die waarde van een 20-tal graden.

Begin volgende week blijft het licht wisselvallig, hoewel er toch een trend naar meer stabiliteit en weer meer droge dagen met wat hogere maxima lijkt in te zitten.

Samenvatting voor vandaagHet is eerst zonnig, maar geleidelijk aan schuiven er meer wolken binnen. Daarbij verliezen we gaandeweg de namiddag de zon, uiteindelijk laat in de middag / avond gevolgd door regen. Maxima rond 19 tot 20 graden bij een aantrekkende zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht is het regenachtig.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Geert, zondag 11 augustus, 10.00 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week heeft de prachtige tijger- of wespspin in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!