Weerpraatje van maandag 12 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds beïnvloedt een lagedrukgebied dat intussen in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen zit ons weer. Het stuurt onstabiele lucht naar ons toe waarin vandaag een buienlijn van west naar oost zal doortrekken. Deze wordt morgen gevolgd door een kleine mobiele wig van hoge luchtdruk. Op woensdag neemt een volgende lagedrukgebied de regie alweer over en dat stuurt dan in de loop van de dag een volgende storing door onze omgeving. Vervolgens komen we een aantal dagen in een westelijke circulatie terecht waarin regelmatig enkele storingen doortrekken. Deze wisselen telkens af met wiggen van hoge luchtdruk. We zitten dus de hele week met een wisselvallig weertype waarin de maxima een stuk lager zitten dan vorige week want we zitten duidelijk een stuk koelere lucht.

Vandaag start droog met een mix van brede opklaringen en wat wolken. In de loop van de ochtend duiken er stapelwolken op en die gaan toenemen en groeien. Op zee liggen er al een aantal buien en het is niet uitgesloten dat een enkele daarvan al de kust kan bereiken. Vanmiddag ontstaan er ook boven land buien en kunnen er overal een paar buien gaan vallen. De meeste buien lijken ons in de latere middag te bereiken en dan kan daar eventueel ook onweer op zitten. Sommige buien kunnen vrij pittig zijn waarbij er dan lokaal zelfs een flinke scheut water zou kunnen vallen, maar het blijven buien. Die vallen dus zeker niet overal en we zullen dan ook weer grote verschillen in neerslaghoeveelheden te zien krijgen. Vooral naar het eind van de middag / vooravond toe zouden er aan de kust een paar stevigere buien kunnen opduiken die dan landinwaarts trekken. De wind is aanvankelijk zwak zuidwestelijk en wordt in de loop van de dag matig uit het westen. Tijdens en rond buien kan die wat uithalen. Het is daarbij koeler dan de voorbije dagen met maxima rond een 21-22 graden.

Vanavond zijn eerst nog een aantal buien mogelijk, zeker aan de kust. Landinwaarts zijn die ook eerst nog actief, maar nemen daar snel in activiteit af. In de nacht is enkel aan zee nog een bui mogelijk. Daar blijft de kans op een donderklap bestaan. De minima dalen landinwaarts tegen de ochtend naar een 11-12 graden. Aan de kust blijft het 1-2 graden zachter.

Morgen krijgen we een doorslagje van vandaag. Het is eerst nog vrij zonnig met enkel aan de kust kans op wat verspreide buien. Gaandeweg de dag neemt de kans op enkele verspreide buien overal toe. Daar kan ook eventueel nog altijd een klap onweer tussen zitten. De maxima zitten morgen met een meer west gerichte wind nog wat lager en komen aan zee niet veel hoger uit dan rond 18-19 graden. Landinwaarts bivakkeren we morgen rond een graad of 20. In de avond en nacht naar woensdag verdwijnen de buien weer.

Op woensdag trekt een storing door met veel bewolking en gaandeweg de dag ook perioden met wat regen. De dag kan wel nog starten met een aantal al dan niet brede opklaringen, maar de bewolking neemt toch vrij snel toe. We houden het dan ook niet droog. Waarschijnlijk valt de eerste regen aan zee al in de loop van de ochtend. In de namiddag wordt het overal nat. Het is ook dan koeler met maxima rond 18-19 graden aan de kust tot rond 20 graden landinwaarts. De west tot zuidwestelijke wind trekt dan weer aan.

Op donderdag krijgen we weer wat respijt. Het is dan meest of volledig droog met maxima die weer wat hoger kunnen gaan zitten en rond een 21-22 graden uitkomen. Landinwaarts is zelfs een 23 mogelijk. Wolken en opklaringen wisselen daarbij af.

Vrijdag neemt dan weer de kans op een lokale bui toe, maar ook dan lijken veel plaatsen het toch weer gewoon droog te houden. De maxima blijven pas op de plaats maken en zitten vooraan de 20 graden.

Een eerste blik op het weekeind toont een verderzetting van dit licht wisselvallige weertype. Waarschijnlijk komt er later op zaterdag weer een storing binnen, maar die timing ligt nog helemaal niet vast en voor hetzelfde geld blijft het zaterdag ook nog grotendeels droog.

Samenvatting voor vandaagEerst brede opklaringen met in de ochtend nog flinke zonnige perioden, maar wind en bewolking nemen toe. Er duiken stapelwolken op die gaan uitgroeien tot buien. Zeker later in de middag en vanavond zelfs met kans op onweer. Tijdens en rond buien kunnen windstoten voorkomen. Maxima daarbij vooraan de 20 graden. Vanavond en vannacht enkel aan zee nog buien.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Geert, zondag 11 augustus, 10.00 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week heeft de prachtige tijger- of wespspin in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!