Weerpraatje van dinsdag 13 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een geleidelijk richting Scandinavië wegtrekkend lagedrukgebied beïnvloedt ons weer vandaag nog. Het stuurt in de loop van de dag nog een aantal troglijntjes onze kant uit waarop de buiigheid telkens opleeft. Tegen het eind van de dag nadert een rug van hoge luchtdruk die ons vannacht en morgen tijdelijk in bescherming neemt. Daarop volgt een nieuw lagedrukgebied dat morgen in de loop van de dag een warmtefront vooruit stuurt dat van west naar oost over onze regio zal trekken. Het koufront volgt op donderdag waarna dan vrijdag een nieuwe wig van hoge luchtdruk tijdelijk weer voor een betere dag zal zorgen. Tegen het weekeind nadert dan alweer een volgende lagedrukgebied met storingen. Het blijft voorlopig dus wisselvallig.

Vandaag is een doorslagje van gisteren, waarbij de dag overal weer zonnig start. Het is wel flink afgekoeld de voorbije nacht. De minima zitten zelfs nog een paar graden lager dan eerst voorzien en op vele plekken starten we de dag rond 10-11 graden. Dat loopt snel op, maar doordat we in vrij koele lucht zitten, gaan de maxima vanmiddag tijdens de zonnige perioden niet veel hoger uitkomen dan rond een hoogste waarde van een graad of 19-20. Aan zee rond 18-19 graden.

Net als gisteren duiken er daarbij in de loop van de dag stapelwolken op, wat uiteindelijk uitloopt op een aantal buien. Die kunnen lokaal weer fel zijn met onweer en eventueel lokaal ook wel wat hagel. De buien zijn verspreid en De wind zit daarbij net als gisteren in een west tot zuidwestelijke hoek en waait eerst zwak tot matig, later kan die tijdens en rond buien wat harder waaien. Eventueel gaat een enkele bui met wat uitschieters gepaard. Waar en wanneer de buien gaan vallen, is niet te zeggen. Vanaf de middag maken we allemaal weer kans op een aantal exemplaren. De ene plek krijgt daarbij al eens een aantal (felle) buien na elkaar, terwijl op een andere plaats de buien allemaal langszij gaan en er weinig tot niets gaat vallen. Een typisch verschijnsel bij buien. We zullen dus aan het eind van de dag weer een groot verschil in gevallen neerslag noteren van plaats tot plaats. Dat levert soms wel hele fraaie wolkenluchten en kleur aan de hemel op, net zoals gisteren het geval was:

 

Het is wel zo dat naar het eind van de middag toe, de neiging tot buien minder gaat worden. Vanavond verdwijnen de buien dan geleidelijk aan en krijgen we een rustige avond en nacht. Het koelt daarbij wel fors af. In de brede opklaringen en de van oorsprong koele lucht, kunnen de minima tegen de ochtend landinwaarts tot 6 à 8 graden dalen. Aan zee is dat tegen de ochtend rond een graad of 10. 

Morgen start de dag dan ook koel, maar wel vrij zonnig. Toch zijn er al een aantal wolkenvelden en die nemen snel in aantal toe op nadering van een warmtefront. In de ochtend is het eerst nog droog en ook de middag verloopt nog voor een stuk droog, maar uiteindelijk zet er toch regen in vanaf de kust. De maxima lopen daarbij net als vandaag niet veel hoger op dan tot rond een 19 tot 20-tal graden. De wind gaat geleidelijk weer meer zuid worden en waait daarbij matig.

Ook in de nacht naar donderdag is het nog regenachtig met perioden van regen, maar geen grote hoeveelheden. De minima dalen daarbij tot rond een 13-14 graden. 

Donderdag trekt de regen snel weg waarna we dan een wisselende bewolking krijgen met wolken en opklaringen. De temperaturen kunnen dan oplopen tot waarden van rond of vooraan de 20 graden. Later op de dag zijn dan weer een aantal verspreide buien mogelijk.

Ook op vrijdag is er kans op het voorkomen van een lokale bui toe, maar ook dan lijken veel plaatsen het toch weer gewoon droog te houden. De maxima blijven pas op de plaats maken en zitten vooraan de 20 graden.

Een eerste blik op het weekeind toont een verderzetting van dit licht wisselvallige weertype. Op zaterdag komt een volgende storing binnen. Dit is ook weer een warmtefront, maar de activiteit en timing ervan zijn zeer onzeker. Echt heel veel regen lijkt er op dat front niet te zitten, maar het zou wel kunnen dat het een groot deel van de dag druilerig is met perioden van wat lichte regen of motregen, maar nog eens: er zijn nogal wat onzekerheden over de activiteit en precieze tijd van binnenlopen van dat front. In de temperaturen zal er alleszins niet veel verandering komen.

Samenvatting voor vandaagWe krijgen min of meer een doorslagje van gisteren met eerst brede opklaringen. Vervolgens komen er stapelwolken en die groeien dan weer uit tot lokale buien. Die kunnen fel zijn met onweer, wat hagel en veel neerslag. De buien zijn echter lokaal en zeer ongelijk verdeeld. Maxima rond een 18 tot 20 graden bij een matige zuidwestelijke tot westelijke wind die tijdens en rond buien kan uitschieten.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Geert, zondag 11 augustus, 10.00 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week heeft de prachtige tijger- of wespspin in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!