Weerpraatje van zondag 11 augustus:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland beïnvloedt ons weer. Het stuurt vandaag nog vrij zachte lucht naar ons toe, maar in de loop van morgen draait de stroming na doortocht van een koufront meer naar het westen en komt koelere lucht binnen. Het laag blijft enkele dagen in de running en stuurt de komende dagen onstabiele, koelere lucht naar ons toe met daarin enkele buienlijnen. Er valt dan ook van tijd tot tijd een bui. Tegen woensdag komen we meer in een westelijke circulatie terecht. Depressies van over de Atlantische Oceaan trekken over de Britse Eilanden naar het noorden. Er passeren ook dan regelmatig storingen, maar aan de voorzijde van die storingen kan er dan toch per momenten weer warmere lucht aangevoerd worden. Toch lijken zeer grote hoeveelheden neerslag nog steeds niet aan de orde te zijn en blijft alles beperkt tot wat buien of eens wat neerslag. Bovendien ligt het Azorenhoog nooit heel ver weg en probeert dat van tijd tot tijd wel eens een rug uit te rollen richting West-Europa. De hoogzomerse toestanden zijn voor de komende week wel over, maar er komen best nog wel veel aangename momenten voor zonder dat het echt koud wordt. Berichten als zou de herfst aan de deur kloppen, zijn dan ook weer veel meer sensatiezoekerij dan iets anders …

Vandaag valt in eerste instantie ook best zeer goed mee. De stormdepressie van gisteren is weg getrokken en de wind neemt geleidelijk verder wat af. Er staat wel nog een goed doorblazende wind uit zuidwest, matig boven land, vrij krachtig aan de kust. Verder zijn er vanochtend eerst brede perioden met zon. Gaandeweg de dag verschijnen er wel steeds meer wolken en krijgt de zon het moeilijker. Laat in de middag is er daarbij ook kans op het voorkomen van een enkel licht buitje, maar de meeste plekken houden het droog. De maxima doen het nog vrij goed en halen nog 21-22 graden aan zee. Landinwaarts is dat een graad of 23.

Vanavond en vannacht zijn er duidelijk vrij veel wolken. De kans op een lokale bui loopt ook op naarmate de nacht vordert bij alweer vrij zachte minima. Veel lager dan een 15-tal graden gaan die weer niet uitkomen.

Morgen wordt het weer wisselvalliger. We komen meer en meer onder invloed van lagedrukgebieden. Zo stuurt het IJslandse laag een koufront door onze regio, waarachter dan de echt koelere lucht zit. Het is morgen dan ook wisselend tot zwaar bewolkt met vooral later op de dag ook perioden van wat regen of enkele verspreide buien. De wind is west tot zuidwest en waait matig, aan zee soms vrij krachtig. De maxima kunnen wel nog snel naar 21-22 graden oplopen, maar vallen later enkele graden terug. Tegen de avond komen er aan zee mogelijk enkele fellere buien voor, zelfs met kans op onweer.

Dinsdag wordt weer een wat betere dag met eerst vrij veel zon, later meer en meer wolken. We houden het lang of volledig droog bij maxima van rond een graad of 20. Vooral later op de dag stijgt de kans echter weer op eens een bui of wat regen, maar grote hoeveelheden zijn dat zeker niet.

Op woensdag trekt een storing door met veel bewolking en gaandeweg de dag ook perioden met wat regen. Het is dan koeler met maxima rond 18-19 graden aan de kust tot rond 20 graden landinwaarts.

De dagen erna blijft het dan licht wisselvallig, maar de maxima blijven toch nog steeds vooraan de 20 graden zitten. Er zijn perioden met regen of buien want er trekken dag geregeld storingen met wat regen of een bui voorbij, maar echt hele grote hoeveelheden lijken er nergens in de kaarten te zitten. Er komt dus wel een einde aan de periode met zomerse dagen en er gaat van tijd tot tijd wat regen of een bui vallen, maar echt totale herfst is toch nog iets anders.

Samenvatting voor vandaagDe dag start met brede opklaringen en flink wat zon. Gaandeweg komt er echter steeds meer bewolking opzetten en verliezen we de zon steeds meer. Het wordt daarbij nog wel een 21 tot 23 graden. Laat in de middag is er kans op het voorkomen van een enkele bui. De wind waait daarbij matig tot vrij krachtig uit zuidwest.

Ps: Weet je dat er op deze site ook een tabel staat met een korte samenvattting voor de komende drie dagen? Je vindt die hier terug:

Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

Geert, zondag 11 augustus, 10.00 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week heeft de prachtige tijger- of wespspin in de hoofdrol:

 

Youtube! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens. Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug.

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!